logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Plakias, Kreta

Plakias, de locatie

Plakias ligt in zuid-Kreta, ongeveer een half uur rijden of 35 km ten zuiden van Rethymnon. De huizen staan in een grote halve maanvormige baai, de meesten vlakbij het kleine haventje.

Plakias op Kreta

Plakias, de geschiedenis

Het strand van PlakiasPlakias breidde pas uit na de jaren '70. Voor die tijd waren er niet meer dan 10 huizen. Tegenwoordig zijn er veel kleine hotelletjes, appartementcomplexen en taverna's om te voorzien in de behoeftes van het grote aantal bezoekers in de zomer.

Plakias, de faciliteiten

Alles wat je nodig kunt hebben vind je in Plakias; er zijn genoeg winkels en supermarktjes, autoverhuurbedrijven en excursiebureaus. Er is echter geen bank in Plakias, dus moet je zorgen voor voldoende contanten of een credit card.

Er zijn voldoende kamers en hotels in Plakias, dus je vindt er makkelijk iets dat aan je wensen voldoet. Als je voorkeur hebt voor een panoramisch uitzicht over de baai van Plakias, dan kun je het beste in Mirthios verblijven; een klein dorpje in de bergen boven Plakias met een schitterend uitzicht. Selia, een ander klein dorpje in de buurt van Plakias biedt ook een prachtig uitzicht.

Het panoramische uitzicht van Plakias

De baai van Plakias en het dorpje Mirthios. Foto van Chris Harrison

Plakias, het nachtleven

In Plakias zijn één of twee café's en barretjes, maar het is absoluut niet de plaats voor een druk nachtleven. Degenen die hier hun vakantie doorbrengen doen dat niet voor de uitgaansmogelijkheden, maar vanwege de heldere blauwe zee en de vele schitterende baaien in de buurt.

Plakias, de stranden

Het strand van Plakias strekt zich verder uit ten oosten van het dorp. Het is één van de grootste stranden op Kreta en biedt iedereen een gevoel van ruimte en comfort. Het oostelijk deel van het strand wordt voornamelijk door naturisten gebruikt. Overal langs het strand staan douches en er is volop parkeergelegenheid.

Als het erg hard waait tijdens je verblijf en je wordt door de noordenwind gezandstraald, dan kun je het beste richting het westen naar het strand van Souda gaan. De baai is wat meer ingesloten. Er zijn ook een aantal kleine hotels en wat taverna's.

In de omgeving van Plakias zijn ook een aantal andere kleine strandjes zoals in Damnoni, Amoudi en Mikro Amoudi, wat ook een naturistenstrand is. Iets verder weg liggen Lefkogia en Schinaria, het strand dat de voorkeur heeft van diepzeeduikers. Het strand van Preveli is ook schitterend.

Voor diegenen die van diepzeeduiken houden is er een duikschool in het hotel Calypso vlakbij Plakias.

Het klooster van Preveli & het meer

Het strand van PreveliAls je in Plakias vertoeft zul je al gauw iets te horen krijgen over het dadelpalmenbos en het meer bij Preveli. Dit is één van de bekendste bezienswaardigheden van Kreta met een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De dadelpalmen staan langs de rivier, die via de Kourtaliotis kloof (hier kom je doorheen als je naar Plakias gaat) naar de zee stroomt. Dit biedt een exotisch plaatje. Loop eens over de paden het palmenbos in, relax in de schaduw en neem een duik in de rivier.

Op de plek waar de rivier de zee bereikt is een strand met parasols en een strandtentje dat frisdrank verkoopt. Het is er meestal erg druk met dagjesmensen die òf met de auto gekomen zijn òf met een klein bootje uit Plakias of Agia Galini. Als je met de auto komt, kun je ook naar het nabijgelegen Moni Preveli (het Preveli klooster) gaan. Als je dan naar het strand wilt moet je via een hoop treden naar beneden; weer terug naar boven is natuurlijk een zwaardere klus!

* Artikel van Yannis Samatas - All Rights Reserved - No unauthorised copying or reprinting is allowed


Nederlandse pagina's over Kreta