KRETA

Kreta

KRETA geschiedenis, informatie en de Kretenzers

Basisgegevens over Kreta - Geografie

Satellietbeeld KretaNaam: nisos Kriti = het eiland Kreta. Kreta is een regio van Griekenland, het grootste en meest zuidelijke eiland, met uitzondering van het eilandje Gavdos.

Beschrijving: Kreta is 260 km lang en 56 km op het breedste punt. Kreta heeft een oppervlakte van 8.260 km².

Bevolking: circa 600.000 inwoners. De Griekse bevolking bestaat uit circa 10.665.989 inwoners (2003).

Taal: Grieks

Religie: Grieks Orthodox

Valuta: Sinds 2001 de Euro

Belangrijke steden en plaatsen:

Noordkust: Heraklion (200.000), Chania (80.000), Rethymnon (30.000), Agios Nikolaos, Sitia.

Zuidkust: Ierapetra, Mires, Timbaki, Paleochora.

Kaart van Kreta

Luchthavens: Er zijn vijf luchthavens op Kreta, waarvan drie worden gebruikt voor passagiersvluchten; de luchthaven in Heraklion, de luchthaven op Akrotiri bij Chania en de luchthaven bij Sitia. De luchthavens van Kastelli en Timbaki zijn militaire luchthavens.

Havens: Op Kreta zijn twee grote havens; één in Heraklion en één in de Baai Souda. De havens in Rethymnon, Agios Nikolaos en Sitia zijn veel kleiner. Langs de zuidkust zijn diverse vissershavens te vinden.

Bergen: Kreta is een bergachtig eiland en haar geschiedenis zowel als de persoonlijkheid van haar inwoners is door deze bergen enorm beïnvloed. In het westen liggen de Lefka Ori (Witte Bergen) met een hoogte van 2453 m, in het midden het Ida gebergte met een hoogte van 2456 m en in het oosten het Dikti gebergtemet een hoogte van 2148 m. Deze Kretenzer bergen vormen een keten van oost naar west en hierdoor lijkt Kreta een stuk groter dan het in werkelijkheid is.

Rivieren: De rivieren op Kreta zijn kort en drogen meestal op in de zomermaanden. De rivieren die in de zomer ook nog water hebben zijn de rivier bij Preveli in het zuiden van de provincie Rethymnon en de rivier bij Vrisses in de provincie Chania.

Meren: Het Kournasmeer is het enige meer op Kreta; een klein maar prachtig meertje omringd door verschillende tavernas.

Eilanden: Er zijn verschillende kleine eilanden rondom Kreta: Gavdos, wat de zuidelijkste grens van Europa is, en het eiland is bewoond. De eilandjes Chrissi of Gaidouronissi, Koufonissi, Dia, Paximadia en Gramvoussa zijn veel kleiner en onbewoond. De meesten zijn populaire plekjes voor dagtochtjes vanaf Kreta.

Het bekendste eiland van de Cycladen Santorini of Thira ligt ook dicht bij Kreta. Ook hier zijn dagtochtjes naartoe te maken vanaf Kreta.

Bestuur. Kreta is een van de 13 bestuurlijke regio's van Griekenland. Op Kreta zijn er 4 Nomoi of Departementen en vele Dimoi (gemeenten). Elke Dimos bestaat uit verschillende steden en dorpen.

 

De Nomoi of Departementen van Kreta
- De Nomoi of Departementen van Kreta -

 

Economie: De belangrijkste bronnen van rijkdom en inkomen op Kreta zijn de landbouw en het toerisme. De olijfbomen teelt is erg belangrijk op Kreta en hier wordt een van de meest uitstekende 'virgin' olijfolie geproduceerd. Andere belangrijke producten zijn sinaasappels, druiven en kasgroenten. Honing, kaas en kruiden zijn ook van uistekende kwaliteit. Tenslotte worden er op Kreta ook grote aantallen geiten en schapen gehouden.

Kreta's geschiedenis en enkele woorden over Kreta

kretaKreta, het grootste Griekse eiland, ligt in het zuidoostelijke deel van de Middellandse Zee. De Kretenzische geschiedenis begint omstreeks 6000 V.C., toen het eiland voor het eerst werd bewoond. Het Bronzen Tijdperk (2600-1100 V.C.), de periode van de Minoïsche beschaving, is de bekendste periode.

Tijdens deze periode koloniseerden de Kretenzers de Cycladen en werden de paleizen van Knossos, Festos en Zakros gebouwd.

Terwijl de Egyptenaren zich nog niet te ver op zee waagden, voeren de Minoïsche handelsschepen al kriskras op de Middellandse zee. De culturele invloeden van de verschillende landen waarmee de Kretenzers in contact kwamen, lagen aan de basis van de beschaving die we nog steeds bewonderen en welke beschouwd wordt als de eerste hoogwaardige beschaving in Europa.
Kreta is 260 km lang en 60 km breed (op haar breedste punt). Het is een eiland vol contrasten. De noordelijke kust is het meest toeristische gebied van Kreta. Hier zijn dan ook alle grote steden gesitueerd:

Heraklion : 200.000 inwoners
Chania : 70.000
Rethymnon : 30.000
Agios Nikolaos en Sitia zijn veel kleiner met een bevolking van minder dan 15.000 inwoners. De grotere steden in het Zuiden zijn Ierapetra, Tymbaki en Mires.

De zuidkust is de ideale plaats voor toeristen die een afgelegen strand zoeken. Spijtig genoeg zijn dergelijke stranden tegenwoordig, o.a. doordat hun ligging steeds meer bekend geraakt, een beetje moeilijker te vinden. Op deze verlaten stranden is naturisme schering en inslag. Ook is het zuiden een goede plaats om je zelf te trainen in het rijden over smalle en bochtige wegen.


Begroetingen in
het Grieks

Het binnenland achter de kustlijn is het minder bekende deel van Kreta. Dit is een bergachtig gebied. De wegen kunnen heel slecht zijn, de wegsignalering is ver van schitterend en ook is het niet zo gemakkelijk om iemand te vinden die Engels spreekt. Toch is dit de plaats waar je kleine dorpjes aantreft zonder de gebruikelijke borden "Rent a Room" of "Restaurant". Het is de plaats bij uitstek om de echte Kretenzers te ontmoeten: trotse en vriendelijke mensen, met een goed gevoel voor humor, altijd bereid je te helpen en je een glas "raki " (een lokaal geproduceerde, kleurloze drank) aan te bieden. Als je hen op straat tegenkomt, glimlach dan en zeg "kalimera=goedemorgen", "kalispera=goedenavond" of "jasas=hallo". Als je hen wil bedanken voor de informatie die ze je geven, dan is "efcharisto=dank u" het correcte Griekse woord.

 

De kretenzers

Er is een zeer goede beschrijving van de Kretenzers door de Katholieke Bisschop van Athene, L.Petit: "Het zijn werkelijk bewonderenswaardige mensen die geleerd hebben hun oorspronkelijk karakter en lokale taal halsstarrig te verdedigen door de woelige gebeurtenissen van 40 eeuwen heen. Moed, vermengd met een sterke onafhankelijkheidsdrang die soms grenst aan regelrechte ongehoorzaamheid, een heldere geest, een levendige verbeelding, en een beeldrijke, spontane en ongedwongen taal, liefde voor iedere vorm van avontuur, een onvermoeibare drang naar vrijheid, dat hand in hand gaat met een onverzadigbaar verlangen naar dapperheid... Een vruchtbaar land dat het leven schonk aan de waardigste mannen van Kerk en Staat, in wetenschap en letteren, in economie en in oorlog..." (Uit: "History of Crete", Theoharis Detorakis ISBN 960-220-712-4)

KretenzersKretenzers hebben meer dan 2000 jaar moeten vechten voor hun voortbestaan en hun vrijheid. In de loop van de geschiedenis van Kreta zijn vele naties, Romeinen, Arabieren, Venetianen, Turken en Duitsers (de Landing op Kreta), Kreta binnengevallen en hebben het eiland bezet. In verscheidene bloedige revoluties zijn duizenden Kretenzers gesneuveld. Uit pure noodzaak werden Kretenzers grote strijders. Maar strijders leven dag na dag, ze kunnen geen plannen maken voor de toekomst. Ik denk dat deze tendens om een serieuze planning te vermijden tegenwoordig een groot probleem is voor ons land. Dit is dag in dag uit te merken, aan de manier waarop steden worden gebouwd, aan de instelling van de mensen en aan de manier hoe er met de omgeving wordt omgegaan. In zekere zin heerst er onder alle Kretenzers over het hele eiland een soort anarchie. Maar geen nood, Kreta is zonder twijfel een vriendelijke en veilige plaats om te bezoeken.

Opmerkingen over Kreta

"Kreta, centrum van de wereld, eiland van passie, magie en mysteries. Kruispunten van oude culturen en toekomstige dromen." Dimitris is een Nederlander. Hij woont 15 jaar in Kreta.

"Kreta, is voor mij de plaats waar je Gods aanwezigheid kan voelen, meer dan waar dan ook, wat je beeld van "God" ook is. Het is een plaats waar het zo eenvoudig is jezelf te zijn, waar je geest zijn natuurlijke ritme en tempo vindt, waar dingen gewoon ZIJN. Ik heb een aantal mensen ontmoet die naar Kreta gingen en anders terugkeerden, betere mensen. Het is de atmosfeer, de mensen, en het landschap." Marjeta komt uit Slovenie.

"Kreta is mooi! Op een korte afstand vind je hier een grote verscheidenheid aan landschappen. Er is ook een grote variatie aan mensen en gewoonten, want tot 20-30 jaar geleden leefden de mensen nog erg geïsoleerd in hun eigen dorpen, waardoor de communicatie nogal moeilijk verliep. Leven op Kreta is een avontuur in ieder opzicht... Goed en slecht liggen hier dicht bij elkaar en de mensen zijn even complex als ons landschap, maar hartelijk. Ik hou van de zuidkust van het eiland, waar ik lange tijd verbleef, het zeewater is helder en je kan er, als je dat wil, een strand vinden voor jou alleen." Manolis Alifierakis is van Iraklion.

"We bezochten Kreta voor het eerst onlangs in april en werden onmiddellijk verliefd op dit betoverende eiland (Ik persoonlijk zou hier willen komen wonen.) Ik heb een grote liefde voor de Kretenzische muziek, in het bijzonder voor de lier. In april brachten Lars, Sofia (zijn echtgenote), Maria en Olympia en ikzelf vele avonden door in Cafe Kriti in Chania, en waren als betoverd door de eigenaar en zijn zoon die de heel avond dansten op de muziek van de ongelooflijke lierspelers. Deze authentieke avonden zitten me sindsdien in het bloed!!!" Sam Naomis is van Australie.

"Mijn eerste bezoek aan Kreta gebeurde totaal onverwacht. Samen met drie vrienden vonden we een ferry naar Kreta en konden zo de regen in Paros vermijden. Achter de wolken schijnt de zon! Dat was in 1990 en sindsdien heeft Griekenland, en in het bijzonder Kreta, een speciaal plaatsje in ons hart. Het is onze wens, al te vaak onbereikbaar, om in Kreta te verblijven, zowel in het begin van het jaar als een tweede maal aan het einde van het vakantieseizoen. In de tussentijd moeten we het stellen met tedere herinneringen opgewekt door Grieks maaltijden, de resterende retsina en raki en Griekse muziek. En nu natuurlijk, na al het advies, kan ik aan het menu een frappé of twee toevoegen." Tim Todd is van Groot-Brittannië.

"Ik heb in Kreta, in de buurt van Gouves een aantal goede vrienden voor wie ik een website maakte. Gedurende de voorbije twee jaren probeer ik Grieks te leren, maar het is het niet gemakkelijk, omdat ik niet veel tijd heb door mijn werk. Maar als ik in de Kretenzische bergen ben, waar niemand Engels spreekt, is het heel aangenaam met de oude mensen te communiceren in het beetje Grieks dat ik spreek. De volgende keer dat ik naar Kreta kom zal ik een huis zoeken omdat ik er binnen enkele jaren wil komen wonen - na 11 jaar Kreta bezocht te hebben, weet ik dat dit mijn plekje is, niet enkel om te feesten of zo - het zijn de cultuur, de mensen en de manier van leven die het voor mij aantrekkelijk maken om er voor langere tijd te verblijven." Patrick is van Duitsland.

"Kriti... Voor mij is het eiland nummer 1 in Europa. Ik heb Kreta tot nu toe slechts twee maal bezocht maar ik ben er zeker van dat het aantal zeer snel zal toenemen. Eigenlijk ben ik pas terug van een 14-daagse vakantie in het mooie dorp Georgioupolis." Uffe is van Finland.

"We gingen voor de eerste maal in 1986 naar Kreta. Sindsdien zijn we er al ontelbare keren geweest. Kreta is voor ons een plaats waar je alles vindt: zee, bergen, fantastische mensen en fantastische plaatsen. Ik denk dat ik zowat overal op het eiland een stukje van mijn hart verloren heb." Birgit is van Denemarken.

"Ik heb de Griekse eilanden voor het eerst bezocht in 1971 toen er nog weinig toeristen waren. Door de jaren heen is Kreta onze favoriete bestemming geworden: mijn man en ik hebben dit prachtige, betoverende eiland sindsdien jaarlijks bezocht. Vorig jaar kochten we er ons eigen huis aan de zuidkust! We zijn omringd door de meest fantastische mensen die je maar kan ontmoeten, hun overweldigende gastvrijheid stemt tot nederigheid. Naar ginder gaan is steeds een beetje thuiskomen en nu hebben we er echt ons eigen huis, op ongeveer 12 passen van het strand. Idyllisch!!" Judy and Denis Friedland.

"Ik heb 9 maanden op Kreta gewoond en mijn grootste wens is er terug gaan wonen op mijn 18e ga ik er terug heen en dan zou ik er graag blijven wonen Kreta is een fantastisch eiland. ik kan iedereen aanraden er heen te gaan je geraakt betoverd door de sfeer, de mensen zijn er heerlijk om mee om te gaan, ze zijn zeer hulpvaardig. En raki en een frappé zijn heerlijke dranken... " Winny van België.


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Kreta geschiedenis, informatie en de Kretenzers is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek