kretansk kost

kreta

kretansk (medelhavs) kost - Kretas hälsosamma kost

Kretansk (Medelhavs) kost "På internationell nivå är det mycket tal om och djupt intresse i att finna den idealiska kosten som förbättrar människornas hälsa och hindrar sjukdomar. Enda sedan antiken har kretanernas traditionella kost visat sig vara en sådan som innehåller alla de rätta ingredienserna. En jämförande studie bland många utvecklade länder som inleddes 1960 på initiativet av sju länder, har en grupp på ungefär 700 kretanska män från landsbygden som är under medicinsk övervakning där deras hälsa regelbundet kontrolleras: denna grupp här för närvarande haft det lägsta procenttalet dödlighet orsakade av hjärtattacker och olika slag av cancer.

Denna undersökning har också visat att den kretanska befolkningen är den längst levande: år 1991, 31 år efter inledningen av undersökningen, genomförde den socialmedicinska sektorn på Kretas Universitet en medicinsk kontroll på gruppen, ungefär 50% levde fortfarande till motsatsen mot Finland där det inte fanns en enda överlevande! ..Hittills har kosten varit enkel och hälsosam: olivolja naturligtvis som utgjorde 1/3 av individens dagliga behov av energi, men i huvudsak spannmål, främst bröd, baljfrukter, grönsaker och frukter, med en mindre andel av ost, mjölk, ägg, fisk och lite rödvin till varje måltid..

Då man beaktar det moderna livets förhållanden skulle vi rekommendera en återgång till den traditionella kretanska matkulturen, men med en kännbar minskning i mängden och förekomsten av kött och andra produkter från djurriket i förtäringen. Å andra sidan borde spannmål (främst bröd), baljfrukter, grönsaker och frukter utgöra 85% av vår dagliga föda. Förtäring av olivolja måste fortsätta: det har blivit bevisat från otaliga tidigare och nuvarande studier att denna perfekta olja spelar en utomordentligt viktig roll i förebyggandet av sjukdomar och bibehållandet av vår goda hälsa. I motstats till andra vegetabiliska oljor är olivoljan rik på monomättade fettsyror som är motståndskraftiga mot färskning och minskar andelen av LDL kolesterol utan att påverka mängden av HDL kolesterolet. Denna sista typ förebygger förekomsten av ateroskleros.."

Antonis Kafatos

Professor i förebyggande medicin och näring Universitetet på Kreta

från boken skriven av Maria och Nikos Psilakis: "Cretan Cooking", KARMANOR förlaget, ISBN 960-7448-11-1

Det är en perfekt bok med 260 traditionella kretanska recept.
Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about kretansk (medelhavs) kost - Kretas hälsosamma kost is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek