Παραλίες στην Κρήτη

Εξερευνήστε την Κρητη

Χρήσιμες πληροφορίες για τις παραλίες της Κρήτης

η θαλασσα στην κρητη

Η θάλασσα στην Κρήτη είναι ζεστή το καλοκαίρι και το μπάνιο είναι πάντα ευχάριστο. Η θερμοκρασία της θάλασσας τον Μάιο είναι 20 βαθμοί, ανεβαίνει σταδιακά μέχρι τους 26-27 βαθμούς τον Ιούλιο και σιγά-σιγά πέφτει στους 20 βαθμούς τον Νοέμβριο. Ακόμα και το χειμώνα η θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει κάτω από τους 17 βαθμούς, οπότε τα θαλασσινά μπάνια στην Κρήτη είναι δυνατά όλο το χρόνο.

Η θάλασσα στις παραλίες της βόρειας Κρήτης είναι πιο ρηχή και τα νερά είναι πιο ζεστά. Επίσης στις περισσότερες παραλίες στη βόρεια Κρήτη υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Οι παραλίες στην νότια μεριά του νησιού είναι λιγότερο κοσμικές. Σε κάποιες από αυτές θα συναντήσετε κατασκηνωτές, παρότι επίσημα το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύετε. Η αστυνομία πιθανότατα θα σας ζητήσει να αποχωρήσετε από το χώρο αν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο.

Το κόστος για 2 ξαπλώστρες και μία ομπρέλα είναι περίπου 5-6€. Παρόλα αυτά σε όλες τις παραλίες υπάρχει χώρους για τους λουόμενους που θέλουν να αποφύγουν αυτού του είδους τις πολυτέλειες.

Στην Κρήτη φυσούν άνεμοι σχεδόν όλο το χρόνο. Ανάλογα με την εποχή μπορεί να έχουμε συχνούς νότιους άνεμους (το χειμώνα) ή βόρειους άνεμους (όλο το χρόνο). Το καλοκαίρι στην Κρήτη φυσούν επίσης τα μελτέμια, εποχιακοί βόρειο-δυτικοί άνεμοι που εμφανίζονται καθημερινά γύρω στις 10 το πρωί και σταματούν τη δύση του ηλίου και είναι κοινοί σε όλο το νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις παραλίες της Κρήτης, ανάλογα με το αν βρίσκονται στην βόρεια ή στην νότια ακτή:

  • Κατά μήκος της βόρειας ακτής: οι βόρειοι άνεμοι δημιουργούνε μεγάλα κύματα τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους άπειρους κολυμβητές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να ακούτε τις οδηγίες των ναυαγοσωστών.
  • Κατά μήκος της νότιας ακτής: οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν στις νότιες ακτές της Κρήτης φυσούν από την στεριά προς τη θάλασσα γι’ αυτό και τα νερά παραμένουν ήρεμα. Η άμμος όμως που σηκώνεται και χτυπάει στο σώμα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ενοχλητική. Αυτό ευτυχώς συμβαίνει λίγες μέρες το χρόνο, όταν οι βόρειοι άνεμοι είναι ιδιαίτερα δυνατοί, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Παραλίες που δεν επηρεάζονται από τον βόρειο άνεμο είναι οι: Μαράθι, Μπαλί, Αγία Πελαγία, Λιμανάκια στη Χερσόνησο, Λουτρό, Καλοί Λιμένες, Αρβη, Μύρτος, Μακρύγιαλος

Τα ζώα στις παραλίες της Κρήτης

ζωα στις παραλιες της κρητης

Οι σκύλοι έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στις παραλίες της Κρήτης, εκτός εάν υπάρχει πινακίδα του Δήμου ή Νομαρχίας που να υποδεικνύει το αντίθετο. Σύμφωνα με το Νόμο 3170 του 2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους - άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Τα σκυλιά δεν επιτρέπεται να κολυμπούν σε πολυσύχναστες παραλίες και η παράβαση τιμωρείται με 50-150€ πρόστιμο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.

Είναι ασφαλείς οι παραλίες στην Κρήτη;

αχινος

Στις περισσότερες παραλίες στην Κρήτη δεν κινδυνεύετε να σας τσιμπήσει μέδουσα, γιατί τα θαλάσσια ρεύματα δεν τις αφήνουν να πλησιάσουν κοντά στις ακτές. Το τσίμπημα της μέδουσας είναι επώδυνο αλλά ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

Στην Κρήτη δεν έχει ποτέ συμβεί επίθεση καρχαρία σε άνθρωπο. Στη Μεσόγειο υπάρχουν καρχαρίες, αλλά δεν πλησιάζουν κοντά στις ακτές.

Δεν υπάρχουν επικίνδυνα δηλητηριώδη ψάρια ή θαλάσσια ζώα στην Κρήτη. Το τσίμπημα της σκορπίνας που ζει στα βράχια και της δράκαινας που ζει στην άμμο είναι επώδυνο αλλά ακίνδυνο, εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός.

Σε καμιά παραλία στην Κρήτη δεν θα δείτε δελφίνια. Δυστυχώς προτιμούν τα βαθιά νερά και πολύ σπάνια πλησιάζουν τις ακτές.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες για της παραλίες στην Κρήτη

δελφινι

Ο γυμνισμός επίσημα απαγορεύεται αλλά σε απομονωμένες παραλίες είναι κάτι αποδεχτό στις μέρες μας. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας για να καταλάβετε σε ποιες παραλίες ο γυμνισμός είναι αποδεχτός ή όχι. Εάν συναντήσετε και άλλους γυμνιστές τότε τα πράγματα είναι ποιο ξεκάθαρα και δύσκολα θα συναντήσετε προβλήματα. Παρόλα αυτά η κατάσταση αλλάζει από μέρα σε μέρα. Παραλίες που τις καθημερινές είναι απομενόμενες και χρησιμοποιούνται από γυμνιστές τα σαββατοκύριακα κατακλύζονται από ντόπιους . Σεβαστείτε τις συνήθειες του και μην τους προκαλείται κάνοντας γυμνισμό κοντά τους, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει άσχημες αντιδράσεις.

Μην ξεχνάτε ποτέ τα βασικά αξεσουάρ για την παραλία, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο και φυσικά παγωμένο νερό σε αφθονία κυρίως αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε κάποια από τις απομενόμενες παραλίες της Κρήτης.

Προσοχή στους αχινούς που βρίσκονται κοντά στα βράχια και οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν εμπόδια στην συνέχεια των διακοπών σας.

Αλκοόλ και κολύμπι στη θάλασσα δεν συμβαδίζουν

Μην αφήνετε τίποτα στις παραλίες όταν αποχωρήσετε εκτός από τα αποτυπώματά σας!
follow us on facebook
footer
Custom Search
Πνευματικά Δικαιώματα Explorecrete.com

Χρήσιμες πληροφορίες για τις παραλίες της Κρήτης Αυτή η σελίδα προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατασκευή, φιλοξενία και προώθηση ιστοσελίδων από την ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter διαφημίστε την επιχείρηση σας english german french dutch swedish danish russian chinese greek forum φωτογραφίες contact εξερευνήστε την κρήτη παραλίες στην κρητη χαρτες για την κρητη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κρητική διατροφή, συνταγες από την κρητη παραδοσεις και εθιμα πεζοπορία και ορειβασία, φαράγγια διάφορα