Griekse souvlaki, het bekendste griekse gerecht
Souvlaki is het bekendste griekse gerecht; een woord dat het beeld van Griekenland oproept net als de Akropolis, het Parthenon, retsina en ouzo. Iedereen die Griekenland wel eens een bezoekje gebracht heeft of die in een stad in Noord-Europa of de Verenigde Staten woont, heeft de beroemde Griekse souvlaki op zijn minst één keer in zijn leven geproefd. Voor diegenen die het tot nu toe nog niet gegeten hebben, zullen we de souvlaki beschrijven en een aantal foto's tonen zodat je zin krijgt om er thuis ook één te gaan maken.
Wat is souvlaki?
Souvlaki is een fastfoodgerecht wat geserveerd wordt in "souvladzidika" (souvlaki tentjes), kleine eettentjes waar ook gyros en andere gegrilde vleesgerechten geserveerd worden. Je kunt een meeneem-souvlaki bestellen of hem op je gemak in het eettentje opeten.
Souvlakia zijn kleine vierkante stukjes varkensvlees op een houten stokje (de "souvla"), ook wel "kalamaki" genoemd. Het woord "kalamaki" slaat ook op de souvlaki zelf.
Bestellen in de souvlaki-tent
- Als je "ena kalamaki parakalo” (een kalamaki alstublieft) besteld, dan krijg je een souvlaki waar het water van in de mond loopt met een stukje brood.
- Als je “ena kalamaki me patates” besteld, dan krijg je frietjes bij je souvlaki
- Als je “ena souvlaki pita” besteld, dan krijg je het vlees (zonder stokje natuurlijk) in een pita broodje net als de pita gyros, dus met yoghurt, tomaat, ui en frietjes. Dit geldt alleen voor Kreta, want in Athene krijg je er geen frietjes bij.
- Je kunt natuurlijk ook zelf de ingrediënten uitkiezen voor je pita souvlaki; de ui of yoghurt er uit laten en mosterd of ketchup naar keuze toevoegen.
- Ben je vegetarisch? Geen zorgen, vraag dan om een “patatopita”, een pita zonder vlees, maar met de yoghurt, tomaat, ui en frietjes.
De geschiedenis van de souvlaki
Alhoewel de oorsprong van de gyros in de loop der tijd verloren is gegaan, bestaat er geen enkele twijfel over de oorsprong van de souvlaki. De souvlaki verscheen het eerst in het oude Griekenland, dit wordt aangetoond door een recept uit die tijd. Het gerecht werd "kandaulos" genoemd en bestond uit gegrild vlees, pita, kaas en dille (Athenaeus, The Deipnosophists, 12, 516d). Vele eeuwen later wordt er verwezen naar straatverkopers die souvlakia met een pita verkochten in Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk.
De eerste souvlaki-tentjes in Griekenland, die souvlakia op een stokje en gyros verkochten, verschenen in 1951 in Livadia. Tegenwoordig kun je overal in Griekenland, souvlaki-tentjes of restaurants souvlaki krijgen. Je kunt het in een pakket bestellen om mee te nemen. Natuurlijk wordt de souvlaki ook verkocht in 'cantinas' op de markt, op het strand of langs de weg. Tijdens ieder festival is er op zijn minst één straatverkoper die de heerlijke geuren verspreid van de op houtskool gegrilde souvlaki.
Soorten souvlaki
Behalve de klassieke varkenssouvlaki is er tegenwoordig ook souvlaki van kip of ander vlees. In Athene is er zelfs een zaakje dat struisvogelsouvlaki verkoopt. Al deze variaties zijn ontstaan door aan de vraag naar andere smaken te voldoen. Bovendien zijn ze ook aanzienlijk minder vet en cholesterolrijk dan varkensvlees.
In restaurants (maar niet in de souvlakizaakjes) is de souvlaki groter en op een metalen spies geprikt. Hier kan je vaak ook zwaardvis-, garnalen- of vegetarische souvlaki bestellen.
De traditionele kebab wordt ook aan een spies klaargemaakt, maar wordt geen souvlaki genoemd. Het bestaat uit lamsvlees of varkenslapjes met kruiden en lijkt op een enorme homp vlees.
Souvlaki recepten
Zwaardvissouvlaki
- Koop zwaardvisfilet, het best is vers maar met diepvries gaat het ook.
- Marineer de zwaardvis in wat olie, vermengd met citroen en rozemarijn gedurende ongeveer twee uur. Snijd de vis in stukjes.
- Snijd een tomaat in plakjes en steek om en om de tomaat en de zwaardvis op de spies.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Gril de souvlakia.
- Serveer met een salade of wat rijst.
Varkenssouvlaki
- Koop een varkenslapje en snijd het in blokjes. Marineer deze in olijfolie, oregano, tijm en wat azijn gedurende 8 - 10 uur.
- Voeg naar smaak zout en peper toe en prik de stukjes vlees aan de spies. Het vlees droogt makkelijk uit, dus zorg dat de temperatuur niet te hoog is.
- Gril ook een pita broodje en voeg er wat tomaat, ui, het souvlakivlees, yoghurt, mosterd of ketchup aan toe.
- Voor een volledige en gezonde maaltijd voeg je er een salade aan toe.
* Het artikel en de foto's zijn van Yannis Samatas - All Rights Reserved.
LINKS:
|