Πεζοπορία κι Ορειβασία στα Λευκά Ορη στα Χανιά, Κρήτη

Εξερευνήστε την Κρητη

Πεζοπορία κι Ορειβασία στα Λευκά Ορη στα Χανιά, Κρήτη

Χανιά, Κρήτη

Τα Λευκά Ορη είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης με 58 κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα. Τα Λευκά Ορη ή Μαδάρες ξεκινούν από το νομό Ρεθύμνου, ενώ ο κύριος όγκος τους βρίσκεται στο Νομό Χανίων.

Ψηλότερη κορυφή είναι το Ορος Πάχνες (2453 μ.). Τα Λευκά Ορη είναι δύσκολα βουνά και το χειμώνα χρειάζονται ορειβατικές γνώσεις κι εξοπλισμός. Το καλοκαίρι τα πράγματα γίνονται πολύ απλούστερα, αν και υπάρχει το σημαντικό πρόβλημα της ζέστης.

Λευκά Ορη, Μελινταού

χειμερινη διαδρομη στα Λευκα ΟρηΜια ευχάριστη ανάβαση είναι το Ορος Μελινταού (2133 μ.). Από το οροπέδιο του Ομαλού ανεβαίνετε στο καταφύγιο του Καλλέργη (το πιο όμορφο στα κρητικά βουνά), ακολουθώντας το χωματόδρομο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ. πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς, είναι ανοικτό το καλοκαίρι και για να μείνετε εκεί χρειάζεται συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.

Για να βρείτε το μονοπάτι για το Μελινταού, πρέπει, ενώ πλησιάζετε προς το καταφύγιο να μην στρίψετε δεξιά προς αυτό, αλλά να συνεχίσετε ευθεία, ώστε σε 1 ώρα 30 λεπτά περίπου από τον Ομαλό να συναντήσετε τα σημάδια του Ε4. Ταυτόχρονα καλό θα είναι να προσέχετε τα κόκκινα σημάδια. Ακολουθώντας το μονοπάτι αυτό βγαίνετε στην κορυφή Ψαρή (1900 μ.) και στη συνέχεια ακολουθείτε την κορυφογραμμή για 2 ώρες περίπου μέχρι την κορυφή Μελινταού.

Το Ε4 συνεχίζει κάτω από την κορυφή του Μελινταού, - οπότε κάποια στιγμή πρέπει να το εγκαταλείψετε - προς το Καταφύγιο της Σβουριχτής (2000 μ., 6ώρες), την κορυφή Πάχνες (2453 μ.), την κορυφή Ζαρανοκεφάλα και καταλήγει στον Αγιο Ιωάννη, δίπλα στην Ανώπολη Σφακίων.

Λευκά Ορη, Κάστρο

Μια άλλη διαδρομή - σε τελείως διαφορετική περιοχή - είναι η ανάβαση στο Ορος Κάστρο. Από το οροπέδιο του Ασκύφου ακολουθείτε το χωματόδρομο προς το καταφύγιο της Ταύρης. Βρίσκεται στα 1200 μ., διαθέτει θέσεις για 60 άτομα και για να μείνετε σ' αυτό χρειάζεται συνεννόηση με τον Ε.Ο.Σ Χανίων.

***Συντομότερη διαδρομή μέχρι το καταφύγιο είναι από μονοπάτι: 300 - 400 μέτρα μετά το Ασκύφου θα διακρίνετε στα δεξιά σας τα σημάδια του μονοπατιού που ανηφορίζει στην πλαγιά. Σε 90 λεπτά, μέσα από ένα όμορφο δάσος, θα βρεθείτε στο καταφύγιο της Ταύρης.

Από το καταφύγιο βαδίζετε 3 χμ. σε χωματόδρομο και καταλήγετε στο ιδιαίτερα όμορφο οροπέδιο του Νιάτου. Από το σημείο που τελειώνει ο χωματόδρομος αρχίζει το Ε4, που θα ακολουθήσετε επί 1 ώρα, μέχρι να βγείτε στην κορυφογραμμή.

Οταν το Ε4 αρχίσει να κατηφορίζει προς τα δεξιά το εγκαταλείπετε κι εξακολουθείτε να κινείστε στην κορυφογραμμή, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια. Σύντομα θα βρεθείτε σε κάποια μικρότερη κορυφή απ' όπου θα αντικρύσετε την κορυφή του Κάστρου. Από το σημείο αυτό κατηφορίζετε ελαφρά (100 μ. περίπου) και στη συνέχεια ανηφορίζετε για να βρεθείτε σε 30 λεπτά στην κορυφή Κάστρο με την εντυπωσιακή θέα.

Συνολικά ο απαιτούμενος χρόνος είναι 5- 6 ώρες ανάβαση και 4 ώρες κατάβαση. Οι χρόνοι αυτοί ισχύουν για καλοκαιρινές συνθήκες, ενώ το χειμώνα η ομίχλη και το χιόνι μπορούν να τους αυξήσουν ιδιαίτερα.

*** Το άρθρο γράφηκε από τον Στέλιο Ασμαργιανάκη
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Πεζοπορία κι Ορειβασία στα Λευκά Ορη στα Χανιά, Κρήτη. Ορος Μελινταού, Ορος Κάστρο Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα