Σούγια, Θέρισσο, Ακρωτήρι, Βάμος, Ασκύφου, Σφακιά, Λουτρό

Εξερευνήστε την Κρητη

Σούγια, Θέρισσο, Ακρωτήρι, Βάμος, Ασκύφου, Σφακιά, Λουτρό στην νότια Κρήτη.

map of Hania, Crete

Από τη Θέρισσο στο Λουτρό

Ημέρα 11η

Από τη Σούγια προχωράμε μέχρι το χωριό Αλικιανός και στρίβουμε δεξιά προς τα Μεσκλά, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε γραφική τοποθεσία. Συνεχίζουμε προς τη Ζούρβα (μια ιδιαίτερα γραφική διαδρομή σε χωματόδρομο) και φθάνουμε στη Θέρισσο. Η Θέρισσος είναι το χωριό της μητέρας του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, καθώς και για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης απο τους Τούρκους.

Από τη Θέρισσο αρχίζει μια όμορφη διαδρομή 14 χιλιομέτρων μέσα στο φαράγγι της Θερίσσου.

Αργότερα το απόγευμα ακολουθούμε τις πινακίδες προς το Ακρωτήρι και τους τάφους των Βενιζέλων. Βρίσκονται σε ύψωμα με πανοραμική θέα της πόλης των Χανίων. Η κοντινή παραλία του Σταυρού φαίνεται καλή ιδέα για ένα μπάνιο.

Ημέρα 12η

Σήμερα το πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο κι έτσι νωρίς το πρωί ακολουθούμε το χωματόδρομο μέχρι την Μονή Αγίας Τριάδας (Μονή Τζαγκαρόλου) του 17ου αιώνα. Συνεχίζουμε προς τη μονή Γουβερνέτου, απ' όπου ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο εγκαταλειμένο, ηλικίας 300 ετών μοναστήρι του Καθολικού. Τ ερειπωμένο μοναστήρι είναι πραγματικά εντυπωσιακό και βρίσκεται μέσα σε μια όμορφη κοιλάδα. Εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των καταστροφικών επιδρομών των πειρατών. Η πεζοπορία διαρκεί 30 λεπτά κι αν συνεχίσετε μετά το παλιό γεφύρι, θα βρεθείτε -15 λεπτά αργότερα- σε ένα μικροσκοπικό κολπίσκο με πράσινα νερά.

Από τη Μονή Γουβερνέτου οδηγάμε μέχρι τη Μαλάξα τόσο για την πανοραμική θέα των Χανίων και του Κόλπου της Σούδας, αλλά και για τις νόστιμες παραδοσιακές μυζηθρόπιτες.

Επόμενη στάση είναι το χωριό Απτερα με τα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης του 5ου π.Χ αιώνα. Εκπληκτική είναι η θέα από το τούρκικο φρούριο.

Αργά το σούρουπο φθάνουμε στο χωριό Βάμος και ρωτάμε για δωμάτιο στα αναπαλαιωμένα παραδοσιακά σπίτια του χωριού (τηλ. 0825-23350, fax 23100). Ακολουθεί ένα καλό γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα και ύπνος νωρίς, μια κι η μέρα ήταν σίγουρα κουραστική.

Ημέρα 13η

Το ίδιο κουραστική προβλέπεται κι η σημερινή μέρα. Βέβαια η κούραση αυτή (των διακοπών) μπορει να μας στέλνει νωρίς για ύπνο, αλλά η ψυχή αισθάνεται γεμάτη και αναζωογονημένη. Νομίζω ότι αυτή η γλυκιά κούραση στο τέλος μιας μέρα γεμάτης εικόνες και συναισθήματα είναι ότι πιο ζωντανό μπορω να νοιώσω.

Οδηγάμε μέχρι το οροπέδιο Ασκύφου και το χωριό της Ιμπρου. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που διασχίζει το 7 χιλ. μήκους φαράγγι της Ιμπρου, ένα όμορφο και βαθύ φαράγγι. κατεβαίνουμε το φαράγγι μέχρι το χωριό Κομιτάδες κι επιστρέφουμε με ταξί (που καλούμε από τα Σφακιά) για να πάρουμε τη μηχανή.

Το απόγευμα φθάνουμε στην Ανώπολη, ένα ορεινό χωριό, ψηλά πάνω από το Λουτρό.

στο φαραγγι της Ιμπρου

Ημέρα 14η

30 λεπτά με τα πόδια από την Ανώπολη αρχίζει το φαράγγι της Αράδαινας, 500 μέτρα πριν την εντυπωσιακή, μεταλική γέφυρα που οδηγεί στον Αγιο Ιωάννη. Η διάσχιση του φαραγγιού χρειάζεται περίπου 3 ώρες και είναι κάπως απαιτητική, δεδομένου ότι υπάρχουν απότομα σημεία όπου θα πρέπει να κατέβετε από μεταλικές σκάλες. Το εντυπωσιακότατο αυτό φαράγγι καταλήγει στην παραλία Μάρμαρα, όπου υπάρχει μια μικρή ταβέρνα. Αν συνεχίσετε την πεζοπορία, σε 90 λεπτά θα βρεθείτε στο Λουτρό ακοολουθώντας τα μπλε σημάδια. Ενδιάμεσα περνάτε από τις παραλίες του Λύκου και του Φοίνικα καθώς κι από το ενετικό κάστρο, πάνω ακριβώς από το Λουτρό. Στο Λουτρό μπορείτε να πάτε και με βάρκα από τα Μάρμαρα.

Ημέρα 15η

Λουτρό, Κρήτη
Λουτρό - κάντε κλικ για μεγάλη φωτογραφία

Λουτρό! Υπάρχει κάτι στο μέρος αυτό που το κάνει μοναδικό για μένα. Είναι ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριό, χωρίς καθόλου δρόμους μέσα ή προς αυτό (η μοναδική επικοινωνία με τα διπλανά Σφακιά γίνεται με το φέρυ που κάνει τη γραμμή Σφακιά-Λουτρό-Αγία Ρουμέλη). Η θάλασσα στον κόλπο του Λουτρού είναι πάντα ήρεμη, πολλές φορές μοιάζοντας με λίμνη. Το Λουτρό οφείλει την απομόνωση του χάρη σ' έναν απότομο γκρεμό, που ορθώνεται ακριβώς πίσω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Στον γκρεμό αυτό υπάρχει ένα φιδογυριστό μονοπάτι που οδηγεί στην Ανώπολη. Καταπληκτική είναι η θέα από το ενετικό κάστρο στην είσοδο του κόλπου. Υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Απλά διαλέξτε σε ποιό σημείο προτιμάτε να μείνετε. Μια πιθανή επιλογή είναι το hotel Sifis (τηλ. 0825-91346).

Νωρίς το πρωί, μετά από ένα καλό πρωινό, βαδίζουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Γλυκά Νερά. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Κρήτη και απέχει 90 λεπτά. Το απόγευμα επιστρέφουμε με καϊκι στο Λουτρό. Αισθανόμαστε πολύ πεινασμένοι και ανυπομονούμε για τις βραδινές απολάυσεις: παϊδάκια από ντόπιο κατσίκι στα κάρβουνα και σφακιανές πίτες. Μετά το φαγητό, ένα ποτό στο μοναδικό μπαράκι είναι ότι πρέπει.

Ημέρα 16η

φραγκοκάστελοΠάντα λυπάμαι όταν πρέπει να φύγω από το Λουτρό αν και ξέρω ότι θα επιστρέψω πολλές φορές ακόμα. Ελπίζω να παραμείνει αναλλοίωτο πολλά χρόνια ακόμα.

Ανηφορίζουμε το μονοπάτι για την Ανώπολη, έχοντας ξεκινήσει πολύ πρωί ώστε να μην μας ταλαιπωρήσει η ζέστη της μέρας. Η διαδρομή στον κάθετο γκρεμό διαρκεί 2 ώρες αλλά η θέα αποζημιώνει. Μετά από λίγη ξεκούραση στην Ανώπολη παίρνουμε τη μηχανή και συνεχίζουμε για Σφακιά και Φραγκοκάστελλο. Στο Φραγκοκάστελλο αποδεικνυόμαστε τυχεροί, μια και πετυχαίνουμε μια σπάνια άπνοια. Το κολύμπι στην καταπληκτική παραλία της Ορθής Αμμου επιβάλλεται, όπως και η επίσκεψη στο ενετικό κάστρο.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Σούγια, Θέρισσο, Ακρωτήρι, Βάμος, Ασκύφου, Σφακιά, Λουτρό Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα