logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Samaria kloof

De Samaria kloof in Kreta

Iedere toerist die Kreta bezoekt, krijgt vrij snel iets te horen over de Samaria Kloof. Met zijn lengte van 18 km, is dit de langste natuurlijke kloof van Europa. Ze begint op het Omalos-plateau, op een hoogte van 1200 m, en daalt af tot zeeniveau in het dorp Agia Roumeli.

map of Hania, Crete

Fauna en flora zijn op hun best in het Nationaal park van de Samaria Kloof. Er zijn hier unieke dier- en plantensoorten, die bij wet beschermd zijn. Het is absoluut verboden om iets mee te nemen uit de kloof, zelfs het plukken van een bloem mag niet. Heel bekend is de wilde geit, de Kri-Kri. In de kloof kan je er misschien wel enkele tegenkomen, dichtbij de laatste huizen van het dorp Samaria.

kri-kri, the wild goats of Crete

Samaria is een oud dorp, waarvan de inwoners gedwongen werden te verhuizen in 1962, toen de kloof tot Nationaal Park werd uitgeroepen. De oude huizen bestaan nog en worden tegenwoordig door de bewakers gebruikt. Het dorp is een goede gelegenheid om de traditionele architectuur te bekijken en om eventjes uit te rusten. Als je dit punt bereikt hebt, ben je bijna halverwege en het is dan ook het perfecte moment voor de picknick, als je er een meegenomen hebt natuurlijk.

old house in Samaria village

Het pad door de kloof is goed bewegwijzerd. Er is op verschillende plaatsen drinkbaar water beschikbaar evenals openbare toiletten.

samaria gorge map

( kaart van de Samaria Kloof )

De kloof doorwandelen is geen gemakkelijke klus. Als je geen ervaren trekker bent en geen ernstige gezondheidsproblemen hebt, zal het je wel lukken, maar pijnlijke benen kan je de volgende dagen zeker verwachten. Een goed paar wandelschoenen en een hoofddeksel zijn onontbeerlijk. De laatste 3 km van de tocht, wanneer je het Nationale Park verlaat, zijn het vermoeiendst en het zwaarst. Het is dan middag of vroeg in de namiddag (veel te heet) en er is geen schaduw. Gelukkig is er een groot strand in Agia Roumeli waar je kan afkoelen voordat je de ferry naar Loutro/Sfakia of Sougia/Paleohora neemt. Je kunt ook een tijdje in Agia Roumeli verblijven, want er zijn hier kamers en restaurants in overvloed.

huge rocks in samaria gorge

Als je goed doorstapt duurt de wandeling tussen de 4 en 7 uur. Voor wie zich minder fit voelt is er een gemakkelijker alternatief: de "luie" route. Je begint dan in Agia Roumeli en je wandelt in de richting van het smalste deel van de kloof: de 'Sideroportes' (Ijzeren Poort). Je kan er de beide kanten van de 300 m hoge rotswanden bijna tegelijkertijd met je handen aanraken. Deze route is een manier om toch iets van de kloof te zien, al is de route nogal saai aangezien er tijdens de eerste 3 km niets interessants te beleven valt.

the "iron gates" in Samaria

De kloof is toegankelijk vanaf eind april tot 31 oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het gebeurt soms dat de kloof gesloten blijft tot in mei. De rivier, die door de kloof stroomt, kan gevaarlijk zijn bij hevige regenval in voor- of najaar (in 1993 kwamen een aantal wandelaars om, ze werden meegesleurd tot in de zee).

- Samaria PhotoGallery


Nederlandse pagina's over Kreta