Κνωσός, η ανατολική πτέρυγα

Εξερευνήστε την Κρητη

Κνωσός, η ανατολική πτέρυγα

Κνωσός, το μνημειώδες κλιμακοστάσιο

Κνωσός μνημειώδες κλιμακοστάσιοΤο μνημειώδες κλιμακοστάσιο που οδηγεί στα βασιλικά διαμερίσματα θεωρείται αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί η σημασία που απέδιδαν οι Μινωίτες στους φωταγωγούς ως συστατικό στοιχείο της ανακτορικής αρχιτεκτονικής.

Το συγκεκριμένο τμήμα του παλατιού δεν είναι σήμερα προσπελάσιμο, για λόγους συντήρησης και προστασίας του μνημείου. Χτισμένο στην πλαγιά του λόφου μπόρεσε να διατηρηθεί μέχρι ένα ικανοποιητικό ύψος.

Η ανατολική πλευρά του ανακτόρου ήταν πενταόροφη, ενώ η δυτική τριώροφη. Θυμίζουμε ότι η δυτική πλευρά είναι αυτή από την οποία μπαίνουμε στην Κνωσό.

Κνωσός άνω όροφος μεγάρου ΒασιλιάΤο κλιμακοστάσιο του παλατιού αποτελείται από δύο πτέρυγες και περιβάλλεται από κιονοστοιχίες που στηρίζουν τους ορόφους. Τα δύο κατώτερα επίπεδα είναι στην αυθεντική τους μορφή ενώ τα δύο ανώτερα ανακατασκευασμένα. Το πλάτος, το ύψος και η ελαφρά κλίση των σκαλοπατιών κάνουν το ανέβασμα και το κατέβασμα ιδιαίτερα άνετο.

Στη φωτογραφία δεξιά βλέπουμε τον ανακατασκευασμένος άνω όροφο του μεγάρου του βασιλιά Μίνωα στην ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου της Κνωσού.

Κνωσός- κάτοψη : Μνημειώδες Κλιμακοστάσιο = Νο 09

 

Κνωσός, η νοτιο-ανατολική πλευρά του Ανακτόρου

Κνωσός νοτια-ανατολική πλευρά ανακτόρου

 

Εδώ βλέπουμε τo νοτιοανατολικό άκρο του ανακτόρου της Κνωσού. Χρονολογικά ανήκει στην παλαιότερη φάση του ανακτόρου (2.000-1.700 π.Χ.). Πρόκειται για οικία. Χαρακτηριστικά παχείς τοίχοι ισογείου, μικρού μεγέθους δωμάτια και πεσσός στο κέντρο για τη στήριξη της οροφής και του πάνω ορόφου.

Κνωσός- κάτοψη : Νοτιο- Ανατολικό Ανάκτορο = Νο 10

 

 

Κνωσός, τα διαμερίσματα του βασιλιά Μίνωα

Κνωσός διαμερίσματα του βασιλιά ΜίνωαΗ νότια εξωτερική όψη του μεγάρου του βασιλιά Μίνωα. Τα διαμερίσματα του Μίνωα είναι γνωστά και σαν Αίθουσα των Διπλών Πελέκων, από τα χαρακτηριστικά σύμβολα στους τοίχους. Πρόκειται για ιδιαίτερα προσεγμένο στην κατασκευή του δωμάτιο. Χτίστηκε από πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό ανάμεσά τους. Αποτελείται από την κυρίως αίθουσα με πολύθυρα, και γύρω στοές από τις οποίες φωτιζόταν και αεριζόταν. Στη δυτικά στοά υπάρχουν τα υπολείμματα ενός εντυπωσιακού θρόνου, που προστατεύονται σήμερα με γυάλινη βιτρίνα. Οι τοίχοι ήταν  τοιχογραφημένοι. Αποσπασματικά σώζονται οι «οκτάσχημες ασπίδες», «ο Αργοναύτης» και ο «Ταύρος».

Κνωσός- κάτοψη : Διαμερίσματα Μίνωα = Νο 11

Κνωσός, τα διαμερίσματα της βασίλισσας

Κνωσός διαμερίσματα βασίλισσας

 

Εσωτερική άποψη από τα διαμερίσματα της βασίλισσας. Είναι μικρότερο από το μέγαρο του Μίνωα αλλά πολυτελές επίσης. Διέθετε παράθυρα, θρανία, στοά και βοηθητικούς χώρους. Στο χώρο αυτό βρέθηκε τουαλέτα με τρεχούμενο νερό και σαρκοφάγοι. Στον τοίχο στο βάθος φαίνεται σε αντίγραφο η νωπογραφία των «Δελφινιών». Στον όροφο πάνω από το μέγαρο της βασιλίσσης σε ένα μικρό ιερό βρέθηκε ο θησαυρός των ελεφαντοστέινων.

 

 

Κνωσός, η ανατολική πτέρυγα

κνωσός αναταολική πτέρυγα

 

 

Η ανατολική πτέρυγα από ψηλά. Το μπροστινό οικοδομικό σύνολο αποτελεί τον τομέα των εργαστηρίων της Κνωσού. Στο βάθος φαίνεται ελάχιστα τμήμα ανακατασκευασμένο των Προπυλαίων και της κλιμακωτής ανατολικής εισόδου. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ανατολικά βρισκόταν η αρένα όπου λάμβαναν χώρα τα ταυροκαθάψια.

Κνωσός- κάτοψη : Μινωικά Εργαστήρια = Νο 12

 

Τα εργαστήρια της Κνωσού

 

Κνωσός μινωικά εργαστηριαΕδώ βρισκόταν το εργαστήριο του λιθοξόου με κομμάτια από κροκεάτη ή σπαρτιατικό λίθο. Όταν συνέβη η καταστροφή, οι τεχνίτες επεξεργάζονταν τις πέτρες.
Δίπλα βρισκόταν το εργαστήριο του κεραμέα με ένα χαμηλό θρανίο και μία λεκάνη από γύψο. Σε μία αίθουσα πάνω από το εργαστήριο του κεραμέα βρέθηκε η τοιχογραφία των «Ταυροκαθαψίων».

 

 

 

Οι γιγάντιοι Μινωικοί πίθοι

μινωικοί πίθοι, ΚνωσόςΗ αποθήκη των γιγαντιαίων πίθων. Χρονολογείται στην Παλαιοανακτορική Περίοδο (2.000-1.700 π.Χ.). Αξιοπρόσεκτο είναι το μέγεθός τους. Κάτι που προκαλεί την εντύπωση πολλών επισκεπτών είναι οι πολλές λαβές στο σώμα του βαρύ πίθου, μέσα από τις οποίες περνούσαν σχοινί κατά την μεταφορά του. Έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι Μινωίτες φημίζονται για την ανεπτυγμένη ναυτιλία και το εμπόριό τους. Διατηρούσαν σχέσεις τόσο με τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο όσο και με τα νησιά του Αιγαίου. Για τη Μινωική θαλασσοκρατορία πολύς λόγος έχει γίνει. Βορειότερα βρίσκεται ο τομέας των εργαστηρίων κεραμικής. στο βορειοανατολικό άκρο του ανακτόρου ήταν οι Παλαιοανακτορικές αποθήκες.

Το αποχετευτικό σύστημα της Κνωσού

Κνωσός αποχετευτικό σύστημα, πήλινος αγωγός

 

Στην Ανατολική πτέρυγα είναι εμφανές το αποχετευτικό σύστημα δηλαδή το σύστημα  λίθινων αγωγών που οδηγεί τα όμβρια ύδατα έξω από το ανακτορικό συγκρότημα. Το προηγμένο υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα της Κνωσού, το συναντάμε και στα υπόλοιπα  μινωικά ανάκτορα, και προκαλεί τον θαυμασμό για την τεχνική του αρτιότητα.

Ο πήλινος αυτός αγωγός, αποτελείται από θηλυκό και αρσενικό τμήμα που το ένα κουμπώνει μέσα στο άλλο, ενώνονται απόλυτα και αποφεύγεται η διαρροή. Πήλινοι αγωγοί χρησιμοποιούνταν στην Κρήτη μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Οσο αφορά την Κνωσό, το νερό ερχόταν με υδατογέφυρα από τις πηγές στις Αρχάνες, μια απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου.

 

Πανοραμικές Φωτογραφίες από την Κνωσό:

  1. Κνωσός - Είσοδος - Δυτική Αυλή
  2. Οροφος των Ευγενών
  3. Αίθουσα Θρόνου
  4. Κνωσός - Κεντρική Αυλή
  5. Βόρεια Οψη Ανακτόρου και "Τελωνείο"



follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Κνωσός, η ανατολική πτέρυγα Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα