Recept på Kreta

kreta

Medelhavskost recept på Kreta - Olivolja

Dessa recept är bara ett litet urval från de 260 perfekta traditionella recept som finns i boken "Cretan Cooking" skriven av Maria och Nikos Psilakis (ISBN 960-7448-11-1)

Fyllda Grönsaker (Yemista):

för 5-6 personer
5 eller 6 tomater
2-3 auberginer
2-3 zucchini
2-3 gröna paprikor
2 lökar, dill, persilja,
1 kopp olivolja
salt, peppar
450 gram ris
1 tesked av koncentrerad tomatmassa upplöst i 1 glas vatten
1 kopp riven ost

Urholka alla grönsaker och finhacka innehållet (med undantag av dom gröna paprikorna) i en skål. Lägg till den finhackade löken, dillen, persiljan, riset, salt och peppar. Salta de tomma insidorna av grönsakerna, fyll och placera dom in en bakpanna. Häll tomatkoncentratet och en kopp olja över dom. Koka i en het ugn. Just före du släcker ugnen, strö över den rivna osten och låt den smälta.

 

Kalvkött med citronjuice

för 5-6 personer
1 kilo kalvkött
1 litet glas vittvin
salt, peppar
2 matskedar mjöl
en halv kopp citronjuice

Bryna köttet med löken och häll över glaset med vin. Tillägg salt, peppar och vatten och låt sjuda mycket långsamt tills den mesta vätskan har absorberats. Lös upp mjölet i citronsaften och tillägg det i kastrullen. Koka upp ett par gånger och sedan skruv av värmen.


Kyckling med Ochra

för 6 personer
1 kyckling
1 kopp olivolja
1 lök
1 kilo färska tomater
salt, peppar

Bryna kycklingen i den kokande oljan med lök och lägg till de skalade och hackade tomaterna, salt och peppar och lite vatten. Då allt har kokat, avlägsna kycklingportionerna med en slev. Under tiden, bered ochran: tvätta dom, rengör dom och häll en kopp citronjuice över dom. Låt dom stå ett par timmar före du lägger till dom till kycklingsoppan. Då allt har kokat, blanda med kycklingen.


Bläckfisk och spenat

för 5 personer
1 kilo Bläckfisk
1 kilo spenat
1 kopp olja
2 lökar
1 glas rödvin
lite dill
mynta
salt
peppar

Rengör bläckfisken (avlägsna ögonen, det inre skalet eller "benet", magen och bläcket). Bryn lökarna i olja och lägg till dillen, myntan och lägg sedan till den hackade bläckfisken. Då den kokar häll i vinet och låt det koka: lägg till saltet och pepparn, 2 glas vatten och låt sjuda. Tio minuter före maten är färdigkokad, lägg till spenaten.

 

Potatis och äggsallad

för 4-5 personer
1 kilo potatis
5-6 ägg
2 tomater, 1 lök
2 matskedar fint hackad lök
1 gurka
en handfull olicver
olivolja enligt din egen smak
vinäger
vinättika
salt

Tvätta och koka potatisarna, skala dom sedan. Koka äggen och skär dom i bitar och potatisen i skivor, lägg till dom skivade tomaterna, den fint hackade löken, persiljan, den skivade gurkan och oliverna. Blanda med salt, peppar, olja och vinättika.

 

Omelett med blomkål

Koka blomkålen i saltat vatten och sila sedan bort vattnet. Bryn i en panna med olja och vänd runt tills att vatten har ångat bort. Vispa svagt upp 4 eller 5 ägg med lite salt och peppar och häll det över blomkålen. Då äggen är fasta, vänd omeletten upp och ned med hjälp av en stor tallrik och koka den på andra sidan.

 

Sarikopites (pajer)

Tillräd en normal deg med ett halvt kilo mjöl, en liten kopp olja, 1 glas vatten, salt och lite citronsaft. Kavla ut degen och skär i 8-10 cm breda och 25-30 långa remsor. Strö den sura "mizithra" (en typ av mjuk kretansk ost) osten over remsorna och vik in dom. Börja i ena endan, vrid rämsan i en spiral. Formen påminner om en "sariki" (traditionell huvudbonad för kretanska män som är orsaken till varför de kallas "Sarikopites":sariki-pajer). Djupfrys och servera med honung.

 

Valnötskaka

5 ägg
1 kopp socker
1 litet glas brandy
1 tesked bakpulver
lite rivna citronskal
1 matsked malen kanel och en kryddnejlika
2 koppar fina semolinagryn
1 kopp grovt hackade valnötter
för glasyren 2 koppar socker
1 kopp vatten
1 citronskal
1 kanelstång

Vispa lätt upp vitan av äggen tills den är fast och lägg till sockret. Lägg sedan till den lätt uppvispade gulan, bakpulvret upplöst i brandy, citronskalet, kryddnejlikan och kanelen, semolinagrynen och valnötterna. Baka i en medelhet ugn ungefär 1 timme. Då kakan har svalnat lite, lägg till den varma glasyren.

 

Dessa recept är bara ett litet urval från de 260 perfekta traditionella recept som finns i boked ”Cretan Cooking” skriven av Maria och Nikos Psilakis (ISBN 960-7448-11-1)
Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Medelhavskost recept på Kreta - Olivolja is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek