H1

Kreta

De Zaros (Rouvas) kloof

Zaros ligt op de zuidflank van de Psiloritis. De voornaamste attractie is de vlakbij gelegen kloof van Rouvas. Zaros en Rouvas zijn op Kreta 2 bekende namen omdat het tevens de handelsnamen zijn van twee goed verkopende merken flessenwater die uit deze streek afkomstig zijn. Iedereen kent het water maar slechts weinigen hebben de plaatsen bezocht.

Rij voorbij Zaros naar het kleine meer met dezelfde naam. Dit is een mooie plek voor een rustpauze en een picknick. Op onze route naar het meer zien we een mooi hotel (Idi Hotel, tel. 28940-31302) en enkele tavernes waar forel en zalm geserveerd wordt. Er is ook nog een taverne aan het meer.

by the Rouvas riverAan het meer is het beginpunt van een pad dat gaat naar de Rouvas kloof, een van de mooiere plekjes op Kreta. Na twintig minuten gelopen te hebben zie je het klooster van Agios Nikolaos liggen. Het pad gaat langs het klooster omhoog en al snel loop je de kloof in. Bossen die het eerste deel van de kloof bedekten werden door de bosbranden van enkele jaren geleden verwoest en dit geeft geen prettig aanblik.

Loop hier maar zo snel mogelijk doorheen en geniet van de rest van de route. Het pad vervolgt zijn route naar Agios Ioannis, soms zelfs over de bodem van het riviertje dat er in de winter en het vroege voorjaar stroomt. Op sommige moeilijke stukken in de route zijn smalle houten bruggetjes. Het is goed mogelijk dat je onderweg waterbronnen tegenkomt maar het verdient de voorkeur om zelf water mee te nemen. Door middel van bordjes wordt de route aangegeven tot aan Agios Ioannis. Ook zijn er onderweg rustplaatsen met houten bankjes.

Agios Ioannis is een van mijn meest favoriete kampeerplaatsen in de winter. Het is een prachtige plaats, bedekt met bomen en heel waterrijk. Ook zijn er houten tafels en banken geplaatst en zelfs openbare toiletten. Je kunt er de dag goed doorbrengen (als je wat eten mee neemt) en heerlijk rondwandelen in de bossen.

Agios Ioannis ligt op 2-3 uur lopen van het meer van Zaros. Als je deze wandeling niet wilt maken maar Agios Ioannis wel wilt bezoeken, is er ook een onverharde weg vanaf het dorp Gergeri.

oak-tree forest at Psiloritis

 


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Crete is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek