Stranden voor naturisme op Kreta

Kreta

Stranden voor naturisme op Kreta

Officiëel is naturisme op Kreta en in Griekenland niet toegestaan. Niettemin kan ieder afgelegen strand, in het bijzonder aan de zuidkust, een plaats zijn waar je van naturisme kunt genieten.
Aan de noordkust is er een naturistenstrand in Chersonissos, 1 km ten westen van hotel "Creta Maris". Het is een zeer smal strand pal onder de weg gelegen. Een aardig plekje, maar verwacht er geen privacy.
Aan de oost- en westkust zijn geen stranden die als "naturistenstrand" kunnen worden aangemerkt. Niettemin, als je een kleine baai gevonden hebt en er is verder niemand, kan je natuurlijk doen wat je zelf wilt.
Aan de zuidkust zijn er genoeg plekjes, maar niemand weet of ze het volgende jaar nog zullen bestaan. Meestal verschijnen er samen met een nieuwe taverne bordjes met " no nudism" en het schitterende strand van vroeger verandert daardoor al snel in een plaats voor luidruchtige kinderen met hun moeders. Enkele mogelijke plekjes zijn:

Tussen Moni Koudouma en het kleine dorp Agios Ioannis is een prachtig en zeer rustig strand. Je bereikt het via het dorp Kapetaniana, volgt een zeer bochtige weg tot aan Agio Ioannis, waar je te voet verder gaat.

Het oostelijk deel van het strand van Sougia. Sougia is een van mijn favoriete plaatsen omdat er een groot strand is en er veel trekkingroutes zijn. Het is bovendien de beste verblijfplaats als je door de Samariakloof wilt lopen. Vroeg in de morgen neem je de locale bus naar het Omalos Plateau, je loopt door de kloof en 's middags neem je de boot van Agia Roumeli naar Sougia. Ondanks dat er vele kamers, tavernes en enkele bars zijn, is het zeker geen lawaaierige plaats.

Glyka Nera, vlakbij Loutro, is een van de beste plekjes. Je komt er òf met één van de kleine bootjes vanaf Loutro of je daalt te voet af, ongeveer 1 uur. Op welke manier je er ook naartoe gaat, het gevoel dat dit afgelegen strand met het heldere groenblauwe water en steile kliffen je geeft is uniek. Als je dorst krijgt kun je een kuil graven in het zand, die gevuld wordt met koud water van het Lefka Ori. Helaas wordt ook het zeewater gemengd met dit water, waardoor het één van de koudste stranden van Kreta is. Er is ook een kleine taverne.

 

"glyka nera" beach in Sfakia

Orthi Ammos strand (het oostelijk deel van het strand), 1 km ten oosten van Frangokastello. Het is een aardige en rustige plaats met een groot Venetiaans kasteel. Men zegt dat de geesten van de Kretenzische strijders, die het kasteel verdedigden tegen de Turken, hier 's morgensvroeg in de maand mei, verschijnen.

De kleine baaitjes tussen Damnoni en Sfinari, ten oosten van Plakias. Als je de baai van Damnoni bereikt, ga je linksaf en volgt te voet het spoor naar een kleine inham met zonnebedden. Er is niet genoeg plaats, maar het is wel een naturistenstrand.

Ten westen van Ligresligt een lang strand, waar maar weinig mensen komen. Rij door Kerames en Agalianos tot aan het strand van Ligres, loop dan in westelijke richting naar het volgende strand. Er is een taverne met een paar kamers te huur in Ligres.

Ten westen van Agios Pavlos in de provincie Rethymnon is een onverharde weg die naar het westen draait. Rij door tot het eind van de weg en loop de zandheuvel naar beneden (hoe lastig dit ook mag zijn, naar boven is nog erger in de hitte!) naar het lange, afgelegen en maagdelijke strand. Het is één van de mooiste stranden op Kreta. De harde meltemi kan een probleem zijn. Bovendien zijn er de laatste tijd wat parasols geplaatst. Er zijn in Agios Pavlos tavernes en kamers te huur.

Ten oosten van Agia Galini, net achter de rivier. Agia Galini is een groot dorp met hotels, restaurants, bars en een camping.

Kokkini Ammos strand ligt ten zuiden van Matala, het verrassende strand van Komos. Het onverharde pad vanuit Matala leid je er in 30 minuten naartoe. In Komos staat een deel van het strand vol zonnebedjes en parasols, maar er is ook een stuk wat meer naar het noorden waar het rustiger is. Dit is het deel waar naturisten de voorkeur aan geven, zolang het nog toegestaan wordt. Het strand van Komos, net als de hele baai van Messara, is de plek waar de Caretta-Caretta (de zeeschildpad) zijn eieren legt. Een met ijzerdraad afgezette plek op het strand geeft aan waar de schildpad haar eieren gelegd heeft.

Agiofarango (de kloof van de Heiligen). Een prima plaats, die ook een beetje een trektocht inhoudt wanneer je over land komt, bovendien is het een beetje ingewikkeld om er te komen. Sinds kort zijn er ook dagtochtjes naar dit strand met de boot.

Diskos of Dytiko strandligt ten westen van Lendas. Hier zijn kamers te huur, maar een stuk minder dan in Lendas, enkele tavernes en een bar. Naast het grote centrale strand zijn er ook een aantal prachtige baaitjes, die je kunt bereiken door de onverharde paden te volgen.

Psili Ammos strand. Er zijn meerder manieren om op dit strand te komen. Je kunt over de onverharde weg vanuit Krotos komen en dan rijden tot het bord waar de Tragoula kloof staat aangegeven. Je kunt ook uit de richting van Lendas komen, links afslaan net voor het dorp en de weg volgen naar Loutra. Rij voorbij de taverna in Loutra (waar ze ook kamers verhuren, als je hier wilt overnachten)over een onverharde weg de berg op tot het begin van de kloof. Laat je auto daar achter en volg het dalende pad door de kloof. Na 20 minuten kom je op een van de mooiere plekjes van Kreta. Een schitterend strand in een halve cirkel, ingesloten door hoge bergen waarin veel grotten zijn. De grotten zijn de moeite waard om eens te bekijken. Het is ook een mooie plek om te kamperen, maar omdat het een verlaten strand is, is het verstandig niet alleen eten, maar ook veel water mee te nemen. Er is op het strand namelijk geen schaduw, door de zuidelijke ligging.

Het strand van Agios Pavlos in de provincie Chania ligt ten oosten van Agia Roumeli. Een vergeten strandje met het oude kerkje van Agios Pavlos en een prachtig pijnbomenbos erboven. De laatste jaren zijn er wat tavernas gekomen. Je kunt dit strandje uiteraard bezoeken wanneer je de Samaria kloof gelopen hebt en besluit te overnachten in Agia Roumeli.

Lang geleden waren er in Paleochora veel rustige stranden. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk die nog te vinden, vooral in augustus. Ten westen van Paleochora ligt Grammeno, een nog vrij rustig deel. Ga te voet verder door cederbos, waarna je schitterende baaitjes vindt.

Ten zuiden van Elafonissi is een heel mooi strand, bekend van Kedrodasos. De weg ernaartoe is in slechte staat voor ongeveer 3 km, waarna je te voet verder gaat. Er is schaduw onder de bomen, maar neem wel water mee.

Het strand van Falassarna is zo breed en lang, dat je er zeker een rustig plekje kunt vinden. Al hangt dat wel af van welk stukje strand je kiest en welke dag het is. Er is geen mogelijkheid om er te overnachten, maar je kunt hier wel de mooiste zonsondergang zien van Kreta.

Het kleine strand van Balos op de kaap van Gramvoussa is door een toeristisch tijdschrift eens uitgeroepen tot het beste strand van Griekenland.

psiliammos, a great secluded beach in southern Crete”


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Stranden voor naturisme op Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek