Δικταίος Δίας

Εξερευνήστε την Κρητη

Υμνος στο Δικταίο Δία

προσφορά στους θεούς
μπρούτζινη πλάκα από το Δικταίο Αντρο
με προσκυνητή που κουβαλά στους ώμους του
κριάρι σαν προσφορά προς τους θεούς
(7ος αιώνας π.Χ)

Στα πλαίσια των εορτασμών για την ετήσια αναγέννηση του Δία στο Δικταίο Αντρο, οι προσκυνητές έψαλαν τον Ύμνο στο Δικταίο Δία.

Σε ανασκαφή στο Παλαίκαστρο βρέθηκε σπασμένη σε πολλά κομμάτια μια επιγραφή με τον Ύμνο του Δικταίου Δία. Στο Παλαίκαστρο όπως και στην Πραισό υπήρχαν ιερά που κατά πάσα πιθανότητα τελούσαν υπό την αιγίδα του κεντρικού ιερού σπηλαίου της Ανατολικής Κρήτης όπου ο μύθος θέλει να γεννήθηκε ο Δίας, το Δικταίο Άντρο.

Η επιγραφή που σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου χρονολογείται τον 2ο-3ο μ.Χ. αιώνα αν και λαμβάνοντας υπ’ όψη την εκφορά της γλώσσας πρόκειται για παλιότερο κείμενο πιθανώς του 4ου-3ου π.Χ. αιώνα που και αυτό με τη σειρά του βασίζεται σε ακόμα παλιότερο ύμνο που δεν σώζεται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κλασικής Αρχαολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχ. Τιβέριο τον ύμνο αυτό έψαλλαν νέοι, γυμνοί, χορεύοντας οργιαστικά και κρούοντας τις χάλκινες ασπίδες τους μιμούμενοι τους μυθικούς Κουρήτες, που φύλαγαν το θείο βρέφος καλύπτοντας το κλάμα του από τον πατέρα του Κρόνο με δυνατούς θορύβους χορεύοντας και χτυπώντας τις ασπίδες τους.

Σύμφωνα με τον Μιχ. Τιβέριο τα παραπάνω γίνονταν στα πλαίσια τελετών μύησης νέων, που από έφηβοι γίνονταν άντρες. Αντίστοιχες τελετές γίνονταν και σε άλλες περιοχές του Δωρικού κόσμου για τις οποίες σώζονται γραπτές αναφορές.

Ο Ύμνος του Δικταίου Δία

Βοήθα Μέγιστε Κούρε, καλώς ήλθες
γιε του Κρόνου, Παντοδύναμε και λαμπρότερε
από τους άλλους (θεούς)
συνοδευόμενος από τους Δαίμονες (Κουρήτες) έρχεσαι κάθε χρόνο στη Δίκτη και ψάλλομε τον ύμνο Σου
κτυπώντας τις άρπες
συγχωνεύοντας τον ήχο τους, με τον ήχο των αυλών,
και ψάλλομε αυτόν
γύρω από το βωμό Σου, τον περιφραγμένο καλά.

....
διότι εδώ (σ’ αυτόν τον τόπο) Εσένα, θεϊκό παιδί
οι ασπιδοφόροι ανατροφείς Σου, Σε παρέλαβαν
από τη Ρέα χτυπώντας τα πόδια τους με θόρυβο
Σε έκρυψαν σε άλλο μέρος (απέναντι)

...
...τις καλές μέρες

...
την εποχή των βρυών, κατά την οποία
δικαιοσύνη κατέχει τους ανθρώπους
αλλά και στεφανώνω
την ευδαίμονα Ειρήνη

...
βοήθησε να αυξάνεται η οικογένεια
και πλούσια μαλλιά να έχουν τα πρόβατα
και πολύ καρπό τα σπαρτά
και ευνοϊκοί άνεμοι στα ταξίδια που πραγματοποιούνται

...
βοήθα τις πόλεις
και τα πλοία που πλέουν στους πόντους
βοήθα να έχει αρκετούς νέους η πόλη
βοήθα και την δικαιοσύνη στην ένδοξο πόλη

 

Οπως επισημαίνουν οι θρησκειολόγοι, οι Χριστιανοί σήμερα με παρόμοια λόγια παρακαλούν τον Θεό για τα ίδια πράγματα με τον ύμνο των «Ειρηνικών».
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Υμνος στο Δικταίο Δία Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα