Interessante informatie over Kreta

Kreta

Interessante informatie over Kreta

info Erotas of Eros, zoon van Aphrodite, was een godheid in het oude Griekenland. Het is lastig om de juiste betekenis van het griekse woord "erotas" te geven, omdat het zich niet goed laat vertalen. Het dichtst in de buurt komt "verliefdheid", het griekse woord voor "liefde" is "Agapi".

info Erontas or diktamos is de griekse naam voor het kruid diktamos. Het was een zeldzaam, lastig te plukken kruid omdat het op steile bergwanden groeide. Tegenwoordig wordt het geteelt, dus is het een stuk makkelijker te verkrijgen. Men zegt dat de naam "erontas", wat hetzelfde is als "erotas" komt van het feit dat de man zeer verliefd moest zijn op een vrouw om het, met gevaar voor eigen leven, te gaan plukken van de bergwand .

info Garides zijn garnalen. Eet ze gekookt of "saganaki" met tomaat en feta.

gazoza

info Gazoza, de Sprite van Kreta. Het wordt nog steeds geproduceerd door kleine bedrijfjes over heel Kreta en je kunt het drinken in de cafés in de dorpjes.

griekse salade

info Griekse salade. Het griekse woord hiervoor is "horiatiki" en het is een smakelijke salade gemaakt van verse tomaten, komkommer, olijven en feta. Voeg wat oregano, azijn en voldoende griekse olijfolie toe en geniet van een voedzaam gerecht.

info Groentes Op Kreta worden veel verschillende groentes geteeld en ze smaken meestal een stuk lekkerder dan de groentes uit de supermarkt in Europa.

info Honing Kwalitatief zeer goede honing wordt geproduceerd op Kreta, voornamelijk vanwege de vele kruiden die er groeien. Er wordt gezegd dat tijmhoning de beste is. In de meeste winkels of supermarkten kun je honing kopen, maar voor de beste honing heb je een goede vriend nodig op Kreta die het direct bij de lokale fabrikant voor je koopt.

info Immigranten: Albanezen, Bulgaren, Russen, Oekraïners en andere Oost-Europeanen zijn met grote getalen naar Griekenland geëmigreerd. De meesten werken in de landbouw en bouw; tegenwoordig al meer dan 10% van de griekse bevolking. Ze hebben zich snel aangepast aan de Griekse levenswijzen en hun kinderen gaan naar Griekse scholen.

info Kafeneio, het griekse koffiehuis, een zeer belangrijk onderdeel van het traditionele sociale leven op Kreta en in Griekenland. Kafeneia (koffiehuizen) waren alleen voor mannen, maar de het is inmiddels een zeldzaam verschijnsel geworden in de grote steden. De moderne versie van een kafeneio onderscheidt zich tegenwoordig door een serveerster uit Oost-Europa. Lees meer over de griekse gebruiken en gewoontes

info Kalamari, gefrituurde inktvis, een populair gerecht op Kreta en in Griekenland.

info Kalimera, het Griekse goedemorgen.

info Kogelgatenin verkeersborden. Het is geen geheim dat Kretenzers in het bezit zijn van wapens, voornamelijk in de berggebieden. Omdat verkeersborden eenvoudige doelwitten zijn, zien de meesten eruit als gatenkaas na wat schietoefeningen. De Kretenzers gebruiken de wapens vooral tijdens bruiloften en feesten om uiting te geven aan hun vreugde.

info Kolokithi= courgette, probeer eens gefrituurde courgetteschijfjes. Gefrituurde aubergineschijfjes zijn ook erg lekker.

kerk op kreta

info Kerken = ekklisies. De grote kerken vind je meestal in de steden, maar vele kleine kerkjes kom je praktisch overal tegen. Ze zijn witgekalkt en op afstand zichtbaar op een strand, de bergtoppen, in diepe kloven of zelfs in grotten. Kretenzers zijn een zeer religieus volk en zij bouwen kerken uit dankbaarheid voor God of om een "tama"; een belofte gedaan aan God wanneer een verzoek aan Hem voldaan is; te vervullen.

De kleinere kerkjes langs de weg, zijn echter kleine monumentjes voor mensen die omgekomen zijn in een verkeersongeval, geplaatst op de plek waar het verkeersongeval plaats vond. De familie van de overledene plaatst en onderhoudt ze. Meestal staat er een foto in van de overledene, wat religieuze voorwerpen en een brandend olielampje.

info Kruiden Als ik Kreta in vijf woorden zou moeten beschrijven, dan koos ik voor zon, zee, bergen, salie en tijm. Salie en tijm groeien overal op Kreta en verspreiden hun karakteristieke geur. Er groeien een hoop verschillende soorten kruiden op Kreta en die zijn overal te verkrijgen. Kruiden worden al jarenlang gebruikt als medicatie door de Kretenzers. Probeer eens een kopje thee van kamille en salie, met een beetje honing als je een zere keel hebt, of wanneer je neus verstopt zit een kopje thee van tijm.

info Lamsvlees Het beste vlees wat je kunt eten op Kreta is lamsvlees of jong geitenvlees, van dieren die in de bergen zijn opgegroeid.

lam van kreta

Als je toevallig in een taverne in een klein bergdorpje bent, vraag dan naar de gegrilde paidakia. Verrukkelijk! De uitspraak van paidakia = pythakia; py als in python en th als in this.

info Mizithrais een verse, zachte, witte kaas. Er zit minder vet en cholesterol in dan in gele kaas. Het wordt gemaakt van schapenmelk.

info Onafgemaakte huizenzijn een algemeen verschijnsel op Kreta. De Kretenzers bouwen het geraamte van het huis voordat de bouwvergunning afloopt. Meestal telt een gebouw 3 tot 4 verdiepingen, voor elke etage een appartement. Eén appartement is voor het gezin, maar ze plannen vooruit voor als de kinderen groot zijn en zelf een gezin stichten. Het gebouw wordt pas afgebouwd wanneer ze het nodig hebben of als er voldoende financiële middelen zijn.

paximadi

info Paximadi, de traditionele Kretenzer manier om brood voor langere tijd goed te houden. Het is hard gedroogd brood, dat zacht gemaakt wordt door er wat water op te sprenkelen. Het is er in verschillende vormen, groottes en gemaakt van tarwe of gerst, met of zonder gist of hele korrel.

Giet wat olijfolie op een groot rond stuk paximadi, voeg wat fijngesneden tomaat, oregano en verkruimelde feta toe en je hebt een heerlijk snackje, beter bekend als "ntakos" (dakos) in het district Heraklion of "koukouvaya" in de districten Rethymnon of Chania.

giros gyros pita

info Pita Giros, stukjes gegrild varkensvlees met yoghurt, veel ui, frietjes, zout en peper, gewikkeld in een rond 'pita'broodje. Pita Giros is het fast food van Griekenland en je vindt het bijna op iedere hoek van de straat. Het kost ongeveer 2,50 - 3,00 euro en vult de maag voor de eerste paar uur. Kip giros wordt langzamerhand steeds populairder omdat het minder vet bevat.

plataan

info Platanos oftwel de plataan, een boom die dicht bij water groeit. Meestal staan ze dicht bij een watertje in een kloof of op het dorpsplein in veel dorpen op Kreta. Hij lijkt op de esdoorn en kan erg groot worden. Enorme bomen kun je zien in Krassi, in Asi-Gonia of in Vlatos, waar een bordje "Natuurmonument" wijst naar de desbetreffende boom. ,

info Raki. De beroemde en beruchte drank van Kreta. Het wordt gestookt eind oktober of begin november van de druivenvelletjes. Het drankje zelf ziet er uit als water, maar smaakt erg sterk. In de zomer wordt het ijskoud geserveerd. Raki of Tsikoudia is voor Kreta wat Ouzo is voor de rest van Griekenland.

kretenzer met sariki

info Sarikiis de traditionele hoofdbedekking van de Kretenzer mannen. Het is zwart en wordt meerdere malen om het hoofd gewikkeld boven de oren.

griekse souvlaki

info Souvlaki. is varkensvlees op een stokje, een traditioneel grieks gerecht. Het wordt meestal met frietjes geserveerd. Er is ook kip-, lams- en zwaarvissouvlaki.

info Verse vis Verse vis is zeldzaam en vrij duur. De meest voorkomende vis in restaurants is : rode poon, zeebrasem, rode snappers, zwaardvis en tonijn. Octopus, inktvissen, garnalen en mosselen staan ook vaak op de kaart en smaken heerlijk. De zilverflank is vrij goedkoop en smakelijk, hoewel de smaak beschreven wordt als 'visachtig' door mensen die niet gewend zijn vis uit de Middellandse Zee te eten.

toeriste op kreta

info Ksanthies touristriesoftewel de vrouwelijke blonde toeristen. Een gewild doelwit voor de "kamakia", de jonge heetgebakerde Griekse minnaars. Ieder jaar ontluiken er weer nieuwe liefdes tussen Kretenzer mannen en toeristes, in de meeste gevallen zijn het vakantieliefdes, maar soms is een bruiloft het gevolg. Dit is de reden dat er veel europese vrouwen op Kreta wonen, voornamelijk duitse, nederlandse en scandinavische. Wees wel gewaarschuwd, een romantische vakantieliefde is niet hetzelfde als trouwen met een Kretenzer man en wonen op Kreta. Er zijn veel cultuursverschillen en die zijn te belangrijk om over het hoofd gezien te worden.

info Yakinthos, Saint Yakinthos is de Sint Valentijn van Kreta. Er is een grote viering voor de Kretenzer Heilige van de Liefde in Anogeia in juli ieder jaar.

info Yannis en Yorgoszijn de twee meestvoorkomende griekse mannennamen. Yannis wordt vertaald naar John en Yorgos naar George. Andere veel gehoorde namen zijn Manolis en Nikos. Voor de vrouwen is de meest gehoorde naam Maria. Meer griekse namen.


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Interessante informatie over Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek