logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Wandelen op Kreta

Wandel- en trekkingpaden in de bergen en kloven van Kreta

Trekking is een zeer goede manier om Kreta te beleven. Het is de beste manier om te zien hoe dit eiland werkelijk is. Kreta bestaat niet enkel uit vakantieoorden en bars of zonnige plaatsen met leuke stranden. Kreta is een bergrijk eiland en de geschiedenis van het eiland, evenals de persoonlijkheid van haar inwoners is sterk door deze bergen beïnvloed.
In het westen liggen de Lefka Ori (Witte Berg), 2453m, in het midden is er berg Ida (Psiloritis), 2456m en in het oosten ligt berg Dikti, 2148m. De Kretenzische bergen vormen een aaneengesloten keten van de ene kant van het eiland tot de andere kant en ze laten Kreta langer lijken dan het in werkelijkheid is.
Het laatste deel van het E4-wandelpad (4de Europese) eindigt hier.

E4 paneuropean hiking path

Het is een wandelroute die start in Portugal, en die via Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije en Griekenland, op Kreta eindigt. Het pad doorkruist Kreta over haar volledige lengte van Elafonisi tot Kato Zakros (** er bestaan 2 verschillende routes van Sougia naar Asites). De route wordt aangegeven met zwartgele palen en bordjes.

Op Kreta zijn er vele paden, al zijn die minder goed bewegwijzerd. Ze zijn meestal aangeduid in rood en (heel soms) in blauw. Het ontbreken van gedetailleerde kaarten maakt rondtrekken in Kreta een beetje avontuurlijk. In feite kan je zeer gemakkelijk verdwalen. Een ander probleem zijn de hoge zomertemperaturen. Een hoofddeksel, zonnecreme en veel drinkwater zijn bij elke trektocht essentieel, evenals een paar stevige trekkingschoenen met goede steun voor de enkels, want de ondergrond is meestal rotsachtig met scherpe stenen.

In de winter zijn de omstandigheden totaal anders en er zijn gebieden waar echte klimervaring vereist is.

Mt Idi in winter

Behalve de bergpaden zijn er ook nog veel paden langs de kust evenals vele kloven. Enkele hiervan zijn zeer bekend zoals de Samariakloof of de Rouvaskloof, terwijl er heel veel onbekende en moeilijk te doorlopen kloven zijn die vaak speciale vaardigheden vereisen, zoals de kloof van Ha (dichtbij Monastiraki op het Thryptiplateau).

Op Kreta zijn er ook veel grotten, ongeveer 3.500 volgens schattingen. Vele hiervan zijn nog niet verkend. Beroemde grotten zijn de Idaion Antro en de Diktaion Antro, die beschouwd wordt als de geboorteplaats van de god Dias (Zeus).

 


Nederlandse pagina's over Kreta