Η θαλάσσια χελώνα Καρέττα καρέττα

Εξερευνήστε την Κρητη

Η θαλάσσια χελώνα Καρέττα καρέττα

θαλασσια χελωνα καρεττα καρεττα είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου που αναπαραγάγεται στην Ελλάδα.
Οι θαλάσσιες χελώνες πάντοτε επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν γιά να αποθέσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τα δικά τους αυγά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταστροφή της παραλίας ή κατάλειψη της από ανθρώπινες δραστηριότητες σημαίνει αδυναμία αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών που γεννήθηκαν εκεί. Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα εντοπίζονται στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Στην Κρήτη οι μεγαλύτερες πυκνότητες σε φωλιές βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς.
Η καρέττα- καρέττα είναι είδος υπό απειλή και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Ο Σύλλογος γιά την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας άρχισε ένα εντατικό πρόγραμμα σημαδέματος των χελωνών το 1982, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Αν θέλετε να βοηθήσετε συνεισφέροντας κάποιο μικρό χρηματικό ποσό, τότε επικοινωνείστε μαζί τους. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσετε στα προγράμματα τους προσφέροντας εθελοντική εργασία.
Μιά άλλη οργάνωση γιά την προστασία της καρέττα- καρέττα είναι η Medasset (Mediterranean Association to Save Sea Turtles), η οποία εδρεύει στην Ελλάδα και διατηρεί ένα θαυμάσιο site. Επισκεφτείτε το οπωσδήποτε !

Η μεσογειακή φώκια Μοναχός (Monachus-Monachus)

Η μεσογειακή φώκια Μοναχός είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη. Η Monachus -monachus σύμφωνα με το λατινικό της όνομα, είναι ένα από τα 3 είδη θαλάσσιας φώκιας. Εμφανίστηκε κάποτε στην Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό, ενώ τα άλλα δύο είδη στον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Αντιπροσωπεύουν το μοναδικό γένος φώκιας στις θερμές θάλασσες.

Η φώκια της Καραϊβικής Monachus tropicalis αναφέρεται από τον Κολόμβο, όταν έφθασε στο Νέο Κόσμο. Σύντομα σφαγιάστηκε σε εκατόμβες. Το 1707 ένας ταξιδιώτης αναφέρει: "τα νησιά Μπαχάμες είναι γεμάτα φώκιες. Μερικές φορές οι ψαράδες μπορεί να πιάσουν έως 100 σε μια νύχτα". Η τελευταία θεάθηκε το 1952 και τώρα το είδος θεωρείται σχεδόν σίγουρα εξαφανισμένο.

Η φώκια της Χαβάης. Σήμερα απομένουν 3000 από αυτές και θεωρούνται η μεγαλύτερη ελπίδα για την επιβίωση του είδους.

Η φώκια της Μεσογείου έδωσε το όνομα της σε δυο αρχαίες ελληνικές πόλεις, την Φώκαια της Αττικής και την αποικία της στην Μικρά Ασία με το ίδιο όνομα. Μέχρι τον 15ο αιώνα ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος και γινόταν συστηματική θήρευση. Σήμερα υπολογίζεται ότι απομένουν περίπου 500 άτομα του είδους.

θαλασσια φωκια Μοναχος (μοναχους μοναχους)

Αυτό που επιδιώκουν οι θαλάσσιες φώκιες είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν στις αρχαίες θάλασσες που έζησαν τόσες χιλιάδες χρόνια τώρα. Δυστυχώς οι θάλασσες αυτές έχουν αλλάξει: μόλυνση, πλαστικά, υπερεντατική αλιεία και ψαράδες που σκοτώνουν τις φώκιες γιατί θεωρούν ότι τους "κλέβουν" τα ψάρια από τα δίχτυα.

Για την προστασία της θαλάσσιας φώκιας έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα η οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΦΩΚΙΑΣ (Mom). Η Mom, είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1988 από μια ομάδα βιολόγων κι ερευνητών του τμήματος Οικόλογίας και Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύντομα ενώθηκαν μ' αυτούς ευαισθητοποιημένοι πολίτες με ενδιαφέρον για την κατάσταση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι σκοποί της οργάνωσης είναι η μελέτη της μεσογειακής φώκιας και η κατανόηση της βιολογίας, της οικολογίας και συμπεριφοράς του είδους καθώς και η προστασία του με όλα τα έννομα μέσα, συμπεριλαμβανόμενης και της αφύπνισης του κοινού.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Από τους κύριους σκοπούς του Πάρκου είναι η προστασία της φσικής κατοικίας της φώκιας. Με το 25 μέτρων σκάφος Ωκεανίς οργανώνουν οικο-τουριστικά προγράμματα, τόσο στις Σποράδες όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην διεύθυνση: [email protected]

Η οργάνωση είναι επίση υπεύθυνη για την λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης και Επανένταξης. Αρχισε τη λειτουργία του το 1990 με τη δωρεά μιας κινητής μονάδας εντατικής θεραπείας από το Seal Rehabilitation and Research Center του Pieterburen στην Ολλανδία. Βρίσκεται στη Στενή Βάλα Αλοννήσου κι έχει περιθάλψει αρκετές ορφανές μικρές φώκιες μέχρι σήμερα.




follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Η θαλάσσια χελώνα Καρέττα καρέττα Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα