logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Stranden op Kreta

Officiëel is naturisme op Kreta en in Griekenland niet toegestaan. Niettemin kan ieder afgelegen strand, in het bijzonder aan de zuidkust, een plaats zijn waar je van naturisme kunt genieten.

Aan de noordkust is er een naturistenstrand in Chersonissos, 1 km ten westen van hotel "Creta Maris". Het is een zeer smal strand pal onder de weg gelegen. Een aardig plekje, maar verwacht er geen privacy.

Aan de oost- en westkust zijn geen stranden die als "naturistenstrand" kunnen worden aangemerkt. Niettemin, als je een kleine baai gevonden hebt en er is verder niemand, kan je natuurlijk doen wat je zelf wilt. Dit is gebruikelijk in de buurt van Xirokampos, ten zuiden van Zakros.

Aan de zuidkust zijn er genoeg plekjes, maar niemand weet of ze het volgende jaar nog zullen bestaan. Meestal verschijnen er samen met een nieuwe taverne bordjes met " no nudism" en het schitterende strand van vroeger verandert daardoor al snel in een plaats voor luidruchtige kinderen met hun moeders. Enkele mogelijke plekjes zijn:

Het oostelijk deel van het strand van Sougia. Sougia is een van mijn favoriete plaatsen omdat er een groot strand is en er veel trekkingroutes zijn. Het is bovendien de beste verblijfplaats als je door de Samariakloof wilt lopen. Vroeg in de morgen neem je de locale bus naar het Omalos Plateau, je loopt door de kloof en 's middags neem je de boot van Agia Roumeli naar Sougia. Ondanks dat er vele kamers, tavernes en enkele bars zijn, is het zeker geen lawaaierige plaats.

Glyka Nera, vlakbij Loutro, is een van de beste plekjes. Bovendien is er een kleine taverne.

"glyka nera" beach in Sfakia

Orthi Ammos strand (het oostelijk deel van het strand), 1 km ten oosten van Frangokastello. Het is een aardige en rustige plaats met een groot Venetiaans kasteel. Men zegt dat de geesten van de Kretenzische strijders, die het kasteel verdedigden tegen de Turken, hier 's morgensvroeg in de maand mei, verschijnen.

Damnoni, ten oosten van Plakias. Als je de baai van Damnoni bereikt, ga je linksaf en volg je het spoor naar een kleine inham met zonnebedden. Er is niet genoeg plaats, maar het is wel een naturistenstrand.

Ten westen van Ligres. Rij door Kerames en Agalianos tot aan het strand van Ligres, loop dan in westelijke richting naar het volgende strand. Er is een taverne met 4 kamers te huur in Ligres.

Ten westen van Agios Pavlos. Rij door Sakturia naar Agios Pavlos. Net voor Agios Pavlos is een weg die naar het westen draait. Rij door tot het eind van de weg en loop de zandheuvel naar beneden (heel leuk!!!) naar het lange, afgelegen strand. Er zijn in Agios Pavlos tavernes en kamers te huur.

Ten oosten van Agia Galini, juist achter de rivier. Agia Galini is een groot dorp met hotels, restaurants, bars en een camping.

Komos strand. Rij voorbij Festos naar Pitsidia en zo naar Komo. Het is een schitterende plaats en je kunt er vlak voor het strand de opgravingen van een oude stad zien. Komo is een broedplaats van de Caretta Caretta (de mediterrane zeeschildpad) en daarom mag je er de nacht niet doorbrengen. De plaatsen die met draad zijn afgezet zijn hun nesten. Op het zuidelijk deel van het strand vind je een taverne en veel zonnebedden. Als je naakt wilt zwemmen, moet je naar het noordelijke deel gaan maar het is goed mogelijk dat je hier ook vele niet-nudisten aantreft. Ik vrees dat deze geweldige plek zeer snel verboden zal worden voor naturisten.

Kokkini Ammos strand ligt ten zuiden van Matala; er is een 30 minutenlang pad vanuit het dorp.

Agiofarango (de kloof van de Heiligen). Een prima plaats, die ook een beetje een trektocht inhoudt. Het is een beetje ingewikkeld om er te geraken.

Diskos strand. Ten westen van Lendas. Hier zijn kamers te huur en 2 tavernes. In Lendas zijn meer strandjes te vinden.

Psili Ammos strand. Net voor Lendas ga je naar links en volg je de weg naar Loutra. Rij voorbij het strand de berg op van waaruit je een diepe kloof zult zien. Laat je auto daar achter en volg het dalende pad door de kloof. Na 20 minuten kom je op een van de mooiere plekjes van Kreta. Het is een hele mooie plek om te kamperen, maar doordat er op het strand geen schaduw is, zal je veel water moeten meenemen.

psiliammos, a great secluded beach in southern Crete”


Nederlandse pagina's over Kreta