Αστερούσια Ορη

Εξερευνήστε την Κρητη

Αστερούσια Ορη

(Γιάννης Σαματάς)

Αστερούσια Ορη, αναρρίχηση στα Καπετανιανά, πεζοπορία στο Ορος Κόφινα, Μονή Κουδουμά στην Κρήτη.

Τα Αστερούσια αποτελούνται από λόφους και χαμηλά βουνά, σχηματίζοντας μια οροσειρά από το Ακρωτήριο Λίθινο μέχρι την Ιεράπετρα. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Ορος Κόφινας (1280 μ.). Η ύπαρξη της οροσειράς αυτής στα νότια του νομού Ηρακλείου ουσιαστικά απομονώνει τα νότια παράλια, λόγω της δύσκολης πρόσβασης (δρόμοι στενοί με απότομες στροφές). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μικρότερη ανάπτυξη των περιοχών αυτών, κάνοντας τις ιδανική επιλογή για όποιον ψάχνει ήσυχες παραλίες και διαμονή μακρυά από μεγάλα τουριστικά θέρετρα. Ταυτόχρονα όμως παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης κι αυθαίρετης δόμησης με αποτέλεσμα την μόνιμη -συνήθως- αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέρη που αξίζουν την μικρή περιπέτεια για να τα επισκευτείτε, ειίναι:

Τα Καπετανιανά.

Είναι ένα μικρό χωριό σε υψόμετρο 800 μέτρων. Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο παράδεισος της αναρρίχησης στην Κρήτη χάρη στις προσπάθειες ενός ζευγαριού Αυστριακών, του Gunar και της Louise Schussnig. Εχουν εξοπλίσει το αναρριχητικό πεδίο της περιοχής με βύσματα και πλακέτες των 10 χιλιοστών. Ο βράχος είναι ασβεστόλιθος με τοίχους, τρύπες και προεξοχές, αθλητικά και τεχνικά περάσματα, αρνητικά, καθώς και σημεία γιά προπόνηση. Στα περισσότερα ρελέ βρίσκονται 2 βιδωτά καρφιά και αλυσίδα για τοπ-ρόουπ.

Το χωριό είναι μοναδική ευκαιρία για να δείτε πως πραγματικά ήταν τα παλιά χωριά της Κρήτης. Για να φθάσετε εκεί ακολουθείτε το δρόμο από Βαγιονιά και Λούκια. Μετά τα Λούκια ο δρόμος είναι βατός χωματόδρομος.

Αν αποφασίσετε να ανεβείτε στην κορυφή του Κόφινα για να απολαύσετε την καταπληκτική θέα, να θυμάστε ότι η ανάβαση είναι πολύ σύντομη -δεδομένου ότι ξεκινάτε πολύ κοντά στην κορυφή-, όμως χρειάζεται λίγη προσοχή μια και η κλίση είναι πολύ έντονη και το έδαφος κάπως σαθρό.

Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον Κόφινα και είναι από τα ελάχιστα παρθένα μέρη της Κρήτης. Σ' αυτήν φθάνετε είτε από τα Καπετανιανά είτε από τις Στέρνες, ακολουθώντας αρκετά χιλιόμετρα χωματόδρομου. Μπορείτε επίσης να περπατήσετε μέχρι εκεί: από τα Καπετανιανά κατηφορίζετε στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγιου Ιωάννη (περίπου 2 ώρες). Στον Αγιο Ιωάννη ζητείστε να σας δείξουν την ομώνυμη εκκλησία. Είναι κτισμένη μέσα στο βράχο και υπάρχουν πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες (τις οποίες δυστυχώς κάποιοι δεν σεβάστηκαν, χαράζοντας τα ονόματα τους επάνω !). Επίσης μην παραλείψετε μια στάση στο καφενείο του Μανώλη Δασκαλάκη.

απο τις σπανιες εκκλησιες με εξωτερικες αγιογραφιες

Στη συνέχεια, από τον οικισμό ακολουθείτε το μονοπάτι μέχρι το μοναστήρι (1ώρα 30 λεπτά). Λίγο πριν φθάσετε εκεί κάντε μια παράκαμψη κι ακολουθείστε την πινακίδα προς το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου. Είναι ένα μεγάλο σπήλαιο με μια μικρή εκκλησία μέσα, όπου ασκήτεψε ο Αγιος Αντώνιος. Ενας φακός θα φανεί xρήσιμος.

μολις διακρινεται το μικρο εκκλησακι στην είσοδο του σπηλαίου

Από τον Κουδουμά μπορείτε να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο ή να ανηφορίσετε τον χωματόδρομο (είναι ο δρόμος που κατεβαίνει από τις Στέρνες) που ανεβαίνει προς τον Κόφινα μέσα από ένα δάσος πεύκου και κέδρου. Ακολουθώντας το δρόμο αυτό θα βρεθείτε ξανά στα Καπετανιανά σε 4- 5 ώρες.

*Μια διαφορετική προσέγγιση είναι από τα Καπετανιανά με αυτοκίνητο στον Κουδουμά κι απο εκεί με τα πόδια μέχρι τον Αγιο Ιωάννη.

Η παραλία της Ψιλής Αμμου αξίζει επίσης την προσοχή σας.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Αστερούσια, Καπετανιανά, Λέντας, Μονή Κουδουμά στην Κρήτη. Πεζοπορία, Αναρρίχηση Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα