Κνωσός, η Βόρεια Πτέρυγα - Καραβάν Σεράι - Βασιλικός Τάφος του Μίνωα

Εξερευνήστε την Κρητη

Κνωσός, η Βόρεια Πτέρυγα - Καραβάν Σεράι - Βασιλικός Τάφος του Μίνωα

Κνωσός, τα Βόρεια Προπύλαια

Κνωσός βόρεια προπύλαιαΤα Βόρεια Προπύλαια της Κνωσού. Η Βόρεια Είσοδος του ανακτόρου είναι το σημείο όπου κατέληγε ο δρόμος από το λιμάνι. Δεξιά και αριστερά από τη ράμπα του δρόμου της εισόδου υπήρχαν Προπύλαια. Ο Εβανς ανακατασκεύασε το Δυτικό Προπύλαιο και το διακόσμησε  με αντίγραφο της τοιχογραφίας με τον ταύρο.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι επισκέπτες που έρχονταν από τη θάλασσα, έμπαιναν στην Κνωσό από την είσοδο αυτή. Στα Βόρεια Προπύλαια διακρίνουμε 2 κλίμακες, η μία φαρδύτερη από την άλλη.  Όταν κτίστηκε το τελευταίο Παλάτι στην Κνωσό, αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να φτιάξουν στενότερο το διάδρομο εισόδου. Τότε κατασκευάστηκε και η ράμπα που βλέπουμε σήμερα.

Κνωσός- κάτοψη : Βόρεια Προπύλαια = Νο 13

Κνωσός, βόρεια άποψη ανακτόρου - Τελωνείο

Κνωσός, ΤελωνείοΒόρεια άποψη ανακτόρου και το κτήριο γνωστό σαν «Τελωνείο». Έχει δεξαμενή καθαρμών περιβαλλόμενη από κίονες. Σύμφωνα πάντα με τις απόψεις του Έβανς, θεωρείται ότι εφόσον το κτήριο αυτό βρίσκεται στο τέλος του δρόμου που οδηγούσε από το λιμάνι στο ανάκτορο, έπαιζε το ρόλο ενός σύγχρονου τελωνείου.

 

Κνωσός, το Θέατρο - Ο Βασιλικός Δρόμος

Κνωσός, θέατρο και βασιλικός δρόμοςΤο Θέατρο της Κνωσού και ο Βασιλικός δρόμος. Βόρεια του ανακτόρου, μπροστά από τον τομέα των βόρειων αποθηκών βρίσκεται το τετράγωνο θέατρο. Εδώ πιθανότατα  γίνονταν διάφορα δρώμενα, μάλλον θρησκευτικού περιεχομένου. Το θέατρο χωρούσε 400 άτομα που κάθονταν στις κερκίδες-σκαλοπάτια.

Ο Βασιλικός δρόμος οδηγεί στο μικρό ανάκτορο, το οποίο σήμερα είναι κλειστό. Ηταν στην αριστοκρατική συνοικία της πόλης της Κνωσού, πιθανή κατοικία μελών της βασιλικής οικογένειας. Το Μικρό Ανάκτορο ήταν εξίσου περίτεχνο και με λειτουργίες αντίστοιχες του μεγάλου ανακτόρου αλλά σε μικρότερο βαθμό. Κατά μήκος του βασιλικού δρόμου υπήρχαν οι πολυτελείς κατοικίες των επιφανών κατοίκων της Κνωσού.

Κνωσός- κάτοψη : Θέατρο = Νο 14

Κνωσός, έξοδος

Κνωσός έξοδος από το Ανάκτορο

 

Σ' αυτό το σημείο καταλήγει η επίσκεψη στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού. Μία επίσκεψη για να θεωρηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη απαιτεί και την επίσκεψη του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου, όπου φιλοξενούνται όλα τα ευρήματα της ανασκαφής του Έβανς και μεταγενέστερων ανασκαφών.

 

 

Καραβάν Σεράι

Καραβάν ΣεράιΒέβαια η Κνωσός ήταν ολόκληρη πόλη και αυτό που επισκεπτόμαστε ήταν το λαμπρότερο οικοδόμημα της. Στον ευρύτερο χώρο της περιοχής της Κνωσού και σε κοντινή απόσταση από το ανάκτορο υπάρχουν επίσης αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, δυστυχώς κλειστοί για το κοινό. Ενας από τους χώρους αυτούς φέρει το ασυνήθιστο όνομα Καραβάν Σεράϊ: διώροφος ξενώνας ανάπαυσης με διαμερίσματα για τους επισκέπτες και  λουτρά σαν μικρές πισίνες με ζεστό και κρύο νερό. Υπήρχε δεξαμενή καθαρμών και βρέθηκαν σημαντικές τοιχογραφίες.

 

Ο Βασιλικός Τάφος του Μίνωα

Βασιλικός Τάφος’λλο σημαντικό μνημείο στην περιοχή της Κνωσού είναι ο Βασιλικός τάφος, ο τάφος του τελευταίου βασιλιά Μίνωα κατά τον Εβανς, ο οποίος έκανε την τελευταία του ανασκαφή εδώ το 1931. Είναι χτίσμα του 1400-1350 πΧ. (Κρητομυκηναϊκό) και πιστεύεται ότι στο χώρο αυτό λάμβαναν χώρα νεκρικές γιορτές για απόδοση τιμών στον νεκρό βασιλιά.

 

Πανοραμικές Φωτογραφίες από την Κνωσό:
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Κνωσός, η Βόρεια Πτέρυγα - Καραβάν Σεράι - Βασιλικός Τάφος του Μίνωα Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα