Kreta, basfakta

kreta

Kreta, basfakta

Basfakta om Kreta - Geografi

Kreta satelit bildNamn: nisos Kriti = ön Kreta. Kreta är en del av Grekland. Det är den största ön och den mest sydligt belägna, om man bortser från den lilla ön Gavdos.

Beskrivning: Kreta är 26 mil lång och 5,6 mil vid sitt bredaste ställe. Ytan är på 8 260 kvdr.km.

Befolkning: Invånarantalet är nära 600.000. Greklands hela befolkning är 10.665.989 (år 2003).

Språk: Grekiska

Religion: Grekisk Ortodox

Valuta: Euro är den nya valutan i Grekland sedan 2001.

Städer:

Norra kusten : Heraklion (200.000), Chania (80.000), Rethymnon (30.000), Agios Nikolaos, Sitia.

Södra kusten : Ierapetra, Mires, Timbaki, Paleochora.

Karta över Kreta

 

Flygplatser: Det finns fem flygplatser på Kreta men bara tre av dem används för passagerartrafik: flygplatsen i Heraklion, Akrotiri flygplatsen nära Chania och Sitia flygplats. Flygplatserna vid Kastelli och Timbaki är militära flygbaser.

Hamnar: På Kreta finns det två hamnar för handelsfartyg: Hamnarna i Heraklion  och i  Souda Bukten. Det finns mindre hamnar i Rethymnon, Agios Nikolaos och i Sitia. Längs sydkusten finns det flera fiskelägen.

Berg: Kreta är en bergig ö. Öns historia samt dess invånares personlighet är starkt influerad av dessa berg. I väst finns Lefka Ori (Vita Berget): 2453 m.ö.h., i mellersta delen finns  Mt Idi (Psiloritis): 2456 m.ö.h. och i öster ligger Mt Dikti: 2148 m.ö.h. Kretas berg bildar en kontinuerlig kedja från ena sida till den andra, och gör Kreta mer imponerande ut än vad den är ytmässigt.

Floder: De flesta vattendragen på Kreta är korta och torkar ut varje sommar. De som har flöden hela året är floden vid Preveli i södra Rethymnon-regionen och floden vid Vrisses i Chania regionen.

Sjöar: Sjön i Kournas är en liten vacker insjö med flera trevliga tavernor i närheten.

Öar: Det finns flera små öar nära Kreta: ön Gavdos ligger i Europas sydligaste gräns och ön är bebodd. Öarna Hrissi eller Gaidouronissi, Koufonissi, Dia, Paximadia, och Gramvoussa är mycket mindre och obebodda. De flesta är populära destinationer för endags kryssningar från Kreta.

Öarna Cyclades vid Santorini eller Thira är också närbelägna och dit går dagliga kryssningar.

Regionuppdelning: Kreta är en av de 13 administrativa regioner  som Grekland består utav. Ön är uppdelad i fyra Nomoi eller geografiska distrikt och ett mångtal Dimoi (kommuner). Varje Dimos innefattar städer och byar.

Nomoi eller Prefekturer i Kreta
- Nomoi eller distrikt i Kreta -

 

Ekonomi: De största inkomstkällorna på Kreta är jordbruk och turism. Olivträdets odling är mycket viktig för kretensarna och utmärkt virgin olivolja produceras här. Andra betydelsefulla produkter är apelsiner, vindruvor och växthusodlade grönsaker. Honung, ost och kryddor är också av utmärkt kvalité. Slutligen, ett stort antal får och getter föds upp här.

Historia: Kretas historia börjar på 6000-talet f.Kr, när ön blev bebodd. Den mest kända perioden är Bronsåldern (2600-1100 f.Kr), perioden för den Minoiska Civilisationen. Under denna period koloniserade kretensarna Cyclades öarna samt på Kreta byggdes palatsen i Knossos, Festos och Zakros.

Medan egyptierna var rädda för det ''Stora blåa'', brukade minoiska skepp färdas och bedriva handel runt hela Medelhavet. Det kulturella inflytandet som de olika länder härigenom fick vid kontakt med kretensarna, ledde till en utveckling av den civilisation som vi beundrar än idag och som anses vara den första högtstående civilisationen i Europa.

Landet: Norra kusten är det huvudsakliga turistområdet på Kreta. Här ligger alla de större städerna. Sydkusten är idealisk för turisten som letar efter ostörda stränder. Tyvärr har det under årens lopp blivit allt svårare att hitta dessa stränder, då intresset för dem ökat. Naturister kan man stöta på här vid flera av dessa isolerade stränder. Sydkusten är också ett bra turistmål om du vill träna bilkörning på trånga och slingriga vägar.


Hälsningar på Grekiska

Om man lämnar kustregionerna och intresserar sig för inlandet, utgör detta en okänd del av Kreta. I detta bergiga område är vägarna mycket dåliga och vägskyltarna är inte till mycken hjälp. Det är svårt att hitta en engelsk talande invånare till hjälp. Här kan man hitta små byar utan de bekanta "Rent a Room" eller "Restaurant" skyltarna. Man kan möta de äkta kretensarna. Ett stolt och vänligt folk med en härlig humor, alltid beredda att hjälpa till på alla möjliga sätt. Säkert kan du bli erbjuden ett glas Raki (lokalt producerad ofärgad drink). När du möter bofasta på vägen är det bara att le och säga "kalimera=god morgon", "kalispera=goddag" eller "yasas=hej!". När du frågat något och vill tacka dem då är "efharisto= tack" det rätta grekiska ordet.

Kreta folket

 

Kretas Folk: Det finns en mycket bra beskrivning av Kretas folk skriven av Atens Franka Biskop, L.Petit:

"Det är ett beundransvärt folk som envist kämpat under tider av tumultartade svårigheter och som under fyratusen år behållit sitt ursprung och lokala språk.

Mod tillsammans med en oförtruten drivkraft ofta nära förbunden med bångstyrighet, en livlig humor och fantasi, ett bildrikt språk, spontant och obefläckat, med tillförsikt inför varje ny händelse, en outtröttlig strävan för fred vilken går hand i hand med en oemotståndligt hjältemod…

Ett fruktbart land som i alla tider frambringat starka personligheter både inom kyrka som i politik, i forskning och litteratur, i ekonomi och i krig..."

(Från : "History of Crete", Theoharis Detorakis ISBN 960-220-712-4)

 Kommentar om Kreta

Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

Denna sida om Basfakta om Kreta - Geografi och Kretas folk Internationell Upphövsrätt - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek