Κνωσός, η Κεντρική Αυλή
Κατεβαίνουμε τη μνημειώδη κλίμακα με τις δύο κιονοστοιχίες και καταλήγουμε από τον όροφο των Ευγενών στην αχανή Κεντρική Αυλή.
Καθώς κοιτάμε προς τα ανατολικά, έχουμε την αίθουσα του Θρόνου στα αριστερά μας και το Τριμερές Ιερό στα δεξιά μας.
Η μεγάλη Κεντρική Αυλή, τετράγωνη και πλακόστρωτη, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μινωικής ανακτορικής αρχιτεκτονικής. Ήταν πνεύμονας αερισμού και φωτισμού για το ανάκτορο.
Κνωσός- κάτοψη : Κεντρική Αυλή = Νο 06
Έχει θεωρηθεί ότι στη Κεντρική Αυλή λάμβαναν χώρα διάφορες τελετουργίες και γιορτές, καθώς σ αυτή οδηγούν η Βόρεια και η Νότια Είσοδος.
Το μεγαλύτερο μέρος της πλακόστρωσης δεν σώζεται γιατί μεγάλο μέρος των δομικών υλικών του ανακτόρου της Κνωσού χρησιμοποιήθηκε από τους Ενετούς για την ανέγερση των οχυρωματικών έργων του Χάνδακα (Ηράκλειο).
Το καλοκαίρι η κεντρική αυλή κατακλύζεται από γκρουπ επισκεπτών, που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να θαυμάσουν την αίθουσα του θρόνου.
Κνωσός, η Αίθουσα του Θρόνου - ο προθάλαμος

Στον προθάλαμο της αίθουσας του θρόνου βρίσκει κανείς στον βόρειο τοίχο πάνω σε χαμηλό βάθρο έναν ξύλινο θρόνο δεξιά, ενώ αριστερά και απέναντί του υπάρχουν θρανία, δηλαδή αλαβάστρινα πεζούλια-καθίσματα κολλημένα στον τοίχο. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν μια σειρά ψωμόσχημων αγγείων από αλάβαστρο.
Κνωσός- κάτοψη : Αίθουσα Θρόνου= Νο 07
Κνωσός, η Αίθουσα του Θρόνου
Μέσω μίας δίθυρης πόρτας συνδέεται ο προθάλαμος με την κυρίως αίθουσα του θρόνου, η οποία χρονολογείται στην Κρητομυκηναϊκή εποχή και δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό.
Στο βόρειο τοίχο στέκεται ο αλαβάστρινος θρόνος , ο οποίος πλαισιώνεται από θρανία ενώ μπροστά του, στο δάπεδο, στη μέση της αίθουσας υπάρχει μία λεκάνη από πορφυρίτη λίθο.
Ο νότιος τοίχος φέρει επιζωγραφισμένη τοιχογραφία κρητομυκηναϊκής περιόδου, που απεικονίζει γρύπες, φανταστικά όντα, με κεφάλι αετού και σώμα λιονταριού, σύμβολα βασιλικής και θεϊκής εξουσίας.
Η αίθουσα του θρόνου ήταν θρησκευτικού χαρακτήρα. Στο νότιο τμήμα της υπάρχει η δεξαμενή καθαρμών. Πρόκειται για άδυτο και φωταγωγό όπου γινόταν τελετουργικός καθαρμός (ραντισμός).
Η πόρτα στο πίσω μέρος οδηγεί σε βοηθητικά δωμάτια της κύριας αίθουσας, χωρίς παράθυρα, με θρανία για την τοποθέτηση ειδώλων θεοτήτων καθώς και τελετουργικών σκευών.
Πιστεύεται ότι η κυρίως αίθουσα του θρόνου χρησιμοποιούταν ως χώρος συγκεντρώσεων του Μίνωα και του ιερατείου, όπου και συζητούσαν περί δικαίου.
Το κάθισμα του προέδρου του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης είναι ξύλινο αντίγραφο του αλαβάστρινου θρόνου της Κνωσού.
Κνωσός, το τριμερές ιερό
Το τριμερές ιερό είναι το κύριο ιερό της Κνωσού. Μαζί με τα βοηθητικά του δωμάτια, βρίσκεται νότια της αίθουσας του θρόνου (αριστερά όπως κοιτάμε την αίθουσα του θρόνου).
Στο θησαυροφυλάκιο αυτού του χώρου βρέθηκαν οι «θεές των όφεων» από φαγεντιανή. Λίγο δυτικότερα υπάρχουν δύο αίθουσες με έναν πεσσό στη μέση, όπου βρέθηκαν χαραγμένα maison marks ενώ στο δάπεδο υπάρχουν πέτρινες υποδοχές υγρών προσφορών, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση λατρείας πεσσών, μέσα στους οποίους θεωρούσαν ότι κατοικεί η θεά.
Κνωσός- κάτοψη : Τριμερές Ιερό = Νο 08
Πανοραμικές Φωτογραφίες από την Κνωσό:
- Κνωσός - Είσοδος - Δυτική Αυλή
- Οροφος των Ευγενών
- Αίθουσα Θρόνου
- Κνωσός - Κεντρική Αυλή
- Βόρεια Οψη Ανακτόρου και "Τελωνείο"
|