Σπήλαιο Καμαρών & Βοριζιανό Φαράγγι

Εξερευνήστε την Κρητη

Πεζοπορία κι Ορειβασία στο σπήλαιο των Καμαρών και το Βοριζιανό φαράγγι

(Γιάννης Σαματάς)

χάρτης της Κρήτης

Σπήλαιο Καμαρών

Το χωριό Καμάρες βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο Σπήλαιο των Καμαρών, ένα μεγάλο σπήλαιο στα 1780 μ. κάτω ακριβώς από την κορυφή της Μαύρης (1950 μ.).

Το μονοπάτι ανηφορίζει απότομα και η διαδρομή μέχρι το εντυπωσιακότατο σπήλαιο παίρνει 3-4 ώρες. Υπάρχει αρκετά καλή σήμανση. Ενα μεγάλο τμήμα της διαδρομής γίνεται μέσα σε πυκνό δάσος πρίνου (υποείδος της βελανιδιάς), ενώ θα συναντήσετε και 3-4 πηγές.

σπηλαιο Καμαρών, Κρήτη

Η θέα προς την πεδιάδα της Μεσαράς και το Λιβυκό Πέλαγος είναι εντυπωσιακή. Αν ο καιρός είναι καλός και η ατμόσφαιρα καθαρή μπορείτε να δείτε μέχρι το νησί της Γαύδου, το νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης. Αν συνεχίσετε την ανάβαση μέχρι την κορυφή της Μαύρης θα αντικρύσετε το οροπέδιο της Νίδας προς τα βόρεια.

Το σπήλαιο των Καμαρών έγινε γνωστό όταν βρέθηκαν εδώ μεγάλος αριθμός μινωικών αγγείων κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Τα αγγεία χαρακτηρίζονται από την εξαιρετικά ντελικάτη κατασκευή τους ("ωοκέλυφα") και το διάκοσμο τους από λαμπρά χρώματα σε μαύρο φόντο. χρονολογούνται γύρω στο 1700 π.x. και μπορείτε να τα θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Σχετικές σελίδες:

Το Βοριζιανό φαράγγι

Είναι ένα όμορφο φαράγγι, το οποίο οδηγεί από το οροπέδιο της Νίδας στο χωριό Βορίζια, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Είναι ένα δασωμένο με πρίνους φαράγγι και το μονοπάτι προχωράει στην ανατολική πλευρά του.

Από την ταβέρνα στη Νίδα προχωράτε προς τον Πόρο της Μηλιάς, το μοναδικό ορατό άνοιγμα ανάμεσα στα βουνά προς νότο. Αυτό βρίσκεται ανατολικά από την κορυφή της Μαύρης και το μονοπάτι αρχίζει δεξιά από τον Πόρο, νοτιοδυτικά από το χωματόδρομο, που δεν οδηγεί πουθενά.

Η διάσχιση του φαραγγιού δεν παρουσιάζει δυσκολίες, αλλά είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτείτε να βρείτε και να ακολουθήσετε το μονοπάτι. Τον Ιανουάριο του 1998 το κατέβηκα σε μια εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου αλλά, 2 μήνες αργότερα, που προσπάθησα να κάνω την αντίστροφη πορεία μόνος μου, στάθηκε αδύνατο να βρω το (σωστό) μονοπάτι. Τουλάχιστον πέρασα μια ωραία βραδιά σε ένα από τα ελάχιστα πια δάση του Ψηλορείτη!

Αν σας συνοδεύει κάποιος που γνωρίζει τα μέρη, μια καλή ιδέα είναι η κυκλική διαδρομή από τις Καμάρες στο Καμαραϊκό Σπήλαιο, ανάβαση στην κορυφή Μαύρη, κατάβαση στη Νίδα και διανυκτέρευση, ενώ την επόμενη μέρα κατεβαίνετε από το Βοριζιανό φαράγγι στα Βορίζια.

***Δεν υπάρχει πόσιμο νερό μέσα στο φαράγγι.

το Βοριζιανο φαραγγι
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Σπήλαιο Καμαρών & Βοριζιανό Φαράγγι Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα