logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Olijvenoogst

Olijvenoogst op Kreta en in Griekenland

Vanwege het zachte klimaat is Kreta de ideale plek voor de olijfboom, en duizenden gezinnen verkrijgen een inkomen uit de opbrengst ervan. Zowel het klimaat als de samenstelling van de Kretenzische bodem, staan garant voor het delicate aroma en de heerlijke smaak van de Kretenzische olijfolie, die alom bekend staat vanwege zijn hoge kwaliteit. De olijven worden geplukt tijdens de winter en de olie wordt geproduceerd bij de olijfperserijen.

olive harvest ancient greece

De olijvenoogst begint in november en duurt tot begin maart. De olijven zijn klaar voor de pluk als ze voor driekwart rijp zijn. Dit betekent dat de kleur paarsachtig, bijna zwart dient te zijn. Als de olijven volledig gerijpt zijn, gaat dit ten koste van de kwaliteit van de olijfolie en verhoogt het de zuurgraad.

De olijvenoogst op Kreta gebeurt mechanisch met behulp van speciaal, draagbaar gereedschap. Dit leidt tot een snelle oogst wanneer de weersomstandigheden dat toelaten: geen wind en geen regen.

Speciale netten of grote stukken synthetisch materiaal worden onder de bomen gelegd. Daarmee worden de olijven verzameld die van de bomen zijn gevallen. Dit is een klusje voor vrouwen en kinderen. De mannen werken met de oogstmachines. Gewoonlijk helpen familieleden en vrienden elkaar met oogsten. Alles dient efficient en snel te gebeuren omdat het hele proces afhankelijk is van de weersomstandigheden, en die zijn 's winters niet altijd even goed.

 

olive harvester

De oogstmachines bestaan uit een draagbare generator en een T-vormige staaf met elastische stokjes aan de kop bevestigd. De staaf is 2 tot 3 meter lang en is via een 15 meter lange kabel verbonden met de generator. De kop van de staaf draait snel rond, zodat de elastische stokjes de olijven van de boom slaan en deze op de netten daaronder terecht komen. Zodra vrijwel alle olijven van een boom zijn geoogst gaat men door naar de volgende boom. Dit betekent dat de netten eerst in daarvoor bestemde zakken geleegd moeten worden en bij de volgende boom geplaatst worden.

Het oogsten begint vroeg in de ochtend en duurt tot halverwege de middag (8.30 tot 16.00 uur), met tussendoor een lunchpauze. Aan het eind van de werkdag worden de volle zakken naar de olijfperserij gebracht. Dit wordt elke dag gedaan, ook als het oogsten meerdere dagen duurt. De reden is dat als de olijven niet direct na de pluk geperst worden, er oxidatie plaats vindt, wat leidt tot een lagere kwaliteit van de olie. De olie dient van perfecte kwaliteit te zijn. 70 % van alle olijfolie die in Griekenland geproduceerd wordt is 'extra virgin'. Dit geeft niet de hoeveelheid aan maar de kwaliteit, waarvoor overal dezelfde normen gehanteerd worden.

Twintig jaar geleden werd de olijvenoogst op Kreta nog niet mechanisch gedaan. Het gebeurde nog op de traditionele manier met lange houten stokken die door de boeren gebruikt werden om de olijven uit de boom te slaan. Een andere manier was het gebruik van plastic 'kammen' die de olijven van de takken 'kamden'. Deze werden alleen voor jonge boompjes gebruikt.

Bij de olijfperserij

Bij de olijfperserij worden de zakken met olijven geleegd in een grote vultrechter, via welke ze uitkomen op een lopende band. Hier worden eventuele blaadjes verwijderd. Daarna worden de olijven gespoeld om zand e.d. te verwijderen. De olijven worden vervolgens samengedrukt, waarbij de olie vrijkomt. Tenslotte wordt de olijfolie afgeleverd en opgeslagen in metalen blikken of glazen flessen. Plastic jerrycans zijn niet geschikt om olijfolie in te bewaren.


Nederlandse pagina's over Kreta