Samariaravinen

kreta

Samariaravinen på Kreta

Samaria ravinen, Kreta

Varje turist som besöker Kreta kommer förr eller senare att höra talas om Samariaravinen. Det är den längsta ravinen i Europa med en längd på 18 km och sträcker sig från Omalos-platån på 1200m höjd hela vägen ned till byn Agia Roumeli vid havet.

Flora och fauna är som bäst inne i Samariaravinens Nationalpark. Där finns unika arter av djur och växter och alla är skyddade enligt lag; du får inte ta med dig någonting från ravinen, inte ens plocka en blomma. Den kretensiska vildbocken (Kri-Kri) är mycket berömd. Du kan stöta på några av dem i byn Samaria; ibland kommer de nära inpå de sista husen i byn.

kri-kri, the wildgoats of Crete

Samaria är en gammal by vars innevånare förflyttades 1962 då klyftan förklarades som naturpark. De gamla husen finns fortfarande kvar och fungerar nuförtiden som hus åt vakterna. Byn erbjuder ett bra tillfälle att beskåda den traditionella arkitekturen och att vila sig en stund. Då du når den här platsen, är du nästan halvvägs, och nu är det perfekt tid för en smörgås (om du har med dig några)

Samaria gorge,  Crete

Stigen genom ravinen är mycket väl utmärkt. Det finns dricksvatten på många ställen liksom också allmänna toaletter. Samaria är inte en enkel promenad. Ifall du inte är van att vandra och inte har några allvarliga hälsoproblem, kan du visserligen avverka turen men var beredd på onda ben i ett par dagar efteråt. Ett par rejäla skor är nödvändigt liksom också en hatt. Den mest tröttande delen är de sista 3 km då du kommer ut ur nationalparken, det är kväll eller tidig eftermiddag (för hett) och det finns ingen skugga. Det finns emellertid en fin strand i Agia Roumeli, där du kan svalka av dig före färjeturen mot Loutro/Sfakia eller Sougia/Paleochora. Du kan även stanna i Ag.Roumeli, där det finns många rum och restauranger.

Samaria gorge,  Crete

Att vandra hela turen kommer att ta 4 till 7 timmar i en rimlig takt. Ifall du inte känner dig ha god kondition så finns det en enklare utväg: den ”lata” vägen. Du startar från Agia Roumeli och vandrar upp till Sideresportes (Järnportarna) som är den smalaste delen av ravinen: du rör nästan vid båda sidorna av dessa 1000 fot höga klippväggar. Det är ett sätt att se en del av ravinen men är en aning tråkig, då det inte finns något intressant under de första 3 km av rutten.

Samaria ravinen, Kreta

Tillträde till klyftan är tillåtet från april till 31 oktober, beroende på väderleksförhållandena. Det är inte ovanligt att den är stängd ända till maj. Floden inne i klyftan kan vara mycket farlig vid ett kraftigt regn på våren eller hösten (1993 omkom några vandrare då de spolades ut i havet).

- Samaria PhotoGallery
Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Samariaravinen på Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek