Vandra på Kreta

kreta

Vandra på Kreta

Trekking -och vandringsleder i bergen och ravinerna på Kreta

Att forvandra är ett mycket bra sätt att se Kreta och vad denna ö verkligen är. Kreta är inte bara badorter och barer eller ett soligt ställe med vackra stränder. Kreta är en bergig ö och dess historia, liksom innevånarnas personlighet har påverkats starkt av dessa berg. I väster ligger Lefka Ori (Vita Bergen) 2453m, i mitten Idi-bergen (Psiloritis) 2456m och i öster Dikti-bergen 2148m. De kretensiska bergen formar en sammanhängande kedja från ena ändan av ön till den andra och får Kreta att se mycket större ut än den i själva verket är. E4-vägen (Europaväg 4) har sin slutpunkt här.

E4 vägen

Vägen, som startar i Portugal, går genom Spanien, Frankrike, Schweitz, Österrike, Ungern, Serbien, Bulgarien och Grekland, med avlsutning på Kreta. Den korsar Kreta i hela dess längd från Elafonisi till Kato Zakros (** det finns två olika rutter från Sougia till Asites). Den är utmärkt med svart-gula stolpar och vägmärken.

På Kreta finns många mindre vägar, som är ganska dåligt utmärkta; vanligtvis är de markerade med rött eller (sällan) blått. Bristen på noggranna kartor gör vandringar på Kreta en aning äventyrliga; i sjäva verket är det mycket lätt att gå vilse. Ett annat problem är somrarnas höga temperaturer; en hatt, solskyddskräm och massor med vatten är nödvändigt vid varje vandringsförsök, liksom också ett par bra vandringskängor, utrustade med lämpligt vriststöd, då marken vanligen är klippig med vassa stenar.

På vintern är förhållandena mycket annorlunda och det finns områden där bergsklättrarerfarenhet erfordras

Idi Berg, Kreta

Förutom bergsstigar finns det också många stigar vid kusten, liksom också många raviner. Några av dem, såsom Samaria-och Rouvasravinerna, är välkända, emedan det finns många okända som verkligen är svåra att avverka och kräver därför goda färdigheter t.ex Haravinen (nära Monastiraki på Thrypti platån). Hittills har den avverkats av endast 10 personer. Det finns också många grottor på Kreta, uppskattningsvis ca 3,500 . Många av dem är ännu outforskade. Populära grottor är Idaion Andron (Idagrottan) och Diktaion Andron (Diktigrottan) som betraktas som Dias (Zeus) födelse.
Svensk sida för Kreta
footer
Custom Search
Copyright Explorecrete.com

This page about Vandra på Kreta is protected by International Copyright Law - Web-design and SEO by ArtKreta.gr

search explorecrete.com newsletter english german french dutch swedish danish russian chinese greek