Heraklion- Stalis- Mohos- Krasi

kreta

Heraklion- Stalis- Mohos- Krasi

Krasi, Mohos, Stalida mapKlockan är 9 på lördag morgon och Harrys svarta motorcykel, en Honda Transalp, är klar för ännu en tur på Kreta. Vi lastar kamerorna och kartorna och tar på oss hjälmar och jackor. Harry startar motorn och vi åker iväg.


Fem minuter senare gör vi ett kort stopp för att köpa några rullar film. Klockan 9:15 lämnar vi Heraklion bakom oss då vi tar vägen mot Hersonissos. Det är en fin, varm dag, så varm att vi tvivlar på att den här turen var ett riktigt val; kanske hade det varit bättre att ta en tur till havet…
Femton minuter senare upptäcker vi en polis på vägens högra sida som vinkar in oss.
StalidaDessa möten med trafikpolisen är aldrig angenäma och det visar sig vara sant ännu en gång.
Enligt radarn var vår hastighet 104 km/timme i stället för den tillåtna maxi hastigheten på 70 km/timme.
Vägsträckan vi färdades på är så rak, att det var lätt för oss att glömma hastighetsbegränsningen. Det tycks som om vi inte var de enda som glömt hastighetsgränsen eftersom den ena efter den andra bilen vinkades in för att få reda på de överträtt hastighetsgränsen. Efter en kort lektion och böter på 30€ är vi åter tillbaka på vägen och vi försöker undvika att den här incidenten inte förstör vårt goda humör.


Några minuter senare njuter vi av panoramavyn över Hersonissosområdet.
Det ser trångt ut med alla hotell och byggnader men här uppifrån ser det fortfarande trevligt ut (den nya vägen går utanför Gouves och Hersonissos).

Mohos

Snart har vi lämnat Hersonissos och Stalis bakom oss och tar av åthöger mot Mohos. Det är en väg med massor av kurvor och som klättrar upp längs den branta sluttningen ovanför Stalis. Utsikten blir bättre och bättre och det är alltid ett nöje att köra här, särskilt sent på kvällen. Vi tar en paus vid det centrala torget i Mohos och tar några foton på den lilla pittoreska staden.

Mohos bevarar sin traditionella stil och det är trevligt att spendera lite tid här om du råkar vara i Hersonissos, Staliss eller Malias närhet. Lägg på minnet att en traditionell kretensisk afton arrangeras varje onsdagskväll.

Avdou

Efter Mohos fortsätter vi färden och gör en eller två stop för att njuta av vyn över Avdoudalen nedanför oss. Avdou är en liten stad, där man kan finna många bevarade traditionella hus, om man promenerar runt i de trånga gatorna vid sidan om huvudgatan. Det finns många trevliga kafeneia (kaféer) men min särskilda favorit kommer alltid att vara Mrs Erofilli´s p g a hennes delikata omelett med stekt potatis(den kretensiska omeletten).

Krasi

Vi följer skylten till Krasi och kör strax in i den vackra byn. Vi kör hela vägen till byns huvudtorg, där det jättestora "platanosträdet " (platan eller lönn) finns.


"Det är förmodligen mer än 1000 år gammalt", säger Mr. Alexakis som har valt ett ställe invid den gamla akvedukten, där han säljer sin buteljerade raki. Vi kunde inte vänta tills vårt kaffe serverades före vi tog tillfället i akt att provsmaka rakin.

Trädet är verkligen stort och dess svala skugga är en ren fröjd särskilt en sån här varm dag. Emellanåt dyker några turister upp, de hämtar lite frisk vatten från akvedukten, tittar på trädet med häpnad och tar mängder av foton. Det finns flera kafeneia (kaféer) i byn liksom några tavernor; Krasi är berömt för sitt goda grillade kött, som serveras där.

Trettio minuter senare, efter en rulle film och lite information om stigarna i området, tar vi åter på hjälmarna och kör till Lasithiplatån.

När vi kör ut ur byn tänker jag fortfarande på det gamla rimmet ovanför brunnen:

"Tanken, Kunskapen och Skönheten möttes för många år sedan i plantanträdet i Krasis många löv.
Mänskligheten, Framgången, Rättvisan och Friheten rörde sig som vilda grenar bland dessa löv."

 
Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Heraklion- Stalis- Mohos- Krasi is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek