De Grot van Kamares
De Vorizia kloof

Kreta

De Grot van Kamares

Heraklion, Psiloritis, Kreta

 

Kamares grotKamares is een dorp op de zuidflank van de Psiloritis.

Hier start ook het pad dat loopt naar de grot van Kamares, een erg grote grot die ligt op een hoogte van 1780 m, onder de top van de Mavri (1950 m). Het is een flinke klim die 3-4 uur zal duren. Een grot deel ervan gaat door een bebost gebied met 3-4 waterbronnen en mooie uitzichten op de Messara vlakte en de Libische zee; bij helder weer kun je zelfs het eiland Gavdos zien dat ver in zee ligt.

De grot van Kamares werd belangrijk toen er tijdens een opgraving veel aardewerk gevonden werd. De stukken aardewerk zijn erg dun en breekbaar, beschilderd met vele heldere kleuren op een zwarte achtergrond. Ze dateren uit 1700 voor Chr. en zijn ten toongesteld in het Archeologisch Museum van Iraklion.

 

De Vorizia (Voriziano) kloof

vorizia kloofEr bestaat een hele mooie kloof die je in 4 uur van het Nida Plateau omlaag brengt naar het dorpje Vorizia. Het is een beboste kloof en het overgrote deel van het pad loopt langs de oostelijke flank. Vanaf de taverne op het Nida Plateau ga je richting zuiden, naar de enige opening die je tussen de bergen kunt zien; deze heet Poros Milias (appelboom passage) en ligt oostelijk van de top van de Mavri (zwart). Het pad begint direct achter de passage, zuid-west van een onverharde weg die nergens heen gaat.

Het is geen moeilijke wandeling maar het is goed mogelijk dat je moeite zult hebben met het vinden van het pad dat niet altijd goed zichtbaar is. Afgelopen januari (1998) liep ik de Nida-Vorizia route met de hulp van een gids maar 2 maanden later, toen ik zelf van Vorizia naar Nida wilde gaan ben ik totaal verdwaald.

Als je een trekking gids bij je hebt is het misschien een goed idee om de cirkel te lopen van Kamares naar Kamares' grot, Mavri top en Nida Plateau, daar je kamp opslaan voor de nacht en de volgende dag naar Poros Milias, Voriziano kloof en als eindpunt het dorp Vorizia.

In de kloof is geen drinkbaar water.


advertise
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about De Grot van Kamares - De Vorizia (Voriziano) kloof- is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter video english german french dutch swedish danish russian chinese greek