Griekse gebaren

Kreta

Griekse gebaren

Door Birgit Smidt Sneftrup en Bo Transbol uit Denemarken.

De Grieken staan bekend als diegenen die het meest, van alle bewoners in het Middellandse Zeegebied, gebruik maken van gebaren. Hun handen en lijven bewegen constant en gezichtsuitdrukkingen veranderen continue. Het is soms goed mogelijk de strekking van een conversatie mee te krijgen op een afstand van 50m.

Griekse mannen

Hieronder volgen een aantal gebaren en de interpretaties:

"Nee"


In plaats van het hooft gewoon te schudden, hebben ze een andere lastig te omschrijven manier om "Nee" te zeggen. Het wordt gedaan door het hoofd in opgaande richting te bewegen en er wordt met de tong geklikt. Soms zijn deze bewegingen zo subtiel en snel, dat je er niet helemaal zeker een gesprek in een muziekwinkel in Griekenlandvan bent dat je vraag beantwoord is. In dat geval is het het beste om de vraag gewoon steeds opnieuw te stellen, waarna je tot de ontdekking komt dat de vraag telkens met "Nee" beantwoord werd. De subtiele bewegingen bestaan meestal uit het optrekken van de wenkbrauwen.

 

"Ja"


Een langzame, schuine, neerwaartse beweging van het hoofd, waarbij de ogen lichtjes gesloten worden.

 

"Kom hier"


Dit gebaar wordt gekenmerkt door het zwaaien met de hand. De hand wordt met de palm en vingers naar beneden gehouden, waarbij de hand naar je toegehaald wordt. Het lijkt een beetje op het gebaar dat wij maken als we iemand wegsturen. Dat kan dus wel eens voor wat verwarring zorgen, want hoe verder weg je gaat, hoe heftiger het gebaar van de Griek wordt!

 

"Ik wil je iets vertellen"


Dit gebaar wordt gemaakt door met de wijsvinger de onderlip aan te raken. Ook weer makkelijk om verkeerd te begrijpen, aangezien het lijkt op ons gebaar voor stilte. Dit gebaar wordt meestal voorafgegaan door het "Kom hier" gebaar, waarmee bedoeld wordt "Kom hier, ik wil je wat vertellen".

 

"Wat wil je?/ Wat bedoel je?"


Met een onbegrijpende blik in de ogen zal de Griek zijn hoofd een aantal keer schudden. Normaal gezien betekent dit dat hij niet begrepen heeft wat je gevraagd hebt en vraagt je op deze manier om je vraag te herhalen.

 

"Hartelijk bedankt mijn vriend"


Het eerder genoemde "Ja" gebaar wordt gevolgd door de rechterhand op het hart te leggen. Wanneer je voor iemand staat wordt het meestal gevolgd door een waterval van woorden, maar dit gebaar wordt vaak ook van een afstandje gemaakt.

Groentes kopen op Kreta en in Griekenland

LINKS:


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Griekse gebaren is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek