Διαδρομές στην Κρήτη: Από το Λουτρό στα Αστερούσια

Εξερευνήστε την Κρητη

Διαδρομές στην Κρήτη: Από το Λουτρό στα Αστερούσια.

Σφακιά, Φραγκοκαστελο, Πλακιάς, Πρέβελη, Αγία Γαλήνη, Μεσαρά, Φαιστός, Μάταλα, Καλοί Λιμένες, Λέντας, Λούτρα, Καπετανιανά, Αστερούσια Ορη, Κόφινας, Μονή Κουδουμά.

χάρτης της Κρήτης

Ημέρα 17η

Από το Φραγκοκάστελλο κατευθυνόμαστε προς το Ροδάκινο και στρίβουμε δεξιά για την παραλία. Στο τέλος του δρόμου ρωτάμε για το μονοπάτι προς τη δυτική, απομονωμένη παραλία, πίσω από το μικρό λόφο. Είναι πολύ πιο ήσυχα από τις προηγούμενες, με πολύ λίγο κόσμο.

Η επόμενη στάση είναι ο πολυσύχναστος Πλακιάς. Ψάχνουμε δωμάτιο λίγο μετά τον Πλακιά, στο δρόμο που περνάει μέσα από το χωριό και οδηγεί στην παραλία Σούδα. Στην περιοχή του Πλακιά υπάρχουν πολύ καλές παραλίες: η Σούδα, η μεγάλη παραλία του Πλακιά και το Δαμνόνι με τους κολπίσκους του.

Ημέρα 18η

Από τον Πλακιά ακολουθούμε το δρόμο προς τα Λευκόγια και τη Μονή Πρέβελη. Το φοινικόδασος της Πρέβελης είναι σίγουρα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Η επίσκεψη συνδυάζει οδήγημα σε χωματόδρομο και μια μικρή πεζοπορία για να κατέβετε στην παραλία. Αξίζει να περπατήσετε και μέσα στο φαράγγι, ακολουθώντας το ποτάμι και ρίχνοντας καμιά βουτιά πότε-πότε. Ομορφα είναι τόσο το καινούριο μοναστήρι, όσο και τα ερείπια του παλιού. Εναλλακτικός τρόπος επίσκεψης στην Πρέβελη είναι με τα καραβάκια από τον Πλακιά και την Αγία Γαλήνη.

Πρέβελη στη νότια Κρήτη

Αργότερα συνεχίζουμε για την παραλία της Τριόπετρας. Φθάνουμε εκεί από τον δρόμο Σπήλι-Αγία Γαλήνη στρίβοντας δεξιά για Ακούμια. Είναι ακόμα αρχή του καλοκαιριού, οπότε το να βρούμε δωμάτιο πάνω από την (μοναδική ταβέρνα) δεν αποδεικνύεται πρόβλημα. Ωστόσο, αν δεν φανείτε το ίδιο τυχεροί, συνεχίστε μέχρι τον γειτονικό Αγιο Παύλο, όπου οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Ο οικισμός του Αγίου Παύλου είναι κτισμένος πάνω από έναν βαθύ κόλπο με πολύ ωραία παραλία.

Αγιος παύλος στην κρήτη

Καταπληκτική παραλία είναι και η παραλία του χωριού Ακούμια, δίπλα ακριβώς στην Τριόπετρα. Αν βρεθείτε εκεί (αν φυσάει πολύ, μην το επιχειρήσετε) πηγαίνετε στην ταβέρνα του Γιώργου και του Κώστα και ζητείστε τους να σας δανείσουν (δεν τις νοικιάζουν, τις δανείζουν!) μια ομπρέλα για τον καυτό ήλιο. Εκτός από την καταπληκτική φιλοξενία των παιδιών αυτών, εξίσου καταπληκτικό είναι και το φαγητό που σερβίρουν.

η καταπληκτική παραλία στα Ακούμια, δίπλα στην Τριόπετρα

Στό σημείο αυτό πρέπει να προσθέσω, ότι για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερη κίνηση και νυκτερινή ζωή, η κοντινή Αγία Γαλήνη είναι η καλύτερη επιλογή.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το χωριό Σπήλι, όπως και η ορεινή διαδρομή Σπήλι-Γερακάρι-Μέρωνας-Φουρφουράς-Νιθαυρις-Αποδούλου-Ξηρόκαμπος. Για όσους βαρέθηκαν τις πολλές παραλίες.

Ημέρα 19η

Σήμερα μπαίνουμε στο νομό Ηρακλείου και την πεδιάδα της Μεσσαράς. Ο προορισμός μας είναι το παραδοσιακό χωριό του Σίβα, όπου και φθάνουμε μέσω Αγ. Γαλήνης, Κόκκινου Πύργου, Τυμπακίου και Φαιστού (το 2ο σε μέγεθος και σημασία μινωικό ανάκτορο). Η επιλογή του Σίβα γίνεται μια και διαθέτει ένα πολύ ωραίο συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων ( Hotel Lofos, Τηλ. 0892-42605 & 42707), αλλά και γιατί βρίσκεται κοντά σε πολλά ενδιαφέροντα μέρη. Εννοείται ότι πολλά μέρη στην ίδια περιοχή προσφέρουν τα ίδια ή και κάποια άλλα πλεονεκτήματα. Η επιλογή είναι καθαρά δική σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Υπάρχει πάντως τόση πληθώρα επιλογών, που δεν νομίζω να προβληματιστείτε. Από το Σίβα επισκεπτόμαστε τη Μονή Οδηγήτριας, ένα παλιό, ιστορικό μοναστήρι και συνεχίζουμε στον χωματόδρομο, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Βαθύ και Μάρτσαλο.

Ξενοδοχείο στο Σίβα στη νότια Κρήτη

Ημέρα 20η & 21η

Μετά από τόση μηχανοκίνηση, λίγη πεζοπορία είναι ότι πρέπει για να ξεμουδιάσουμε. Την πρώτη μέρα επιχειρούμε την ανάβαση στο Καμαραϊκό Σπήλαιο, ενώ την επόμενη ανεβαίνουμε το φαράγγι του Ρούβα (Ζαρού).

Ημέρα 22η

Αφήνουμε τον Σίβα και μέσω Πόμπιας, Πλάτανου, Πέρι, Μιαμού (εδώ ανακαλύφθηκε νεολιθικός οικισμός) και Λέντα φθάνουμε στην παραλία του Δισκού (ακριβώς μετά το Λέντα). Ημέρα ξεκούρασης και χαλάρωσης στην παραλία.

έκλειψη ηλίου στο Λέντα, νότια Κρήτη

(έκλειψη ηλίου στον Δισκό στην Κρήτη)

Ημέρα 23η

Συνεχίζουμε ανατολικά από το Λέντα στην παραλία της Λούτρας. Θα μείνουμε στα δωμάτια πάνω από την ταβέρνα και θα κάνουμε λίγη πεζοπορία μέχρι την Ψιλή Αμμο.

ο κολπος της Λούτρας στον Λέντα

Ημέρα 24η

Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στον Κρότο, Βασιλική, Λούκια και Καπετανιανά. Το τελευταίο είναι ένα πραγματικά παραδοσιακό χωριό, μισό-εγκαταλειμμένο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. στα Αστερούσια Ορη και έχει καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα και την (διπλανή) κορυφή του Ορους Κόφινα.

Το απόγευμα οδηγάμε την κοντινή απόσταση μέχρι τον Κόφινα και ανεβαίνουμε στην κορυφή. Στον Κόφινα υπήρχε μινωικό ιερό κορυφής, ενώ σήμερα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι κι ένας μεγάλος σταυρός. Η απόσταση που πρέπει να καλύψετε είναι μικρή (περίπου 200 μ ανάβαση), αλλά το μονοπάτι είναι πολύ απότομο και θέλει λίγη προσοχή. Στην βάση της κορυφής υπάρχει ένα εκκλησάκι, απ' όπου ξεκινάει το -όχι καλά σηματοδοτημένο- μονοπάτι. the summit of Mt KofinasΠηγαίνει ελαφρά αριστερά μέχρι να φθάσετε στα βράχια, όπου και στρίβει δεξιά και πάνω. Πάντως η θέα αποζημιώνει τον (ελάχιστο) ιδρώτα της ανάβασης.

Ημέρα 25η

Σήμερα θα είναι αρκετά κουραστική μέρα. Θα περπατήσουμε την κυκλική διαδρομή Καπετανιανά-Αγιος Ιωάννης-Μονή Κουδουμά-Καπετανιανά. Η επιστροφή ακολουθεί τον δρόμο Μ. Κουδουμά-Στέρνες μέχρι το ψηλότερο σημείο του (850 μ.), όπου στρίβουμε αριστερά (δυτικά) προς την βάση της κορυφής του Κόφινα. Μετά την πρώτη στροφή μην στρίψετε ξανά αριστερά, αλλά συνεχίσετε ευθεία.

 
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Διαδρομές στην Κρήτη: Από το Λουτρό στα Αστερούσια Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα