logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Lefka Ori Bergketen

Lefka Ori is de belangrijkste bergketen op Kreta, er zijn 58 toppen die hoger zijn dan 2000 m (6562 ft). De hoogste top is de Pachnes berg (2453 m, 8048 ft), net 3 m lager dan de top van het Ida gebergte. Trekking in Lefka Ori is niet makkelijk. Echte klimervaring en -uitrusting zijn nodig in de winter, in de zomer is de temperatuur het grootste probleem.

map of Hania, Crete

Een mooie trekking route is de berg Melidaou (2133 m, 6998 ft). Vanaf het Omalos Plateau volg je de borden naar de Kallergi's shelter. Er is een onverharde weg die je er in 1,5 uur naartoe brengt. De shelter ligt op 1780 m hoogte, hoog boven de Samaria Kloof. De uitzichten zijn spectaculair. Als je er wilt overnachten moet je de Bergbeklimmers Club in Chania bellen (tel. 28210-44647); geopend van mei tot oktober.

Als je de shelter nadert ga dan niet rechtsaf ernaar toe maar klim verder totdat je de E4 bordjes ziet. Let ook op de rood geverfde stippen. Volg dit pad naar de Psari top (1900 m) en loop dan gedurende de eerste 2 uur verder over de bergrug naar de Melidaou top. Vlak voor de top moet je het E4 pad verlaten omdat dit onderlangs naar de Svourithi shelter (2000m), de top van de berg Pahnes, de Zaranokefala top en het dorp Anopolis gaat.

winter landscape on cretan mountains

Een andere trekking route is van het Askyfou plateau (op de weg van Vrysses naar Sfakia) naar de top van de berg Kastro. Als je in Askyfou aankomt vraag je naar de weg die leidt naar de Tavri shelter. De shelter is gelegen op 1200 m hoogte en biedt plaats aan 60 personen. Ook hiervoor moet je eerst bellen naar de Bergbeklimmers Club in Chania als je er wilt blijven overnachten.

Loop de shelter voorbij naar het Niato plateau. De weg vanuit Askyfou naar het Niato plateau loopt door een pijnbomen bos en is een mooie route. Probeer de E4 bordjes te ontdekken aan het einde van de slechte weg. Volg ze gedurende het eerste uur naar de bergkam. Als je ziet dat het E4 pad naar rechts en naar beneden gaat, verlaat het dan en volg verder de rode stippen naar de bergkam. Al snel kom je op de bergkam en zie je recht boven je de top van de Kastro. Je zult eerst een beetje moeten dalen (ongeveer 100 m) om daarna weer opnieuw verder te klimmen. In 30 minuten zul je op de top staan en kunnen genieten van het spectaculaire uitzicht..

De benodigde tijdsduur bedraagt 5-6 uur tot de top en 4 uur voor de terugtocht. Deze tijden gelden in de zomer omdat door ijs en mist de tijdsduur in de winter aanmerkelijk langer zal zijn.

 


Nederlandse pagina's over Kreta