Autorijden op Kreta

Kreta

Autorijden op Kreta

De kwaliteit van het Kretenzer wegennet en tips om te rijden op Kreta

snelweg op KretaAutorijden op Kretalijkt in eerste instantie een hachelijke onderneming, maar als je goed oppast zul je merken dat het goed te doen is en dat je zult genieten onderweg. Hieronder volgt wat informatie over de kwaliteit van de lokale wegen, lees het maar vast door, dan heb je een voorsprong op de rest!

De wegen op Kreta en in Griekenland verschillen onderling nogal in kwaliteit en de staat van reparatie. De grote steden worden over het algemeen verbonden door snelwegen, de kleinere plaatsen door B-wegen.

In het noorden van Kreta loopt de snelweg van Agios Nikolaos door tot Kastelli (Kissamos), via Heraklion, Rethymnon en Chania. Het gedeelte van Agios Nikolaos naar Sitia is nog steeds een smallere weg met veel scherpe bochten.

De snelweg, die op Kreta de National Road genoemd wordt, bestaat op een aantal delen uit een vierbaansweg met middenberm. De voortdurende aanpassingen en het onderhoud zorgen ervoor dat de middenberm steeds verder verlengd wordt.

Nieuwe en bredere wegen worden ook aangelegd in de regio Messara in het zuiden van de provincie Heraklion (Phaestos, Matala, Timbaki, Kokkinos Pirgos) en in de regio Viannos.

weg op KretaWeg van de snelweg langs de noordkust, zijn de wegen meestal smal en hebben haarspeldbochten, een wereld van verschil dus. Als je op zoek bent naar de meest afgelegen gebieden, dan kan de verharde weg onderweg veranderen in onverhard. Dit komt veel voor in de berggebieden, waar nieuwe weggetjes voortdurend gemaakt worden en waar geen verkeersborden te vinden zijn. Het is niet verstandig om dwars door de bergen te gaan rijden zonder gedetaileerde informatie van de lokale bewoners; sommige wegen zijn alleen begaanbaar met een 4x4.

De haarspeldbochten zorgen er vaak voor dat het langer duurt eer je op je bestemming aankomt, ondanks de op de kaart aangegeven afstand. Zo is de afstand van Paleochora naar Sougia slechts 30 km, maar het duurt 45 min voor je er bent omdat de smalle weg kronkelend door de bergen loopt.

Het bergachtige landschap van Kreta kan je onderweg prachtige uitzichten bieden, maar de kronkelende wegen zijn vaak ook de oorzaak van reisziekte. Als je met kleine kinderen reist is het aan te raden regelmatig te stoppen en wat meer tijd uit te trekken om op je bestemming te komen.

Regels om auto te rijden op Kreta en in Griekenland - Officieuze Tips

- Net als in het grootste deel van Europa en de Verenigde Staten, wordt er in Griekenland rechts gereden. Voertuigen van rechts hebben voorrang, tenzij anders aangegeven. Dat betekent dat auto's die een rotonde naderen voorrang hebben, de auto's op de rotonde moeten voorrang geven.

- Zelfs als de weg niet zo breed is, verwachten de snelle bestuurders dat de langzamere bestuurders op de vluchtstrook gaan rijden om hen zo te laten passeren. Houd er wel rekening mee dat de vluchtstroken soms onverwacht ophouden en dat ze soms geblokkeerd kunnen zijn door gevallen rotsblokken. Bovendien zijn de vluchtstroken op Kreta vrij smal.

- De bewegwijzering in Griekenland is doorgaans in het grieks en engels, bovendien maakt Griekenland ook gebruik van de internationale verkeers- en stopborden.

parkeerkaart Heraklion

- Parkeren is in de stad bijna overal toegestaan, maar het kan wat lastig zijn om een vrij plekje te vinden. Op sommige plaatsen moet je een parkeerkaart kopen bij de dichtstbijzijnde kiosk (periptero).

- Hieronder volgen parkeerborden die voor verwarring kunnen zorgen:

verkeersborden griekenland

Verboden te parkeren tijdens de oneven maanden

verkeersborden griekenland

Verboden te parken tijdens de even maanden

- Het gebruik van de claxon in de steden is alleen toegestaan in noodsituaties. Vaak wordt de claxon echter toch gebruikt wanneer je niet snel genoeg optrekt bij het verkeerslicht.

verkeersbord Kreta- De toegestane snelheden op Kreta zijn als volgt: 50 km per uur (30mph) in de bebouwde kom en 90 km per uur (56 mph) op de snelweg. Er staan verkeersborden langs de weg die de maximum snelheid aangeven, maar die kunnen per gebied wijzigen soms zelfs zonder duidelijke reden. Op de snelweg in het noorden zijn plekken waar de weg goed en niet bochtig is met een duidelijk zicht, maar waar toch een lage maximum snelheid aangegeven staat. Dit zijn vaak de favoriete plekken van de politie om controles te houden.

- Alcoholcontroles worden regelmatig gehouden en zijn streng; de limiet is 0,50 mg. Verwacht niet dat je wel door de mazen van het net glipt omdat je een toerist bent. Je betaalt de boete op het belastingkantoor in de regio waar de bekeuring (ticket) is uitgeschreven. Krijg je de bekeuring tijdens je dagtrip, dan zul je het betalen van de boete een onderdeel van de dag moeten maken, òf nog eens teruggaan enkel en alleen om deze te betalen.

Benzine.Veel benzinestations sluiten om 19.00 uur, maar langs de snelweg sluiten ze vaak later. In elke stad is er altijd één die 's nachts open blijft. Vraag de plaatselijke bewoners om informatie.

Sommige benzinestations accepteren credit cards. Loodvrij is overal verkrijgbaar. Normale loodvrije benzine heeft een octaangehalte van 91 of 92; het octaangehalte van super is 96 or 98. Loodvrije super heeft een octaangehalte van 95.

Een werknemer van het benzinestation vult de tank, er is geen self-service op Kreta. Er zijn geen benzinepompen waar je na sluitingstijd met de credit card benzine kunt kopen.

Noodnummers voor bezoekers van Griekenland:

Er zijn geen praatpalen langs de snelweg op Kreta. In geval van nood moet je je mobiele telefoon gebruiken.

112is het Europees vastgestelde nummer voor noodgevallen, gratis en 24 uur bereikbaar. De bellers naar 112 kunnen de informatie betreffende ambulances, brandweer, politie en de kustwacht in het engels, frans of grieks krijgen. Telefonisten blijven aan de lijn als de toerist om hulp met vertalen vraagt.

Overige nummers voor pech onderweg zijn: 104 voor de wegenwacht of sleepdienst, 100 voor de politie, 166 voor een ambulance en 199 voor de brandweer.

De Automobiel en Touring Club van Griekenland geeft 24-uurs informatie betreffende rijden in Griekenland aan buitenlandse motorrijders in Griekenland via 174.

Een andere betrouwbaar wegenwachtbedrijf is Express Service via 154

 

weg met haarspeldbochten kreta

Tips om veilig te rijden op Kreta:

- Als je in de stad rijdt, let dan goed op de brommertjes. Bestuurders van brommertjes halen vaak rechts in in plaats van links, zelfs als er links voldoende ruimte is. Het is een ingesleten gewoonte in Griekenland dus houd je ogen en oren open!

- Wanneer achteropkomende auto's met de lichten seinen, betekent dit dat de chauffeur aangeeft je te willen passeren. Maak plaats en ga even op de vluchtstrook rijden.

- Rijd extra voorzichtig (of liever niet) op zaterdagavonden! Veel mensen gaan uit, drinken meer dan toegestaan en rijden dan een stuk gevaarlijker.

- Pas op voor de voetgangers in de steden. De stoepen zijn vaak smal of vol, dus kunnen voetgangers alleen op de straat lopen.

- Enkele griekse bestuurders vergeten richting aan te geven als ze afslaan. Ontwikkel je zesde zintuig en probeer te voorzien wat er gaat gebeuren; bereid je voor op het onverwachte!

- De kwaliteit van de geasfalteerde wegen is niet altijd even goed. Dit heeft verschillende oorzaken: de overstromingen en het vallen van stenen in de winter en de extreme hitte in de zomer. Grote gaten en los grind zijn het resultaat, waardoor sommige wegen bijzonder gevaarlijk zijn voor motorrijders.

- Geiten zijn overal op Kreta en grazen vaak langs de weg. Het komt voor dat ze op de weg lopen, soms zelfs op de snelweg.

- Let in de wintermaanden op stenen langs de weg, die door hevige regenval van de bergwand losgeraakt kunnen zijn en op de weg zijn gevallen. Een klein bergje stenen langs de weg geeft aan dat de ondergrond onder de weg is weggespoeld en dat je daar beter niet over heen kan rijden.

- Vertrouw niet volledig op de witte belijning langs de (snel)weg, soms houdt de weg plotseling op. Bovendien passeren veel bestuurders de dubbele doorgetrokken lijn.

kreta onverhard pad- In afgelegen gebieden kun je niet vertrouwen op wegenkaarten. Als je niet weet welke kant je op moet, kun je het beste op zoek gaan naar een lokale bewoner voor advies. Kretenzers zijn zeer behulpzaam en zullen je altijd helpen.

- Sommige wegwijzers zijn klein en zie je pas op het laatste moment. Zoals bijvoorbeeld bij de eerste afrit naar Rethymnon, komende vanaf Heraklion. Verwacht op Kreta geen grote borden boven de snelweg, zoals op de Europese wegen.

- Al rijdend op Kreta ontwikkel je hopelijk snel een gevoel voor het verkeer en wat je kunt verwachten. Je zult ontdekken dat wanneer je eenmaal een stuk gereden hebt, je je beter kunt openstellen voor de rest. Naast toeristen zul je ook wel eens een boer op zijn tractor tegen komen, die niet gewend is aan andere weggebruikers en geen richting aangeeft. Denk vooruit! Een deel van de schoonheid van Kreta bestaat uit een rustiger levensritme, dat soms ook wordt doorgevoerd op de wegen.

Belangrijke tips voor motor- of scooterrijders:

- Regelmatig zie je jonge toeristen op scooters of motoren, gekleed in korte broeken en t-shirts, soms zelfs in bikini's en zonder helm. Voeg daar nog een paar biertjes aan toe en je hebt een dodelijke combinatie.

- De onvoorspelbare conditie van de wegen (grote gaten en grote keien) maakt dat je goed op moet passen. Ondanks dat je prachtige ritten kunt maken op de motor op Kreta, zul je merken dat je je rijstijl toch enigszins aan moet passen. Als je niet altijd voorbereid bent op het onverwachte, kun je wel eens de schrik van je leven krijgen!

Belangrijke tips voor fietsers:

- Fietsers zijn zeldzaam op Kreta. Dat komt vooral door het warme klimaat en het bergachtige landschap met hoge toppen en diepe afdalingen. De meeste bestuurders zijn niet gewend aan fietsers op de weg.

- Voetgangers zijn feitelijk gevaarlijker voor de fietser dan auto's. Ze voelen zich niet bedreigd door de fietsers en hebben de neiging plots en vlak voor je neus de straat op te stappen.

miniatuurkerk kretaBelangrijke tips voor voetgangers:

- Bij het oversteken moeten voetgangers oppassen voor brommertjes en motoren die vaak tussen de auto's door zigzaggen.

- Als er geen stoep is, moet je wel op straat lopen, maar wees dan wel voorzichtig.

- Kijk goed uit als je over gaat steken, vooral in gebieden met veel verkeer zoals Amoudara in Heraklion of Platanias en Agia Marina in Chania. Ga niet op zoek naar een zebrapad, want die zijn er meestal niet. Op de paar plaatsen waar ze wel zijn hoef je niet te verwachten dat automobilisten stoppen om je over te laten steken; dat zijn ze niet gewend.

Monumentjes langs de weg

Op veel plaatsen langs de weg kom je kleine metalen of stenen bouwwerkjes tegen, meestal in de vorm van een miniatuurkerk. Dit zijn gedenktekens voor mensen die in een auto-ongeluk zijn omgekomen, geplaatst op de plek waar het ongeluk plaatsvond.

Ze worden daar geplaatst door de familie van de overledene en erin staat meestal een foto, wat religieuze voorwerpen en een brandend olielampje. De familie bezoekt het monumentje regelmatig, maakt het schoon, onderhoudt het en houdt het lichtje brandend. Ze zijn er in verschillende vormen en gemaakt van verschillende materialen.

 

Algemene griekse woorden:

alcoholtest = alkotest (e as in egg)

auto = aftokinito

automonteur = mihanikos aftokiniton

bekeuring = klisi

benzine = venzini

benzinestation = venzinathiko (th as in this)

bestuurder = othigos (th as in this)

bocht = strofi

brommer = mihanaki

fiets = pothilato (th as in this)

motor = mihani, motocikleta (e as in egg)

politie = astinomia

politie-agent = astinomikos

rijbewijs = thiploma (th as in this)

rijden = othigo (th as in this)

snelheid = tahitita

snelweg = ethniki othos (in "ethniki", th as in throne, in "othos" as in this)

straat = thromos, othos (th as in this)

toegestane snelheid= orio tahititas

verkeerslichten = fanaria

verkeerspolitie = trohaia

verkeersagent = trohonomos

verzekering = asfalia

voetganger = pezos (e as in egg)

weg = thromos (th as in this)

wegwijzer = pinakitha (th as in this)

Car Parts in Greek

auto = aftokinito

bagage = aposkeves

banden = lastiha

claxon = korna

claxoneren = kornaro

deur = porta

gaspedaal = gazi

handrem = hirofreno

lichten = fota

raam = parathiro (th as in throne)

remmen (ww) = frenaro

remmen (zn) = frena (e as in egg)

stoel = kathisma

stuur = timoni

versnellingspook = mohlos tahititon

voorruit = parmpriz

 

Zinnen:

- Hoe ga ik naar ...? = Pos tha pao sto ...?

- Hoe ver is ...? = Poso makria einai to ...?

- Waar is er een benzinestation = Pou ehei benzinathiko?

-Ik heb een automonteur nodig = Hriazomai mihaniko gia to aftokinito

- Sla rechtsaf/ linksaf = Stripse theksia / aristera (th in "theksia" as in this)

- Ga rechtdoor = Pigaine efthia

 

Links en opmerkingen :

- Lees meer over de nieuw gebouwde snelwegen in Griekenland: Attiki Odos in Attica, Egnatia Odos en de Rion - Antirion cable-stayed bridge

- Het gebruik van het wegen werd belangrijk voor de centrale autoriteiten, die, toen ze krachtig genoeg waren, een echt wegennet ontwierpen. Kreta beschikte slechts over een klein wegennet in het 2e millenium AD. De Minoïsche steden werden verbonden door stenen wegen, bestaand uit blokken die met bronzen zagen gezaagd waren. Er was een afvoer langs de straten en riolering (leidingen van klei) was alleen beschikbaar voor de elite.


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Autorijden op Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek