Δίας

Εξερευνήστε την Κρητη

Ο Δίας στην Κρήτη

Ο Δίας είναι ο πιο ισχυρός και σεβαστός θεός της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Πατρίδα του Υπέρτατου των θεών, Δία, είναι η Κρήτη.

Όπως ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει, ήδη από την αρχαιότητα ήταν αποδεκτό ότι η Κρήτη είναι η πατρίδα των θεών, όχι μόνο του Δία. Οι μεταγενέστεροι ελληνικοί μύθοι και το δωδεκάθεο έχουν ρίζες βαθιά στην κρητική μυθολογία, γεγονός που τα αρχαιολογικά ευρήματα μας επιβεβαιώνουν.

Ο Κρηταγενής Δίας

Στην εξέλιξη της θρησκείας, όπως την επέβαλε η εισροή καινούριων αντιλήψεων από την είσοδο νέων φύλων στην Κρήτη, πρώτα των Μυκηναίων και αργότερα των Δωριέων, ο μινωικός θεός της βλάστησης μετατρέπεται στο Δία.
Ο Κρηταγενής Δίας ή Κούρος έχει πολλές ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές από το Δία του Ολύμπου.

Ο Κρηταγενής Δίας (ο Δίας που γεννήθηκε στην Κρήτη, ο Κρητικός Δίας) είναι νεαρός, χωρίς γένια, πεθαίνει και ξαναγεννιέται κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας βγαίνει φωτιά κάθε χρόνο τη στιγμή που ξαναγεννιέται.

Ο Κρηταγενής Δίας σε σχέση με τον Δία του Ολύμπου

Ο Κρηταγενής Δίας ταυτίστηκε με τον Δία του Ολύμπου στην πορεία των αιώνων και γι αυτό άρχισε να χάνει σταδιακά κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Ενώ στη μινωική Κρήτη ο Δίας πέθαινε και ανασταίνονταν κάθε χρόνο, αργότερα έγινε αθάνατος και απεικονίζεται με πλούσια γενειάδα και μεγαλύτερος σε ηλικία.

Οι μύθοι που ακολουθούν τον Κρηταγενή Δία υιοθετούνται από τον Ολύμπιο Δία, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μιλάμε για τον ίδιο θεό, ο οποίος σε τοπικό επίπεδο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που προέρχονται από τον παλιότερο θεό της βλάστησης.

Ο Δίας γεννιέται στην Κρήτη, ζευγαρώνει στην Κρήτη με την Ευρώπη με την οποία αποκτούν το Μίνωα (μυθικό βασιλιά της Κνωσού) και δωρίζει στην γυναίκα του (την Ευρώπη) τον μυθικό χάλκινο γίγαντα Τάλω για να προστατεύει αυτήν αλλά και ολόκληρη την Κρήτη.

(Στο μινωικό μύθο ο Δίας πεθαίνει στην Κρήτη και είναι ο μοναδικός κρητικός μύθος που δεν αποδίδεται αργότερα στον Ολύμπιο).

Δεν είναι όμως μόνο οι μύθοι που ο Κρηταγενής με τον Ολύμπιο Δία έχουν κοινούς αλλά και ιδιότητες. Για τον Κρηταγενή Δία πληροφορίες αντλούμε από τον Δικταίο Ύμνο.

Έτσι σήμερα ξέρουμε ότι ο παντοδύναμος Δίας προστάτευε και βοηθούσε στο να ευημερούν οι οικογένειες και να γεννούν γερά παιδιά, να έχουν καλή σοδιά οι αγρότες και υγιή κοπάδια οι κτηνοτρόφοι, να διεξάγεται με ασφάλεια το θαλάσσιο εμπόριο και να επικρατεί ειρήνη και δικαιοσύνη στις πόλεις. Ο αήττητος Δίας ήταν επίσης υπεύθυνος για την τήρηση των όρκων, βοηθούσε τους αδικημένους, προστάτευε τους ικέτες και ήταν η προσωποποίηση της Τάξης και της Μοίρας.
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Δίας, Κρηταγενής Δίας Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα