logo explorecrete.com

english pages greek pages german pages dutch pages danish pages russian pages

Knossos, de westelijke voorraadkamers

 

westelijke voorraadkamers in KnossosAan de linkerkant, na het betreden van de trap in het westen zie je de lagergelegen westelijke voorraadkamers van Knossos. Dit zijn 19 langwerpige opslagplaatsen. In de bodem ervan zie je uithollingen, die bedoeld waren voor vloerkruiken die vloeistof bevatten. Deze vloerkruiken werden met albast ingesmeerd om ze zo waterdicht te maken.

In elke opslagruimte kun je twee rijen grote pithoi zien, die gebruikt werden om droge materialen zoals graan op te slaan. De capaciteit van deze ruimtes was ongeveer 80.000 liter en men denkt dat er ongeveer 400 pithoi gestaan hebben, waarvan er 150 teruggevonden zijn.

Mason Marks

zwartgeblakende Minoïsche Mason Tekens op de muren van het paleis Knossos

Op de muren van de westelijke voorraadkamers waren zogenaamde 'Mason Marks' uitgehouwen. Dit zijn symbolen, net als de sterren, kruizen en het labrys, de bekende Minoïsche dubbele aks. De zwartgeblakende muren zijn het bewijs van de grote brand die het tweede paleis verwoestte in 1350 AD.

Minoïsche Pithoi

Minoïsche pithoi

Dit is één van de 150 Minoïsche pithoi die in de westelijke voorraadkamers van Knossos gevonden zijn. De grijze delen zijn niet origineel, maar zijn tijdens de restauratie toegevoegd. Een vrij groot deel ontbreekt, wat de grote omvang van de verwoesting van het paleis bewijst.

 

copyright ExploreCrete.com


Nederlandse pagina's over Kreta