logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

De geschiedenis van de Landing op Kreta

Deze maandelijkse beschrijving van de geschiedenis van de Landing op Kreta is gebaseerd op een klein boekje, dat uitgegeven is door de stad Heraklion voor de tentoonstelling van de historische documenten van de Landing op Kreta in de Sint Marcus Basiliek in mei 2005.

De Landing op Kreta

28 0KTOBER 1940 De oorlogsverklaring van Italiƫ aan Griekenland.

NOVEMBER 1940: De verdediging van Kreta wordt door de Britten overgenomen. De Kretenzer V Divisie wordt overgebracht naar Athene.

Het Griekse leger WOIISoldaten van Kreta en Griekenland WOII

Na opeenvolgende bijeenkomsten, besluiten de Duitsers Kreta te bezetten. Het transport van de Griekse en Britse troepen van het vasteland van Griekenland naar Kreta staat gepland voor de tweede helft van april.
De Griekse regering wendde zich tot Kreta.

Duitse troepen WOII

25 APRIL 1941 De geallieerde troepen uit Nieuw Zeeland landen op Kreta.

28 APRIL 1941 De premier van Griekenland, Hr. Tsouderos, presideert een bijeenkomst in Chania tussen de leiders van de Griekse troepen en de Britse officieren. De uitkomst van deze bijeenkomst was dat er om ondersteuning gevraagd zou worden voor de versterking van de verdediging van het eiland.

Geallieerde troepen arriveren op Kreta

De geallieerde troepen arriveren op Kreta voor de Landing van Kreta

29 APRIL 1941 De aankomst op Kreta van de commandant van de Nieuw-Zeelandse divisie, generaal Freyberg.

Geallieerde troepen bereiden verdediging van Kreta voor

18 - 19 MEI 1941 Duitse toestellen landen op de vliegvelden van Attika en Noord-Griekenland om de aanval voor te bereiden.

Duitse troepen bereiden zich voor op de invasie op Kreta

20 MEI 1941 De Duitse aanval op Kreta begint om 06.30h in de ochtend. De Duitsers onderwierpen eerst de grote steden; Chania, Rethymnon en Heraklion aan zware bombardementen waarna ze hun parachutisten er dropten. Lokale confrontaties vonden plaats tussen de Duitse paratroepers en de geallieerden, die steun kregen van de lokale bevolking.

21 MEI 1941 De Duitsers concentreren zich op de aanval op het vliegveld van Maleme. De Duitse luchtmacht, zeer goed voorzien van troepen en uitrusting voor de aanval, land in Maleme in de avonduren. In de Middellandse Zee treft de Britse vloot een Duitse konvooi op weg naar Kreta. De vijftien inbeslag genomen schepen werden tot zinken gebracht; de verliezen hiervan zijn nog steeds onbekend.

Landing op Kreta

22 MEI 1941 Het lukt de Duitsers uiteindelijk het vliegveld van Maleme te bezetten. De pogingen van de geallieerden om het vliegveld te hernemen zijn vruchteloos.

23 MEI 1941 De Griekse politieke leiders verlaten Kreta op de torpedojager "Decoy". Churchill stuurt het volgende bericht naar het hoofdkwartier: "De Strijd om Kreta moet gewonnen worden."

24 MEI 1941 Het bombarderen van de steden op Kreta gaat door. In Chania behalen de Duitsers de overwinning. In Rethymnon en Heraklion zijn de geallieerden vastbesloten te vechten tot "het bittere eind".

de Landing op Kreta

25 MEI 1941 De Duitsers bezetten Kandanos in zuidwest-Kreta. De onverwachte en onverzettelijke oppositie van de verdedigers maakten de Duitsers woest, met als gevolg dat er brute vergeldingsmaatregelen werden genomen zoals massa-executies, brandstichting en andere zware verwoestingen.

26 MEI 1941 Galatas is bezet. Wanhopig proberen de geallieerden Chania te verdedigen. Freyberg geeft aan hoe schokkend de situatie is voor de geallieerden op Kreta.

27 MEI 1941 De opperbevelhebber van het Midden-Oosten, Wayvel, geeft de geallieerden opdracht Kreta te verlaten. Schepen van de Britse vloot nemen de opdracht op zich om de geallieerden veilig te evacueren. Chania valt in de handen van de vijand. Dit was het begin van het eind.

De Strijd om Kreta

Tegen het eind van de maand mei was de bezetting van Kreta een feit. De terugtrekking van de meerderheid van de geallieerde troepen naar Egypte betekende het eind van de Strijd om Kreta.

LINKS in het engels: The Invasion and Battle for Crete, Operation Mercury, May 20 1941


Nederlandse pagina's over Kreta