logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Gortyn

De archeologische bezienswaardigheid van Gortyn in Centraal-Kreta

De archeologische site van Gortyn bevindt zich op de hoofdweg van de hoofdstad Heraklion naar zuidcentraal Kreta. De oorspronkelijke nederzetting besloeg een gebied over een lengte van ongeveer 10 km.

archaeological site of Gortyn in Crete

Gortyn behoort tot de belangrijkste antieke steden van prehistorisch Kreta. Hoewel haar geschiedenis teruggaat tot de Minoïsche periode, was de periode die volgde op de bezetting van Kreta door de Doriërs (1100 voor Christus) van een veel groter belang. Later, tijdens de Romeinse bezetting (68 v. Chr.), was Gortyn met 300.000 inwoners de grootste stad van Kreta. De stad werd in 828 na Christus door Arabieren verwoest.

Een van de vele belangrijke historische feiten over Gortyn is dat dit de eerste Griekse stad was die het Christendom erkende. De eerste christelijke tempels werden hier gebouwd en de ruïnes van de grootste en belangrijkste christelijke kathedraal van Kreta kunnen hier nog steeds worden bezocht. De kathedraal is gewijd aan de heilige Titus, de eerste bisschop van Kreta (6de eeuw n. Chr.).

roman theater in Gortyn

Gedeelten van de Romeinse nederzetting zoals het theater (2de eeuw n. Chr.) werden bij opgravingen blootgelegd. Het theater heeft twee ingangen en een halfcirkelvormig orkest, waarvan het grondplan nog zichtbaar is.

laws of Gortyn

Achter het Romeinse Theater kan je de zogenaamde "Koningin der Inscripties" bewonderen. Deze inscripties, die de wetten van Gortyn (6de-5de eeuw v. Chr.) bevatten, vormden de basis voor de moderne Griekse wetgeving. De wetten, die in een Dorisch dialect op grote platte stenen zijn gegrift, zijn nog duidelijk leesbaar.

the tree of Zeus and Europe

Gortyn is ook verbonden met de mythe van Zeus en Europa. Zeus, de vader van alle goden, werd verliefd op Europa, de prinses van Fenicië (Phoenicië) in Klein-Azië. Terwijl de jonge prinses met haar vriendinnen op het strand aan het spelen was, veranderde Zeus zich in een mooie, witte stier en galoppeerde haar richting uit. Europa bewonderde de stier en sprong op zijn rug.

Zeus (nog steeds in stieren-gedaante) ging ervandoor, stak de zee over en hield halt bij de stad Gortyn. Hij en Europa hadden elkaar lief onder een plataan (platanos), een boomsoort die je ook nu nog in Gortyn aantreft.

Uit deze liefdesaffaire werden drie jongens geboren die later als koningen heersten in de drie Minoïsche Paleizen op Kreta. Dat er in deze mythe sprake is van 'Europa' geeft voedsel aan de bewering dat de Europese beschaving een start nam op Kreta.

Een beetje achtergrond bij de foto's bij deze tekst (Yannis Samatas)

In Griekenland wordt er steeds gezegd dat de volle maan van augustus de helderste volle maan van het jaar is. Dat is inderdaad juist, en zoals dat voor romantische zielen kansen geeft op een heerlijk nachtje uit, zo is het ook een gelegenheid om verschillende festiviteiten op te zetten.

 

Het Griekse Ministerie van Cultuur heeft ervoor gezorgd dat verschillende archeologische bezienswaardigheden over geheel Griekenland open blijven tijdens de nacht van 16 augustus 2000. In Kreta betrof het de sites van Gortyn, het kasteel van Frkas in Chania en het kasteel van Kazarma in Siteia.

Op die woensdagnacht bezocht ik, Yannis Samatas, samen met mijn twee Britse vrienden Tim en Brigid, de bezienswaardigheid van Gortyn. Terwijl we enorm genoten van deze kans om de site te verkennen, nam ik heel wat foto's. Omdat we volgens een oude wet geen gebruik mochten maken van een statief, gebruikten we elke geschikte steen en Brigids handtas om de camera te stabiliseren. Door het weinige licht waren we immers verplicht om met lange belichtingstijden te werken.

We gebruikten een snelle film -800 ASA-, de flits gebruikten we amper. De flits werd slechts voor enkele opnames gebruikt, vanuit de hand en weg van de camera. Brigid deed dienst als fotomodel in de kapel en ook als verdienstelijke fotografieassistente. Als ze "nu" riep was dat met de bedoeling om het afdrukken van de camera te coördineren met mijn gebruik van het flitslicht een beetje verderop!

Voor mij was het een experiment en ik ben erg blij dat sommige foto's echt goed gelukt zijn. 's Nachts is de sfeer op een archeologische bezienswaardigheid totaal verschillend dan overdag. De volle maan, de frisse bries en de nachtelijke geluiden verhoogden de magie van deze plek.

Later in de nacht zorgden een Italiaanse zanger en zijn gitaar voor nog meer sfeer. Het enige wat ik miste was het gezelschap van mijn vrienden Tim en Brigid, die toen de bezienswaardigheid al hadden verlaten en waren teruggekeerd naar Kamilari.


Nederlandse pagina's over Kreta