Ανω Χερσόνησος, η Παλιά Χερσόνησος

Που βρίσκεται η Ανω Χερσόνησος

Η Ανω Χερσόνησος βρίσκεται 26 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο και 2 χιλιόμετρα περίπου νότια από την παραλιακή Χερσόνησο. Η Ανω Χερσόνησος είναι ένα μικρό χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, και θα πρέπει να διαχωρίζεται από την παραλιακή Χερσόνησο, που πλημμυρίζει τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

χάρτης με Ανω Χερσόνησος, Πισκοπιανό, Κουτουλουφάρι και παραλιακή Χερσόνησος

Η Ανω Χερσόνησος είναι γνωστή και σαν «Παλιά Χερσόνησος» σε αντιδιαστολή προς την «Νέα» Χερσόνησο, τη γνωστή τουριστική πόλη. Αυτά τα ονόματα ωστόσο δημιουργούν λάθος εντύπωση γιατί προέρχονται από την νεώτερη ιστορία της Κρήτης και συγκρούονται με τα ιστορικά δεδομένα από την αρχαιότητα.

Ανω Χερσόνησος, ιστορία

Σύμφωνα με την ιστορία, η παραθαλάσσια Χερσόνησος (Χερόνησος) ήταν οικισμός που κτίστηκε κατά την Μινωική περίοδο. Ακμασε κατά τους Ρωμαικούς και Βυζαντινούς χρόνους, αλλά στη συνέχεια οι επιδρομές των πειρατών και ισχυροί σεισμοί κατά τον 5ο μ.Χ αιώνα, οδήγησαν τους κατοίκους στο εσωτερικό του νησιού. Ο νέος οικισμός κτίστηκε 2 χιλιόμετρα νότια από τα παράλια, στις πλαγιές του βουνού Χάρακας. Από εδώ οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρούν το πέλαγος και να εντοπίζουν τα πειρατικά καράβια πολύ πριν φτάσουν στις ακτές της Κρήτης. Αυτό τους έδινε αρκετό χρόνο για να κρυφτούν σε ασφαλή κρησφύγετα που δύσκολα θα εντόπιζαν οι πειρατές.

Ο νεότερος οικισμός, η Ανω Χερσόνησος, άκμασε μέχρι το 1950 περίπου, όταν ξεκίνησε η ιστορία του τουρισμού στην Κρήτη και την Ελλάδα. Οι όμορφες παραλίες της Χερσονήσου και η ευνοϊκή της θέση κοντά στο αεροδρόμιο και το λιμάνι του Ηρακλείου, τράβηξαν τους επενδυτές και το ένα μετά το άλλο άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία. Σύντομα η παραλιακή Χερσόνησος αναδείχτηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα στην Κρήτη και την Ελλάδα. Η παραλιακή Χερσόνησος , ο Λιμένας Χερσονήσου, όπως επίσημα αποκαλείται, η Χερόνησος της αρχαιότητας, αναστήθηκε ξανά από τις στάχτες της και έγινε η «νέα» Χερσόνησος σε αντιδιαστολή με την «παλιά»Χερσόνησο, το χωριό πάνω στους λόφους.
Η παραλιακή Χερσόνησος και η Ανω Χερσόνησος είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα πως διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν στην ακμή ή την παρακμή ενός τόπου. Χαρακτηριστικό είναι το ανέκδοτο που λέγεται για τα οικόπεδα στην περιοχή.

Πρίν την τουριστική ανάπτυξη που ξεκίνησε το 1950, τα καλά οικόπεδα ήταν αυτά που βρίσκονταν στους λόφους, μακριά από τη θάλασσα. Η γη δίπλα στη θάλασσα δεν θεωρείται γόνιμη και ο λόγος είναι η αλμύρα της θάλασσας. Ετσι οι κάτοικοι της Ανω Χερσονήσου στους οποίους ανήκε όλη η περιοχή, τόσο στην ακτή αλλά και στους λόφους, έδιναν τα καλά οικόπεδα μακριά από τη θάλασσα στους γιούς, ενώ τα άγονα παραθαλάσσια οικόπεδα δίνονταν στους γαμπρούς για προίκα.

Όμως η τουριστική ανάπτυξη των παραλιακών περιοχών άλλαξε τα δεδομένα με τρόπο απρόβλεπτο. Τα μικρής αξίας άγονα οικόπεδα δίπλα στη θάλασσα ξαφνικά απέκτησαν πολλαπλάσια αξία από τα εύφορα οικόπεδα στους λόφους, και οι γαμπροί βρέθηκαν ξαφνικά με περιουσίες πολύ μεγαλύτερες από τους γιούς.

Η γραφική Ανω Χερσόνησος

Η Ανω Χερσόνησος παρότι βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την παραλιακή Χερσόνησο, διαφέρει σημαντικά από αυτήν. Η Ανω Χερσόνησος δεν είναι το μέρος που θα βρείτε τα δεκάδες μπαρ, τα καταστήματα, τα πολλά ξενοδοχεία και την τρελή νυκτερινή ζωή.

Η Ανω Χερσόνησος είναι μικρό, γραφικό και ήσυχο χωριό με αγροτικό χαρακτήρα. Αν και έχει επηρεαστεί από τον τουρισμό, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ζωή κυλάει πιο αργά από ότι στις σύγχρονες πόλεις της βόρειας ακτής της Κρήτης.

Αν περπατήσετε στα στενά του χωριού θα θαυμάσετε τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια με τις αυλές γεμάτες λουλούδια, τα παλιά πηγάδια και τους ξυλόφουρνους.

Στο χωριό υπάρχουν 2 εκκλησίες, η μια κοντά στην πλατεία (Παναγία), και η δεύτερη στην άκρη του χωριού (Αγιος Δημήτριος). Και οι δύο εκκλησίες είναι χαρακτηριστικά δείγματα Βυζαντινής τέχνης και αξίζουν μια επίσκεψη.

Η Ανω Χερσόνησος είναι γνωστή για την γραφική πλατεία της, μια στενόμακρη πλατεία με ταβερνάκια ολόγυρα και ένα συντριβάνι στο κέντρο. Τη μέρα η πλατεία είναι σχεδόν άδεια, αλλά γεμίζει ζωή τα καλοκαιρινά βράδυα. Ντόπιοι και τουρίστες γεμίζουν τις ταβέρνες για να γευτούν νόστιμες συνταγές της Κρητικής κουζίνας, να πιούν το χύμα κρασί της περιοχής και να διασκεδάσουν με την παρέα τους. Τα τελευταία χρόνια οι εστιάτορες οργανώνουν κάθε Δευτέρα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, Κρητική βραδυά με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Παραλίες στην περιοχή της Χερσονήσου

Η Ανω Χερσόνησος απέχει 2 χιλιόμετρα περίπου από τις κοντινότερες παραλίες. Διαβάστε για αυτές: Παραλίες στη Χερσόνησο.

Ομορφες παραλίες επίσης υπάρχουν στη γειτονική Σταλίδα και τα Μάλια, όπως και στις Γούβες.

Πρακτικές πληροφορίες για την Ανω Χερσόνησο

Η Ανω Χερσόνησος, όπως και τα διπλανά χωριά Πισκοπιανό και Κουτουλουφάρι προσφέρουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ορισμένα με πισίνα και άλλες ευκολίες. Επίσης στα τρία αυτά χωριά θα βρείτε πολλά εστιατόρια, μερικά καφέ με όμορφη θέα προς τον κόλπο της Χερσονήσου και λίγα μπαρ.

Η Ανω Χερσόνησος είναι μικρό χωριό και προσφέρει τις βασικές μόνο ευκολίες. Για οτιδήποτε άλλο θα χρειαστεί να περπατήσετε μέχρι την παραλιακή Χερσόνησο. Η απόσταση είναι 2 χιλιόμετρα περίπου και ο δρόμος είναι κατηφορικός, οπότε σε 20 λεπτά περίπου θα είστε στο κέντρο της πόλης. Αν δεν σας αρέσει η ιδέα να επιστρέψετε επίσης με τα πόδια, είναι εύκολο να πάρετε ταξί από την Χερσόνησο, που θα σας στοιχίσει 5 € περίπου (2008). Διαφορετικά μπορείτε να νοικιάσετε ένα μηχανάκι η αυτοκίνητο που θα σας χρειαστεί για να επισκεφτείτε τις παραλίες της περιοχής ή άλλες γειτονικές πόλεις και χωριά. Δυστυχώς δεν υπάρχει λεωφορείο ανάμεσα στην Ανω και την παραλιακή Χερσόνησο.

Στην πλατεία υπάρχει ένα περίπτερο που πουλάει τσιγάρα, ελληνικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά, και πολλά άλλα μικροπράγματα. Συνήθως είναι ανοικτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Στην πλατεία επίσης θα βρείτε ένα μινι-μάρκετ, και λίγο πιο πέρα μανάβικα και ένα φτηνό σουπερμάρκετ. Αν δεν βρείτε αυτό που ζητάτε στο χωριό, στην παραλιακή Χερσόνησο υπάρχουν πολλά σουπερμάρκετ, μικρά και μεγάλα. Στη Χερσόνησο επίσης θα πάτε αν χρειαστείτε γιατρό, φαρμακείο, ΑΤΜ ή τράπεζα.

Η Ανω Χερσόνησος το χειμώνα

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι η ζωή σε ένα τουριστικό μέρος το χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν τουρίστες και απομένουν μονάχα οι ντόπιοι; Σε πολλά μέρη που ζούν μόνο από τον τουρισμό, ο χειμώνας είναι νεκρή περίοδος και οι πόλεις μοιάζουν με πόλεις-φαντάσματα. Αυτό συμβαίνει στα γειτονικά χωριά Πισκοπιανό και Κουτουλουφάρι που ερημώνουν τελείως και δεν μένει σχεδόν τίποτα ανοικτό.

Η Ανω Χερσόνησος δεν εξαρτάται 100% από τον τουρισμό και το χειμώνα η ζωή συνεχίζεται πιο ήρεμα και πιο απλά. Το περίπτερο, τα μινι-μάρκετ και τα μανάβικα μένουν ανοικτά όλο το χρόνο. Λιγοστές ταβέρνες μένουν ανοικτές το χειμώνα για τους κατοίκους αλλά και για τους πελάτες τους από το Ηράκλειο και άλλες πόλεις.

Το Νοέμβριο, αφού φύγουν και οι τελευταίοι τουρίστες, οι ντόπιοι απολαμβάνουν μέρες ξεκούρασης με καφέ, ρακή και τάβλι στο καφενείο. Στο τέλος Νοεμβρίου μετά τις φθινοπωρινές βροχές, οι ελιές αρχίζουν να ωριμάζουν και οι αγροί γεμίζουν από οικογένειες που μαζεύουν τις ελιές τους για το λάδι της χρονιάς. Αυτό συνεχίζεται μέχρι τον Ιανουάριο, τις μέρες που δεν φυσάει πολύ και δεν βρέχει.

Τα Χριστούγεννα η πλατεία στολίζεται και στήνεται η φάτνη κοντά στην εκκλησία.

Μετά την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό θα αρχίσουν σιγά-σιγά να προετοιμάζονται για την σεζόν που πλησιάζει και θα κάνουν ανακαινίσεις και επισκευές στις επιχειρήσεις τους, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τους τουρίστες που θα αρχίσουν να έρχονται από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts