logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Kreta het eiland

Kreta, een veelzijdig eiland

Het grootste Griekse eiland in het zuidoosten van de Middellandse Zee is Kreta, van oost naar west 250 km en het breedste punt van noord naar zuid telt 60 km.

Kreta is de geboorteplek van Zeus, de vader van de goden van de Olympus. Hier stond ook de wieg van de Minoïsche beschaving, die het Middellandse Zeegebied van 2800 AD tot 1400 AD overheerste en niet alleen prachtige monumenten achterliet, zoals het Paleis van Knossos, maar ook fraaie vazen, fresco’s en juwelen die te bezichtigen zijn in één van de musea op Kreta.

Kreta is ook de geboorteplek van de beroemde artiest Domenikos Theotokopoulos, beter bekend als El Greco; de dichter Vicenzos Kornaros de schrijver van de “Erotokritos”; de schrijver Nikos Kazantzakis, het bekendst van “Zorba de Griek” en “De laatste Verzoeking” en de speculatieve politicus Eleftherios Venizelos, die de geschiedenis van het huidige Griekenland heeft gevormd.

Vandaag de dag telt Kreta 600.000 inwoners, hiervan wonen de meesten in één van de steden langs de noordkust: Heraklion, de grootste stad in het midden, Chania en Rethymnon in het westen en Agios Nikolaos en Sitia in het oosten.

Door de drie luchthavens (waarvan er twee internationaal zijn) en de vele havens is Kreta verbonden met het vasteland van Griekenland en de rest van de wereld. Vanuit Kreta kun je eenvoudig de zuidelijke Egeïsche eilanden, zoals Santorini, Paros, Naxos en Mykonos bezoeken. Er is ook een regelmatige verbinding naar Rhodos en Karpathos en natuurlijk ook naar Athene en Thessaloniki. In de zomer brengen honderden vliegtuigen ongeveer 3 miljoen toeristen naar Kreta. En velen komen ieder jaar weer terug. Deze mensen zijn ooit eens naar Kreta gekomen, verliefd geworden op het eiland en komen ieder jaar terug om de magie van Kreta, het veelzijdige eiland, opnieuw te ontdekken en er hun vakantie door te brengen.

De 1100 km kust van Kreta heeft meer dan honderd stranden, waardoor het een ideale vakantiebestemming is. Er is op Kreta voor elk wat wils, jong en oud.

Naast de stranden en de blauwe zee, zijn er ook hoge bergen en ongeveer 70 kloven te vinden op Kreta, dus erg geschikt voor wandelaars en natuurliefhebbers.

De pittoreske dorpjes op Kreta zijn de moeite van een bezoekje waard en geven je de gelegenheid de traditionele Kretenzer architectuur en lokale gewoontes en gebruiken te leren kennen.

Verspreid over heel Kreta zijn archeologische bezienswaardigheden te vinden uit de Minoïsche tijd en de Hellenistische, de Romeinse, de Byzantijnse, de Venetiaanse en de Turkse periodes. De mooie handgemaakte voorwerpen in de musea, de kerken en kloosters met hun lange geschiedenis maken de zoektocht naar de Kretenzer geschiedenis en cultuur compleet.

Op Kreta vind je luxe vakantieaccommodatie of kleine familiehotelletjes, vlakbij zee of, voor de liefhebbers van ecotoerisme, hoog in de bergen. Voor jongelui is er een druk uitgaansleven in Hersonissos, Malia en Platanias. Voor de jongsten en diegenen die zich nog even kind willen voelen is een bezoekje aan een waterpark zeker aan te raden.

Een golfbaan is er ook op Kreta en er zijn er meer in de planning. En ga ook zeker eens naar het CretAquarium in Gournes, tussen Heraklion en Hersonissos. Dit is één van de grootste aquaria in Zuid-Europa.

Als je nog nooit op Kreta bent geweest dan wordt het deze zomer misschien eens tijd om dit fascinerende Griekse eiland toch eens te gaan verkennen. Word je hart gestolen, maak je geen zorgen maar kom volgend jaar weer terug en Kreta zal je nog eens verwelkomen met de heerlijke Kretenzer zon, de geluiden van de Kretenzer lyra, de geur van sinaasappelbloesem en jasmijn, een stuk frisse rode watermeloen en een glaasje ijskoude raki.


Nederlandse pagina's over Kreta