Arkeologiska museet i Heraklion

kreta

Arkeologiska museet i Heraklion

Av Elena Kontoyorgaki

Arkeologiska museet i Heraklion, ansett som ett av Europas mest betydelsefulla, är beläget i centrala Heraklion. Vid tiden för den venetianska ockupationen låg det katolska St Franciscoklostret på samma plats. Ända tills det förstördes i jordbävningen 1856, hade det varit ett av de mest förmögna och betydande klostren på Kreta och hade inrymt fina bysantinska freskomålningar. Byggandet av Heraklions museum startade i början på 1900-talet och var färdigt 1940.

På museets bottenvåning finns 13 rum öppna för allmänheten medan på första våningen visas fragment från ursprungliga fresker från det minoiska palatset Knossos. Alla utställningar på Heraklions Arkeologiska museum kommer uteslutande från arkeologiska områden på Kreta. Museets visningar är kronologiskt ordnade.

Så snart besökarna börjar sin rundvandring på museet kan de se krukmakerikonstens utveckling från neologisk(stenålder) tid (5000-2500 f.Kr) till tiden efter palatsen (1400-1100 f.Kr).

Värda att beundra är de berömda Kamareskärlen (2000-1700 f.Kr). De benämndes så efter staden Kamares eftersom de hittades i en grotta i närheten. Livfulla, magnifika färger och framställningar av naturen karakteriserar kärlen. Några av dem är kända som "äggskal" p g a att deras väggar är så tunna och kan med lätthet jämföras med de moderna tekopparna av porslin.

Ett unikt föremål i lera är "disken från Festos" med hieroglyfskrift och ideogram som ristats in på den. Inskriptionerna löper från kanten in till centrum. Skriften har ännu inte kunnat tydas.

Särskilt imponerande är de minoiska gudinne- figurinerna. De är de berömda "Orm- Gudinnorna" p g a ormarna de håller. Deras dräkter ger oss värdefulla ledtrådar om stilen på minoiska kvinnornas kläder.

Utmärkta exempel på plastisk konst är ett tjurhuvud gjort av steatit och "Tjurhopparen" i elfenben. Andra fina attraktioner på Heraklions arkeologiska museum är de Guldsmyckena som hittats på minoiska begravningsplatser, speglarna med skaft av elfenben, hårnålarna, elfenbenskammarna och svärden med handtag av guld.

Det berömda "bismycket" pryder en av museets montrar och det föreställer två bin som bär på en droppe honung till vaxkakan.

Dubbelyxorna kan man finna överallt i museets rum, dubbelyxan var en helig symbol i den minoiska civilisationen.

Sarkofagerna, som visas, är mestadels gjorda av lera; deras elegans, storlek och bara enkelheten gör dem beundransvärda.

Slutligen, freskomålningarna på övre våningen visar på bästa sätt minoernas kärlek till naturen och glädje till livet. Föremålen på freskerna har hämtats från vardagslivet eller mer ofta från naturen. Dess färger är fortfarande fulla av liv.
Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Arkeologiska museet i Heraklion is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek