logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Het Minoïsche Paleis van Malia

Malia ligt circa 37 km ten oosten van Heraklion. De zandstranden aan de Golf van Kreta (deel van de Egeïsche Zee) in het noorden, het Dikti gebergte in het zuiden ertussen een kleine vallei - dit is het rustgevende beeld dat Malia biedt, 37 km ten oosten van Heraklion en 25 km ten westen van Agios Nikolaos.

Het Minoïsche Paleis van Malia

Ten oosten van de moderne badplaats ligt het Minoïsche Paleis van Malia. Dit is het derde grote Minoïsche paleis op Kreta, gebouwd op een prachtige plek bij de zee aan de weg die oost en centraal Kreta verbindt.

Dit paleis, waar volgens de mythe Sarpidon, de broer van Minos zetelde, werd het eerst gebouwd rond 1900 AD. De op dat moment al grote nederzetting, waarvan sommige delen rond het paleis afgeschermd zijn, werd op deze manier een paleis-stad. Het eerste paleis werd verwoest rond 1700 AD en opnieuw gebouwd op dezelfde plek en met hetzelfde ontwerp in 1650 AD. Ook het nieuwe paleis werd verwoest rond 1450 AD en niet opnieuw bewoond. In de Myceense Tijd is er een klein gebouw, waarschijnlijk een heiligdom gebouwd op de ruïnes.

In Malia kunnen we daadwerkelijk rond de restanten van het paleis lopen, precies zoals het ontdekt werd in archeologische opgravingen. De meeste ruïnes die we tegenwoordig zien behoren toe aan het complex uit de Nieuwe Paleistijd - het tweede paleis - waarvan de kamers rondom de drie binnenplaatsen gebouwd waren; het Centrale Hof, het Noordhof en het Hof van de Toren. De vorstelijke grootte, het complexe ontwerp en het grote aantal details zorgen ervoor dat het een fascinerende plek is om te bezoeken.

Het leven hier was vergelijkbaar met het leven in de andere paleizen. Probeer je eens in te denken in het dagelijkse leven van de Minoïers, de ceremonies en festiviteiten die op het grote binnenplein gehouden werden...

Het Minoïsche Paleis van Malia, de rondwandeling

Gebruik de plattegrond van het paleis van Malia. Click op een nummer om de verschillende gebieden van het Paleis te bezoeken. We raden je aan de genummerde route te volgen.

plattegrond van het Minoïsche paleis van Malia

De 'koulouren' in het paleis van Malia

paleis Malia Koulouren

Net voor we het voornaamste gebied van de opgraving betreden, stoppen we bij het westelijke betegelde hof, waarvan het zuidelijke deel beëindigd wordt door een aantal ronde constructies die door archeologen "koulouren" genoemd worden.

Deze constructies waren bedekt met een dak, dat ondersteund werd door een zuil in het midden, en werden gebruikt als opslagplaats voor graan. Het waren met andere woorden de graanpakhuizen van het paleis, van levensbelang voor de voedselvoorziening van de inwoners.

De zuidingang van het paleis

paleis van malia zuidingang

Als we door de Zuidingang van het paleis lopen, die overigens imposanter was dan de Noordingang, bereiken we het Centrale Hof.

Ondanks dat het paleis meer dan 3000 jaar geleden gebouwd is, is de bestrating van de Zuidingang nog in zeer goede staat. Waren de moderne bouwwerken op Kreta maar net zo duurzaam...

Het Centrale Hof

binnenplaats paleis Malia

Het Centrale Hof van het paleis van Malia is een grote, open, rechthoekige ruimte. Hier waren stoes (bedekte zuilenrijen) aan de noord- en oostkant en een altaar in het midden.

Het altaar in het paleis van Malia

altaar in de centrale binnenplaats van het paleis van Malia

Het altaar in het paleis van Malia, dat werd beschermd door een speciaal dak, bestaat uit een vierkante put waarin vier steunpunten staan waarop een haardvuur was.

Het haardvuur werd gebruikt om dierlijke offers te brengen.

Behalve voor dierlijke offers, werd het Centrale Hof ook gebruikt voor ceremonies, waaronder waarschijnlijk ook het beroemde stierspringen...

De westvleugel van het paleis van Malia

westvleugel van het paleis van Malia

De westvleugel van het paleis van Malia is het meest verrassende deel. Het is het grootste en belangrijkste deel van het paleis. Het telt twee verdiepingen en hier bevonden zich de tempels, de officiële gebouwen en ook voorraadkamers.

De trap van de westvleugel

trap van de westvleugel van het paleis van Malia

In de westvleugel van het paleis van Malia is een belangrijke trap, die gediend zou kunnen hebben als het theater. Hier is ook de beroemde Kernos van Malia gevonden.

De Kernos van Malia

kernos van Malia

De beroemde Kernos van Malia is gevonden in de Westvleugel van het paleis.

Dit vreemde voorwerp is een ronde steen met een doorsnee van 0,90 m, een groot holte in het midden en 34 kleinere uithollingen eromheen.

Je kunt je afvragen waar het voor gebruikt werd. Gezien de plek waar het gevonden werd denkt men dat het een rituele offersteen was, die gebruikt werd voor de riten van de eerste oogst.

De aanbidders plaatsten kleine hoeveelheden van de eerste oogst, voornamelijk zaden en fruit, in de kleine uithollingen als een offer aan de god. De grote holte in het midden werd gevuld met een vloeistof, dat diende als drankoffer, om zo een goede oogst te verzekeren.

De Zuilencrypte

zuilencrypte in Malia

De zuilencrypte met zijn voorkamer is ook een belangrijk deel van het paleis van Malia. Deze crypte met zijn twee vierkante zuilen werd gebruikt voor vereringsdoeleinden.

De Grootse Trap van het paleis

grootse trap van het paleis van Malia

Direct rechts van de Zuilencrypte is een brede monumentale trap in zeer goede conditie. Dit is de Grootse Trap, die leidde naar de eerste verdieping van het paleis.

De Zuilengalerij en Centrale Hof

Direct na de Grootse Trap zie je een klein gebied, dat vroeger een dak had, wat op een hoger gelegen niveau ligt. Dit leidt naar het Centrale Hof en is de Zuilengalerij, een ceremonieel deel voor de heerser, waar hij het lager liggende hof kon overzien. In het panoramische beeld hierboven kun je de Zuilengalerij, de GrootseTrap, het Centrale Hof en het altaar, de oostelijke Opslagruimtes, de Zuilencrypte en de Zuidingang van het paleis van Malia zien.

Panther-shaped head of sceptre from Malia, Crete

De trappen achter de Zuilengalerij leiden naar de Schatkamer van de Westvleugel, waar veel zeldzame voorwerpen zijn gevonden, waaronder een stenen aks in de vorm van een panter, die de topversiering was van een scepter, en een koperen armband. In een kamer hier vlakbij werden een dolk en een prachtig lang zwaard met een vergulden schacht en een hard kristallen vest gevonden.

Alhoewel we niet zeker zijn van de ceremonies die hier gehouden werden, kunnen we met een beetje verbeeldingskracht de hoge priester van het paleis of de koning zelf zien verschijnen in de Zuilengalerij, het zwaard en de scepter dragend, klaar om een offer te brengen op het altaar terwijl het volk op het Centrale Hof toekijkt.

De oostelijke Opslagplaatsen

opslagplaatsen voor vloeistoffen in het paleis van Malia

Bij de oostingang van het paleis waren de imposante opslagplaatsen voor vloeistoffen, die bestaan uit smalle ondergrondse ruimtes met een opening.

Elke ruimte had een hogergelegen platform waarop pithoi (grote voorraadkruiken) stonden. Het meest interessante is het systeem van kanalen, dat gebruikt werd om de vloeistof in de verzamelpot te leiden.

En waarom dan wel, zou je je af kunnen vragen? Stel dat een kruik brak, of een onhandig persoon morst olie of wijn op de vloer; dan loopt de vloeistof weer terug in de verzamelpot en is er niets verspild. Slim, hè?

Het Koningsverblijf

koninginnebassin in het paleis van Malia

Achter de Schatkamer is de ingang naar het Koningsverblijf met meerdere doorgangen en een atrium.

Het eerste deel dat we zien zijn de ruïnes van de Megaron van de Koningin, die in verbinding gestaan kunnen hebben met de Megaron van de Koning.

Eromheen waren verschillende kamers en een stukje verder zien we nog steeds een indrukwekkend bassin met zes treden, dat diende voor reinigingsdoeleinden.

De Zuilenkamer en de Zuilenzaal

de zuilenkamer en zuilenzaal van het paleis van Malia

Achter de noordelijke stoa (zuilengalerij) van het Centrale Hof is een zuilenkamer met voorkamer. Deze is indrukwekkend ruim en heeft een plafond dat ondersteund werd door zes zuilen.

Op de verdieping erboven was waarschijnlijk de Zuilenzaal voor banketten, terwijl naast de Zuilenkamer vermoedelijk de keukens waren waar de maaltijden, die boven geserveerd werden, werden bereid.

Het hof van de Toren en het Myceense heiligdom

Een betegelde gang verbindt het Centrale Hof met het Noordhof en het hof van de Toren; de werkplaatsen en opslagruimtes liggen hieromheen.

stevig bouwwerk op het hof van de toren in het paleis van Malia

Het hof van de Toren is genoemd naar een stevig bouwwerk, gemaakt van grote blokken, dat lijkt op een toren.

myceens heiligdom in het paleis van Malia

Even verderop zien we op een vreemde plek een scheef staand bouwwerk. Dit is het Myceense heiligdom, het enige bouwwerk dat na de verwoesting van het tweede paleis gebouwd is.

De Noordingang van het paleis van Malia

noordingang van het paleis van Malia

Hier zijn we bij de tweede officiële ingang van het paleis van Malia, de Noordingang. Dit is het eind van de bestrate weg, die nog relatief goed bewaard is gebleven. Het is heel bijzonder om over dezelfde weg te kunnen lopen, net als de inwoners van het paleis 3000 jaar geleden.

Een brede bestrate weg eindigde in het Noordhof. Dit was de weg die van de zee naar het paleis liep. Bij de ingang staan nu twee grote pithoi, die gebruikt werden om vloeistoffen, waarschijnlijk olie of wijn, in op te slaan. Ze zijn erg groot en gedecoreerd met stijgende spiralen, patronen en touwen in reliëf.

De Minoïsche stad van Malia en de Hypostyle Crypte

hypostyle crypte in het paleis van Malia

Rondom het paleis van Malia ligt de Minoïsche stad, één van de belangrijkste op Kreta. Ten noorden van het westelijke Hof ligt de "Hypostyle Crypt", een vreemd ondergronds bouwwerk met banken tegen de muren, waarvan het gebruik niet bekend is.

Volgens de Franse archeoloog Van Effenterre is dit de Vouleuterion of Prytaneion, de publieke zaal waar ook banketten gehouden werden.

De centrale zaal met zijn gestuukte muren werd bereikt via een lange trap met veel treden, die in de gang al begon en in een hoek verder omhoog ging.

Quartier M in Malia

Quartier M in Malia

Er zijn al verschillende wijken en individuele huizen opgegraven.

Quartier Mu is de wijk met de meeste betekenis; het belangrijkste complex op Kreta uit de Nieuwe Paleistijd met een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter. Opgravingen hebben verscheidene officiële delen en plekken voor vereringsdoeleinden, opslagruimtes en werkplaatsen aan het licht gebracht.

Helaas is Quartier Mu momenteel gesloten voor het publiek en kun je er alleen een blik op werpen vanaf de weg die parallel aan de opgraving loopt richting het strand.

De begraafplaats Chryssolakkos

gouden hangertje in vorm van bij gevonden in Malia

Vlakbij de noordkust, ten noordoosten van het paleis, ligt de opgegraven begraafplaats van Chryssolakkos uit de Eerste Paleistijd. Dit is ook de plek waar het meesterwerk; een hangertje in de vorm van een gouden bij, werd gevonden.

De meeste vondsten van Malia zijn te bezichtigen in het Archeologisch Museum in Heraklion, slechts enkele in het Agios Nikolaos Museum.

copyright ExploreCrete.com


Nederlandse pagina's over Kreta