A - Z praktische informatie over Kreta en Griekenland

Kreta

A - Z informatie over Kreta en Griekenland

Praktische informatie op Kreta

info Archeologische bezienswaardigheden en musea op Kreta

Er is een groot aantal archeologische bezienswaardigheden en musea op Kreta te vinden. De bekendsten zijn Knossos, Phaestos en Malia.

info Autorijden op Kreta

Het lijkt in een gevaarlijke onderneming om op Kreta auto te gaan rijden, maar als je de nodige voorzichtigheid in acht neemt kun je prachtige ritten maken. In Griekenland wordt rechts gereden en alle bewegwijzering is in het Grieks en Engels.

info Credit Cards

Alle bekende credit cards en Eurocheques worden in de meeste hotels, winkels, toeristenbureaus, autoverhuurbedrijven en restaurants op Kreta geaccepteerd. De stickers op de ruiten geven aan welke kaarten gebruikt kunnen worden.

info E111 formulierkan handig zijn als je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Alle inwoners van de EU, die een geldig E111 formulier bij zich hebben, hebben recht op gratis medische zorg in Griekenland.

info Electriciteit

De standaard in Griekenland is 220V AC (50Hz). Stekkers uit Noord-Amerika hebben een transformer nodig, de Britse stekkers een adaptor.

infoEten en drinken in Griekenland

De griekse keuken staat bekend om de grote variatie: verschillende soorten voorgerechten, beter bekend als mezedes, gevolgd door hoofdgerechten die meestal bestaan uit vlees of vis met frietjes of rijst. De griekse keuken is door de enorme diversiteit waarschijnlijk het meest geschikt voor vegetariërs. Desserts en toetjes is weer een heel ander verhaal, maar absoluut het proberen waard.

Probeer ook eens een fles wijn van Kreta of andere streken in Griekenland, een karafje huiswijn is vaak wat goedkoper. Bekijk ook eens de recepten en het Kretenzer dieet.

info Fooien

Het geven van fooi is optioneel, maar gebruikelijk in cafés, restaurants, aan kamermeisjes, excursiegidsen en in taxies. Een klein bedrag is voldoende, meestal wordt het bedrag naar boven afgerond.

info Hotelreserveringen

Ondanks dat veel toeristen vantevoren hun vakantie-accommodatie reserveren in een pakketreis, is het ook mogelijk om na aankomst op Kreta een kamer te vinden. Dit is uiteraard niet aan te raden wanneer je midden in de nacht aankomt. Bijna over heel Kreta vind je bordjes "rooms to let". De standaard van deze kamers kan verschillen, maar het kan je wel de gelegenheid geven de Kretenzers wat beter te leren kennen dan de meeste anderen. In juli en augustus zijn de meeste hotels volgeboekt, dan is het wel verstandig vantevoren te reserveren.

infoHavens

De grootste havens van Kreta bevinden zich in Souda (vlakbij Chania), Heraklion, Rethymnon, Agios Nikolaos en Sitia. Als je met de ferry wilt reizen, kun je de oversteek maken van/naar Piraeus naar/van de bovenstaande steden.Er gaan vanaf Kreta ook ferries naar Santorini en verschillende andere eilandjes. Reizen met de ferry kan voordeliger zijn dan reizen met het vliegtuig. De schepen zijn modern, veilig en snel en vertrekken 's avonds laat zodat ze de volgende morgen vroeg aankomen. Er zijn echter ook overtochten te maken op de dag, die vaak goedkoper zijn dan de nachttochten. LINKS: Anek Lines, Minoan Lines

Als je het eilandje Gavdos wilt bezoeken, dan neem je de lokale ferry vanaf Paleochora of Sfakia. Het zelfde geldt voor een bezoek aan het eiland Kithira of het zuiden van de Peloponese vanaf Kastelli/Kissamos in het westen van Kreta.

info Internet Cafés

Tegenwoordig zijn er overal internetcafés te vinden, zelfs in de kleinere plaatsjes op Kreta. Het kost ongeveer 2 euro per uur (Heraklion, januari 2008), maar de prijzen kunnen verschillen.

info Invaliden en mindervaliden

Mensen die gebruik maken van een rolstoel, zullen het als lastig ervaren om zich in Griekenland voort te bewegen. Smalle straatjes zonder stoepen of met smalle stoepen, en auto's die overal geparkeerd staan maken het er niet eenvoudiger op in de meeste plaatsen. Toch zijn er al wel wat aanpassingen gedaan in de grote steden, maar er staat nog veel in de planning. Er zijn nog steeds weinig rolstoelvriendelijke hotels of hotels geschikt voor mindervaliden te vinden op Kreta.

info Kinderen

Als je met kinderen op vakantie komt naar Kreta, dan zijn er speeltuintjes en waterparken om een bezoekje aan te brengen. Er zijn 4 waterparken op Kreta: Star Beach en Acqua plus in Hersonissos, Watercity in Anopolis (14 km ten oosten van Heraklion) en Limnopoulis in de buitenwijken van Chania. Het CretAquarium in Gournes en het kleine aquarium in Hersonissos, waar ook reptielen en schildpadden te vinden zijn, behoort ook tot de mogelijkheden. Karting, ezelrijden en paardrijden is ook mogelijk in veel gebieden op Kreta.

info Kledingvoorschrift in kerken en kloosters

Geen korte broeken, bikini's of mouwloze shirtjes zijn toegestaan. Denk er ook aan je pet af te zetten voor je een kerk binnen gaat en gebruik geen flits als je binnen foto's maakt.

info Kraanwater

In veel steden in Griekenland wordt het kraanwater gedesinfecteerd door middel van chemicaliën, waardoor het water een andere smaak heeft. Het is daarom verstandig om flessenwater te gebruiken, te verkrijgen bij de meeste supermarkten. Omdat het in de zomer nogal warm kan zijn is het wel verstandig voldoende water te drinken, zodat je niet uitdroogt. Je kunt gewoon je tanden poetsen met het kraanwater. En vraag de receptionist van je accommodatie voor alle zekerheid naar de juiste informatie.

info Kranten

De meeste buitenlandse dag-, week- en maandbladen zijn te verkrijgen bij de kleinere supermarktjes of kiosken.

info Kluis

Alhoewel de Kretenzers bekend staan om hun eergevoel, wat o.a. inhoudt dat ze niet stelen, is het toch verstandig een kluisje te huren voor de waardevolle spullen. Er zijn immers ook andere toeristen en andere nationaliteiten op Kreta en voorkomen is beter dan genezen!

info Luchthavens op Kreta

Kreta heeft twee internationale luchthavens, Ioannis Daskalogiannis in Akrotiri Chania en Nikos Kazantzakis in Heraklion plus een kleinere luchthaven in Sitia. Beiden zijn ook militaire luchthavens, waar fotograferen verboden is. Het hele jaar door vliegen er lijndiensten, maar in de zomermaanden is het er erg druk met chartermaatschappijen. Olympic Airlines en Aegean Airlines zijn voornamelijk gericht op nationale vluchten, van of naar bovenstaande luchthavens naar andere luchthavens in Griekenland. Internationale vluchten vertrekken meestal vanuit Athene, met uitzondering van chartervluchten of enkele maatschappijen die direct op Kreta vliegen.

info Mesimeribetekent tussen de middag. Op Kreta en in Griekenland is de mesimeri erg belangrijk. Om te beginnen duurt het van 12.00 - 17.00 uur. Grieken lunchen met een volledige warme maaltijd rond 14.30 uur, waarna ze meestal gaan rusten. Tenzij het specifiek gevraagd wordt, is het niet verstandig iemand van 14.30 - 17.00 uur te bellen. In de wet staat zelfs dat lawaaiige activiteiten verboden zijn gedurende deze uren.

Ook winkels en kantoren sluiten om 14.00 uur en gaan om 17.30 uur weer open tot 21.00 uur. Daarom eten de Grieken ook 's avonds laat.

info Muggen

Helaas is dit een veel voorkomend verschijnsel op Kreta. In de supermarkten zijn verschillende producten te verkrijgen zoals muggenstekkers met vloeistof (werkzaam gedurende 40 nachten) of tabletten, die dagelijks vervangen moeten worden. Dit is voor gebruik in het appartement, maar om de muggen weg te houden wanneer je buiten zit, op het balkon of in een taverna, kun je het beste een antimuggencreme of antimuggenkaarsjes gebruiken. Je kunt zelfs overwegen om een klamboe mee te nemen naar Kreta.

infoNationale feestdagen

Tijdens de nationale feestdagen zijn alle officiële instanties, als banken en postkantoren, net als winkels gesloten. In de toeristische plaatsen zijn de meeste supermarktjes gewoon geopend. Griekse feestdagen

info Natuur op Kreta

Kreta is een eiland met vele verschillende gezichten. Ongeveer 2000 soorten planten, bloemen en bomen groeien op Kreta, zowel op de bergen als in de valleien. Verder is er ook een groot aantal dieren wat op en om Kreta leeft, waarvan een aantal door de wet beschermd zijn.

info Nai is het Griekse woord voor Ja. De beweging die erbij hoort is je hoofd naar beneden doen.

info Ohi is het Griekse woord voor Nee. De beweging die erbij hoort is je hoofd naar boven doen. Zelfs het optrekken van de wenkbrauwen is voldoende om Nee te zeggen.

infoOpenbaar Vervoer

De lokale bussen, van het vervoersbedrijf KTEL zijn het belangrijkste openbaarvervoermiddel op Kreta. De bussen zijn comfortabel en er is een regelmatige dienstregeling tussen de grote steden en de toeristische plaatsen. Informatie over tijden en prijzen.

info Openingstijden

Banken zijn geopend van 8:00 tot 14:30 uur van maandag tot en met vrijdag.

Officiële instanties zijn meestal geopend van 07:30 tot 13:00 uur. Het kan echter lokaal afwijken, dus is het aan te raden dit ter plaatse na te vragen.

Winkels in toeristische gebieden zijn geopend van 8:00 tot 22:00 uur, soms zelfs langer. De openingstijden in gebieden die niet van toerisme afhankelijk zijn, zoals grote steden, zijn anders. In Heraklion en Chania zijn de winkels open van 09.00 - 14.00 uur van maandag tot en met zaterdag en dinsdag, donderdag en vrijdag van 17.30 - 21.00 uur.

Supermarkten in de grotere plaatsen zijn geopend van 08:00 tot 20:00 uur van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdag sluiten ze om 18:00 uur.

Sigaretten, een stukje chocola, een flesje water, condooms of een tijdschrift zijn ook te verkrijgen bij de periptero (kiosk). Deze zijn overal, zelfs in de kleinere plaatsen. In de grote steden zijn er altijd een paar 24 uur per dag open, meestal in het centrum.

Benzinestations sluiten om 21:00 of 22:00 uur. In elke stad is er minstens één 's nachts en op zondag open.

info Paspoort of identiteitskaart

Volgens de Schengenovereenkomst kan je binnen de EU landen als EU inwoner reizen met een geldig paspoort of identiteitskaart. Zorg er wel voor dat wanneer je met kinderen reist, ze een eigen paspoort hebben of vermeld staan in je eigen paspoort.

info Pinautomaten

In de steden en grotere plaatsen op Kreta zijn pinautomaten te vinden. Hou er rekening mee dat ze niet altijd tijdig gevuld worden in het weekend, dus zorg dat je wel wat geld op zak hebt.

infoPrijzen op Kreta

Voor meer informatie over prijzen op Kreta kun je kijken op de (engelse) versie.

info Rent a car

Om een auto te huren moet je als bestuurder beschikken over een geldig rijbewijs, dat minimaal een jaar voordien is uitgegeven. Als niet EU inwoner dien je naast je rijbewijs ook een internationaal rijbewijs, dat uitgegeven is in je eigen land te overleggen. De minimumleeftijd bij meeste autoverhuurbedrijven is 21 jaar. De meeste auto's zijn verzekerd tegen dood en verwondigen van de derde partij en schade aan de derde partij.

info Rent a moped or scooter

Om een 50 cc scooter of moped te huren is de minimumleeftijd 16 jaar en dien je een brommerrijbewijs te hebben dat 1 jaar voordien is uitgegeven. Als je een scooter met meer cc's wilt huren moet je 18 jaar zijn en beschikken over een motorrijbewijs. Verzekeringen kunnen verschillen, dus is het verstandig dit goed te checken voordat je gaat rijden!

infoDe spellingvan Kretenzer plaatsnamen op verkeersborden of wegenkaarten kunnen nogal verwarrend zijn: Heraklion - Irakleion - Iraklion - Iraklio, Chania or Hania, Rethymnon - Rethymno - Rethimno, Sitia or Siteia. Gewoon een kwestie van je fantasie gebruiken dus!

info Sport en activiteiten

Op Kreta kunnen diverse outdoor activiteiten gedaan worden, variërend van wandelen op het platteland tot bergwandelingen op bergen hoger dan 2000 meter, bergbeklimmen, rots- of ijsklimmen, vissen, jagen, vogelen (vogels observeren), waterskiën, diepzeeduiken, snorkelen, kayakken op zee, windsurfen, paardrijden en zelfs bungee jumpen. In Hersonissos is een 18-hole golf baan en de meeste grotere hotels hebben een fitnessruimte en/of een tennisbaan.

info Stranden

Kreta heeft veel prachtige stranden, zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het eiland. Er zijn niet alleen zandstranden, maar ook kiezelstranden. In de zee bij de kiezelstranden huizen vaak zeeëgels, dus is het aan te raden hier waterschoenen te dragen als je de zee ingaat. Op de grotere stranden zijn vaak strandwachten, maar in de kleinere baaitjes wordt gebruik gemaakt van een vlaggensysteem; rood = ga niet zwemmen, oranje = blijf dicht bij de kust en groen = geen gevaar.

De ligbedden en parasols op het strand zijn te huur, zeer zelden zijn ze gratis te gebruiken. Je kunt altijd zelf een parasol (3 - 6 €) en een strandmatje kopen in de supermarkt en hiermee op een vrij plekje op het strand gaan liggen.

Probeer té veel zon te vermijden en doe net als de Grieken zelf, verlaat het strand van 12.00 - 15.00 uur. Gebruik zonnebrandcreme met een hoge factor, bedek je hoofd en draag een t-shirt, zodat je niet verbrandt.

Meer informatie over stranden op Kreta.

info Taxies

De taxi is een eenvoudige en nog redelijk goedkope manier om van A naar B te komen op Kreta. Je betaalt of de prijs op de meter, of je komt een prijs overeen voordat je in de taxi stapt.

info Telefoneren

Lokale en internationale telefoongesprekken kunnen gemaakt worden vanuit de telefooncellen of bij de kiosk (periptera), waar de telefoon is uitgerust met een meter. Voor de telefooncellen heb je een telefoonkaart nodig, die je bij de kiosk of de OTE-kantoren (het griekse telecombedrijf) kunt kopen. Internationale gesprekken kunnen nog goedkoper gevoerd worden, wanneer je belt met een Green Card of een Talk Talk Card. Beiden zijn te verkrijgen bij de kiosk en instructies hoe de kaart te gebruiken staan op de achterkant van de kaart in het Grieks en Engels.

Mobiele telefoons kunnen over heel Kreta gebruikt worden, maar houd er rekening mee dat in de bergen en in het zuiden van Kreta het bereik wat minder of slecht kan zijn.

info Tijd

De Griekse tijd loopt twee uur voor op Greenwich Mean Time, een uur op de centraal-Europese tijd en zeven uur op de Eastern Standard Time.

info Toiletten

Als je gebruik wilt maken van een toilet in een restaurant of café, zoek dan het WC-bordje. In het toilet vind je een afvalbakje, waarin je het gebruikte wc-papier deponeert omdat de delicate Griekse riolering verstopt raakt wanneer het wél in de toiletpot gegooid wordt.

infoDe Traveller's Cheques uitgegeven door de grote bedrijven kunnen wereldwijd ingewisseld worden; bij alle Griekse en buitenlandse banken, wisselkantoren en grote hotels. Denk er wel aan om je paspoort mee te nemen, omdat identificatie verplicht is bij deze transactie.

info Valuta

De valuta in Griekenland, net als in de meeste Europese landen, is de euro (€), die bestaat uit 7 verschillende bankbiljetten van 500, 200, 100, 50, 20, 10 en 5 euro en 8 verschillende muntstukken van 2 en 1 euro, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 cent. De euro heeft de griekse drachma of "thrahmi' (th als in het engelse this) vervangen in 2002. In Griekenland wordt het uitgesproken als "evro" (e als in eng). Mocht je denken dat dit een grappige uitspraak is, bedenk dan dat de Euro afgeleid is van Europa, dat van het griekse woord "Evropi" komt.

info Vissen

Vissen in Kreta wordt steeds populairder, alhoewel de grootte van de gevangen vis je waarschijnlijk zal teleurstellen. Officiëel heb je een visvergunning nodig van de havenautoriteiten, maar als je niet in een haven gaat vissen zul je naar alle waarschijnlijkheid geen problemen hebben.

infoVragen

Aarzel niet om de Kretenzers aan te spreken wanneer je hulp of informatie nodig hebt. De Kretenzers zijn behulpzaam en spreken in de meeste toeristische gebieden wel engels of duits. In de kleine dorpjes landinwaarts is het een stuk moeilijker om iemand te vinden die engels spreekt, maar met handen en voeten kom je een heel end.

info Wat moet ik van thuis meenemen?

Bijna alle producten van de bekende internationale merken zijn verkrijgbaar in de grote supermarkten, je hoeft dus geen ladingen luiers mee te nemen. Als je medicijnen gebruikt is het wel verstandig om voldoende mee te nemen (in de handbagage) of een vervolgrecept. Het kan overigens wel zo zijn dat medicijnen een andere merknaam hebben.

info Werken op Kreta

Veel jongelui uit Europa vinden werk op Kreta, meestal als serveerster in een bar of café of als reisleiding voor een touroperator. Als je op Kreta wilt werken is het handig om er een vriend te hebben die voor je rondkijkt of, nog beter, zelf naar Kreta komen in het begin van het seizoen, meestal april en zelf zoeken. In de meeste gevallen moet je zelf dan ook een appartement zoeken. De meeste werkgevers verwachten echter wel dat je hard werkt voor je salaris; en 7 dagen per week werken gedurende 5 of 6 maanden is niet altijd even leuk. Meer informatie over summer jobs in Crete

info Weer op Kreta

Het weer op Kreta is meestal lekker warm en zonnig in de zomer, met extreem hoge temperaturen in juli en augustus. Uiteraard worden er geen garanties gegeven! De watertemperatuur variëert van 22 tot 27 graden Celsius in de zomer en 15 tot 18 graden Celsius in de wintermaanden.

 


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about A - Z praktische informatie over Kreta en Griekenland is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek