Grekiska seder och bruk

kreta

Grekiska seder och bruk på Kreta och i Grekland

Grekiska seder och bruk från en utlännings synvinkel

av Birgit Sneftrup och Bo Transbol, Danmark.

Det som följer här är en samling av personliga erfarenheter i kombination med en resumé på en Dansk bok som heter "Graeske maend og andre mennesker" (Grekiska men och andra människor) av Lone Spanheimer, ISBN 87-614-0112-9. Vad jag vet så har inte denna bok ännu inte blivit översatt.

 

De vita träden
Faktumet att trädstammarna ofta är målade vita (slamma) på Kreta och i Grekland är främst för att bekämpa myrorna. Det ser ju vackert ut också!

Pärlbanden
Pärlbanden som de flesta grekiska män håller i sina händer medan de sitter utanför kefeneion (café på Grekiska), har ingen religiös mening, det är bara ett tidsfördriv. Prova på och köp ett sådant pärlband, det är faktisk svårare att svinga bandet än man skulle tro!

Järnstängerna
Järnstängerna som sticker ut från taken är enbart där för att senare utvidga huset. De har INGENTING att göra med befrielser från skattebetalning så länge huset inte är färdigt. (Det är emellertid en intressant historie)!

Äta och vänta ensam på en taverna i Grekland.
En ensamstående person som sitter i en taverna kan få vänta en ganska lång stund förrän servitören dyker upp. I Grekland är det mycket osannolikt att någon äter ensam. Han/hon måste då vänta på någon. För servitören vill det vara mycket oartigt och drygt att fråga efter beställningen före alla gästerna har kommit. Detta har förändrats på huvud turistorterna och i synnerhet för turister, men du kan stöta på detta fenomen i byar på Kreta och i Grekland.

Betala kontant
Då grekerna går ut för att äta betalar dom alltid kontant. INGA checker eller kreditkort! Och dom har alltid tillräckligt med kontanter med sig för att betala för dom andra. Att inte kunna betala vore synnerligen förnedrande.

Ta ut ett huslån
Ofärdiga hus är en vanlig syn i Grekland. Orsaken är att grekerna bygger det dom behöver idag och lämnar resten av byggnaden ofärdig för framtiden. Det kan se ut som om grekerna ständigt bigger hus - det gör dom. De flesta grekiska föräldrar bygger ett hus åt varje deras dotter men inte åt deras söner (därför att dom förväntas gifta sig med en flicka som får huset av sina föräldrar). Ofta är det också dottern som ärver sina föräldrars och mor/farföräldrars hus då dom avlider.

Det grekiska socialskyddssystemet
Det grekiska socialskyddssystemet (IKA) utvecklas fortfarande. Dom som har ekonomiproblem vänder sig först till sina närmaste familjer för att be om hjälp. Familjen lånar pengar obegränsat och det är nuförtiden en hederssak att betala tillbaka lånet.

De grekiska toaletterna
Man kan undra och få avsky över standarden på dom grekiska toaletterna. En del av förklaringen kunde vara den att grekerna själva aldig använder en allmän toalett. En grek gör nästan vad som helst för att få använda sin egen toalett! Som du ser, …. det är i huvudsak ett problem för turisten!

Dom grekiska männen i kafenio (café)
Man kan få en föreställning att grekiska män alltid sitter på caféer och dricker. De besöker visserligen ofta kafenion, men inte alltid och sällan för en längre stund. Oftast tar dom bara en kopp grekiskt kaffe. Dom flesta stannar där för en kort stund bara så länge att de hinner höra vad som har hänt men också för att beställa till exempel den lokala elektrikern eller muraren. Grekiska kvinnor kan naturligtvis också gå till kafenion men dom flesta vill inte och därtill hör dom alla skvaller från sina män då dom kommer hem. För sådär 20 år sedan kunde du alltid finna minst två kafenion i varje by, oberoende hur små byarna var, men med olika färger. Färgerna antydde på det politiska partiet som kafenions ägare höll på. På detta sätt undvek du politiska gräl. Synnerligen praktiskt! Några finns fortfarande men dom blir att sällsyntare medan allt färre människot i Grekland bryr om politik.

Stöld
Stöld är mycket mycket sällsynt i Grekland. Det helt enkelt betraktas som förnedrande att själa andras saker och pengar. Å andra sidan är är det OK att bedra en aning - i synnerhet om dom inte gillar personen dom bedrar.

Den grekiska prästen
Du ser den grekiska prästen - eller pappas som de kallas, överallt för du kan inte undgå dom i deras långa svarta dräkter och hög hatt. Dom är inte förpliktade till att ha sina prästkläder på sig hela tiden, men dom gör det i alla fall därför att det är mest praktiskt och folk känner igen dom på detta sätt. De grekiska prästerna kan gifta sig och skaffa barn precis som i den Lutherska kyrkan. Men du kommer aldrig att se en kvinna som präst. Det finns ingen tradition här och det är inte heller tillåtet av den Grekisk Ortodoxa Kyrkan.

Saker du stöter på som turist i Grekland:

Betalning för solbäddar
På dom flesta stränderna måste du betala för en solbädd och ett parasoll. Om du tror att folk bara fösöker få pengar av turisterna så tror du fel. Det är ett job i Grekland att äga en del av en strand. En man ansöker om en viss del av stranden varje år och han betalar en summa pengar för att få tillstånd att placera ut sina solbäddar och parasol där. Under säsongen är det på hans ansvar att denna del av stranden sköts ordentligt. Priset du betalar kommer att bero på var stranden är belägen och vilken service det finns (taverna, toaletter, duschar) där. Turistpolisen kontrollerar att han utför sitt job ordentligt.

GMT-Tid
I Grekland lever du rätt så mycket efter GMT-tiden och i detta fall betyder förkortingen "Greek Maybe Time" (Grekisk Kanske Tid). Grekerna har olika attyder till tidsbegräppet. Då bussen enligt tidtabellen skall anlända 10:30 så kommer den mellan 10 och 11 beroende på trafiken, hur många människor chauffören hade mött och känt på sig att han måste tala med och många andra små ting. Eller så kanske berättar en grek för dig att att bussen skall anlända EFTER 4 på eftermiddagen! Då har han inte lovat för mycket. Grekerna lever inte efter klockan. Dom har också olika åsikter om när morgonen skall infalla, liksom också eftermiddagen och kvällen. Du säger God Morgon ända till 12 på dagen. Om du har kommit överens att träffas på 'efermiddagen' så är det tidigast kl 18:00. I Grekland serveras kvällsmålet inte tidigare än kl 21:00. Inte heller bryr sig någon om du ringer kl 22:00 på kvällen. Emellertid hålls 'siestans' tid mellan 15 och 17 som helig. Under siestan är det det inte populärt med att störa någon.

Besök i en grekisk kyrka eller ett kloster
Ifall du vill gå in i en grekisk kyrka eller ett kloster, måste du vara anständigt klädd. Det betraktas som ohyffsat att gå in i en kyrka om dina axlar och knän inte är täckta. Denna regel gäller både för män och kvinnor. Så om du som turist vill vara hövlig mot det land du besöker, kom ihåg detta.

Bjuden ut av en grek
Om en grek bjuder dig ut på middag eller en drink, försök ALDRIG få honom att dela på notan som vi så ofta gör i Nordeuropa. Jag känner några turister som ville vara trevliga med sin värd för kvällen genom att fånga upp notan från hans hand och betalade den. Aldig har en vänskap varit så nära undergång och den grekiska mannen var mer besvärad än du kan tro!

Bjuden till ett grekiskt hem
Om du blir bjuden till ett grekist hem, kom ihåg att hämta något till värdarna. Blommor eller choklad är vanligast. Om tillfället är en namnsdag måste du hämta en present som du räcker över då du anländer. Presenten samlas med dom andra på ett bord - oöppnade. Grekerna öppnar sina presenter först då alla gästerna har gått. Om hon eller han inte gillar presenten behöver dom inte spela tacksamma. Det är faktiskt en vanlig sed.

Ge dricks
Även om det sägs överallt att dricksen är inkluderad i priset, är det en praxis att ge dricks om du är nöjd med servicen du har fått. Ungefär 10% betraktas som tillräckligt. Men kom ihåg att inte ge alltför mycket dricks vilket har denna korta historie att berätta: Några vänner ville ge dricks till servitören på hotellet där de hade bott i två veckor, så de lämnade 10,000 drachma den sista kvällen. Då dom befann sig 10 steg från sitt bord stod servitören framför dom och sade att dom hade misstagit sig med den grekiska valutan. Dom förklarade att det hade dom inte. Servitören anslöt sig sedan i deras sällskap i baren där de hade kaffe med metaxa och senare drinkar och ouzon. Då de kallade på kyparen för att få notan upptäckte dom att notan som betydligt hade överstigit 10,000 drachma redan var betald - av servitören som de hade gett dricks åt.

Faktan om grekiska kvinnor
Officiellt finns det en jämlikhet mellan könen, men fortfarande blir kvinnor mindre betalda.
Ungefär 40% av de grekiska kvinnorna är aktivt sysselsatta. Teoretiskt sett är grekiska kvinnan förpliktad till militärtjänst men ändast frivilliga utför tjänsten och kvinnorna tycks vara nöjda med det.
I skillsmässor delas alla ägodelar jämnt mellan mannen och kvinnan.
Nuförtiden kan en grekisk kvinna behålla sitt ogifta namn då hon gifter sig.
Nuförtiden föder grekiska kvinnor bara hälften så många barn de födde före andra världskriget. Födelsekvoten är den näst lägsta i Europa. Italien innehar den lägsta kvoten.
Sedan 1982 har det varit lagligt att begå civiläktenskap. Men fortfarande är 95% religöst gifta i kyrkan.
Arrangerade giftemål är förbjudna enligt lag. Att betala hemgifte är likväl olagligt. Men fortfarande kan du se exempel på båda!
Medel livslängd för grekiska kvinnor är 80 år. Männen klarar sina kvinnor ändast i 75 år!
Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Grekiska seder och bruk på Kreta och i Grekland is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek