Flora op Kreta

Kreta

Flora op Kreta

De flora op Kreta bestaat uit bomen en planten, die ook voorkomen in andere delen van Griekenland en zelfs in het Middellandse Zeegebied. Van de 2000 verschillende soorten die er op Kreta groeien en bloeien zijn er 160 endemisch, dat wil zeggen dat ze alleen op Kreta voorkomen. Dit komt mede omdat Kreta een eiland is. Het ecosysteem staat op zichzelf omdat het eiland omringd is door zee.

Vergeleken met vroeger is er tegenwoordig een stuk minder vegetatie op het eiland. Bergen die vroeger een weelderige begroeiing hadden, zoals de Psiloritis (het Idagebergte) zijn nu bijna helemaal kaal. De paar beboste gebieden die nog te vinden zijn op het eiland, zijn:

1. De Witte Bergen, in west-Kreta. Zoals de Samaria kloof nu is met zijn bebossing, zo zagen de gebergtes er in het verleden uit.

2. De zuidflank van het Idagebergte, in het gebied bij Vorizia, Kamares en Zaros.

3. De zuidflank van het Diktigebergte in Selakano en Pefkos in het Vianos gebied.

bos op kreta

 

De meest voorkomende bomen op Kreta zijn de tamarisk (Tamarix cretica), de eik, de kastanje, de pijnboom, de cypres en de plataan (Platanus orientalis). De plataan groeit dicht bij water en kan wel 30 meter hoog worden. Vaak staat hij op of aan het dorpsplein, waardoor er een schaduwrijke plek ontstaat. Een reusachtige plataan kun je vinden in Topolia in west-Kreta op de weg van Kissamos (Kastelli) naar Elafonissi. Deze plataan heeft zulke enorme afmetingen dat de lokale bewoners deze boom tot "natuurmonument" hebben verklaard. Een andere beroemde plataan staat in Krasi, op de weg van Heraklion naar het Lassithi plateau. De stam van deze plataan heeft de grootste omtrek van alle platanen in Europa. De allerberoemdste plataan staat echter in Gortys, waar volgens de mythologie Zeus met Europa trouwde nadat hij haar uit Klein-Azië ontvoerd had. Wanneer je deze schitterende archeologische bezienswaardigheid bezoekt, zul je de boom snel vinden.

 

Het palmenstrand van Vai is ook een bijzonder mooie plek. Hier groeit de Kretenzische dadelpalm (Phoenix theophrasti). Deze palmen groeien ook op het bekende strand bij Preveli in de provincie Rethymnon en, een stuk minder bekend, op het strandje bij Agios Antonios in het zuiden van de provincie Heraklion.

dadelpalmenbos kreta

 

De meeste toeristen komen naar Kreta in de warme zomermaanden. In deze tijd van het jaar ziet het eiland er woestijnachtig uit: bruine heuvels, droge struiken en heel veel stof. Kreta ziet er totaal anders uit in de winter en in het voorjaar. De natuur komt tot leven, er groeit nieuw gras en wilde bladgroentes en het eiland is prachtig groen. Voor diegenen die Kreta alleen maar van de zomermaanden kennen, is het eiland in de winter onherkenbaar.

velden kreta

- Olijfbomen en wijngaarden op Kreta -

 

wilde bloemen kretaIn april en mei staat Kreta vol met wilde bloemen: klaprozen, madeliefjes, kamille, irissen (Iris cretica), gladiolen (Gladiolus italicus), tulpen (Tulipa orphanidea), hyacinthen en verschillende soorten Kretenzer ochideeën.

Op de schaduwrijke plekken vind je cyclamen (Cyclamen creticum). Jammer genoeg zijn deze cyclamen een uitstervende soort, dus als je ze vindt pluk ze dan niet maar maak er dan een foto van.

Kruiden als tijm, salie en rozemarijn kom je overal op Kreta tegen, en deze worden al duizenden jaren gebruikt voor culinaire en medische doeleinden.

Diktamos (Origanum dictamus), of erontas in het Grieks, is een Kretens kruid. Er wordt gezegd dat de Kri-kri geit (een endemische steenboksoort op Kreta) op zoek gaat naar diktamos en het opeet wanneer hij zichzelf verwond heeft, omdat dit kruid de genezing van de wonden versnelt. Diktamos groeit op steile berghellingen en is goed wanneer je last hebt van je maag. Tegenwoordig wordt het ook geteeld in de dorpen Xeniako, Milliarado en Katofigi in de regio Vianos.


Deze pagina, Flora op Kreta zou niet compleet zijn zonder dat de altijd groene Olea Europea wordt genoemd. De Olea is de gewone olijfboom, waarvan je er tienduizenden zult zien op Kreta. Hij maakt ook een belangrijk deel uit van de geschiedenis van Kreta en Griekenland.


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Flora op Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek